Το Café Florian της Βενετίας - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Το πρώτο καφέ της πόλης της Βενετίας άνοιξε στα τέλη του 1720 από τον Floriano Francesconi στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Την εποχή εκείνη ήταν πολύ διαδεδομένο το ρόφημα της σοκολάτας και αποτελούσε ένδειξη πλούτου. Το συγκεκριμένο καφέ λάτρεψαν πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς. Πολλά έργα τέχνης έχουν απεικονίσει σκηνές από το καφέ όπως υπάρχουν και πολλές αναφορές σε μυθιστορήματα. Ο Βενετός ζωγράφος του 18ου αιώνα Pierro Longhi είχε καταγράψει την κοινωνική σημασία της σοκολάτας στους υπέροχους πίνακές του. Ο Καζανόβα επίσης το επισκεπτόταν συχνά για τις γνωριμίες του. 

Υπήρξε το αγαπημένο μέρος πολλών διανοούμενων όπως ο Σταντάλ, ο Γκαίτε, ο Λόρδος Βύρων, ο Προυστ, ο Βάγκνερ, ο Ντίκενς και αργότερα ο Τζέημς Τζόυς,  η Γερτρούδη Στάιν και πολλοί άλλοι.

Με την πάροδο της Ροκοκό περιόδου επικράτησε το ρόφημα του καφέ, το οποίο σε συνδυασμό με τον καπνό καθιερώθηκε στις κοινωνικές συνευρέσεις.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το Café Florian συγκέντρωνε κυρίως Βενετούς  για να καταστρώσουν σχέδια για την απαλλαγή τους από τους Αυστριακούς κατακτητές. Η δυσφορία των Βενετών απέναντι στην αυστριακή κυριαρχία ήταν πολύ μεγάλη και ενίοτε εκφράζονταν με διάφορους τρόπους. Επιστήμονες και φοιτητές αντιδρούσαν δημιουργώντας ενώσεις και υψώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στα αυστριακά στρατεύματα.

Η Όπερα της Βενετίας υπήρξε επίσης ένα μέρος έντονων διαμαρτυριών, όπου οι θεατές πετούσαν επάνω στη σκηνή στεφάνια από λουλούδια με τα χρώματα της Ιταλίας (άσπρο, κόκκινο και πράσινο) και ντύνονταν στα ίδια χρώματα.  

Οι Αυστριακοί αξιωματούχοι προτιμούσαν για τις συναντήσεις τους το Café Quadri. Το εσωτερικό του Café Florian μεταφέρει τον επισκέπτη στον 19ο αιώνα. Το 1858 ο αρχιτέκτονας Λουντοβίκο Καντορίν διαμόρφωσε τέσσερις χώρους μέσα στο καφέ. Κάθε χώρος σε στυλ αίθουσας υποδοχής πήρε ένα όνομα ανάλογα με την διακόσμησή του.

 Η αίθουσα των Μαυριτανών είναι διακοσμημένη με πίνακες που απεικονίζουν εξωτικές καλλονές της ανατολής. Η αίθουσα των Διάσημων Ανδρών απεικονίζει σε πίνακες του Τζούλιο Καρλίνι 10 διάσημους Βενετούς, Η αίθουσα των Διάσημων Γυναικών σε έργα της Αυστριακής ζωγράφου Ιρένε Άντερσνερ απεικονίζει 10 διάσημες γυναίκες από τη Βενετία.

Πολλοί καλλιτέχνες αποτύπωσαν το καφέ στα έργα τους όπως ο Καναλέτο (1697-1768) και ο Τζουζέπε Μπερτίνι (1825 – 1898). Επίσης υπάρχουν περιγραφές του  καφέ σε πολλά έργα λογοτεχνίας όπως στο Κι άλλες Αναμνήσεις (Further Reminiscences, 1889) του Άγγλου συγγραφέα Άντονυ Τρόλοπ (1815 – 1882), το μυθιστόρημα Ρόντερικ Χάντσον (Roderick Hudson, 1875)  τη νουβέλα Τα χαρτιά του Άσπερν (The Aspern Papers) του Αμερικανού συγγραφέα Χένρι Τζέιμς (Henry James, 1843 - 1916),

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν απόγονοι μεγάλων βενετικών οικογενειών που ακολουθούν την παράδοση και απολαμβάνουν τον καφέ τους στο ίδιο τραπέζι.

Κατερίνα Κοφφινά

Πηγές

  • Marion Kaminski, Τέχνη και Αρχιτεκτονική – Βενετία, εκδ. Ελευθερουδάκης
  • https://el.wikipedia.org





Αναρτήθηκε από:

Κατερίνα Κοφφινά