Ζέφη Δημαδάμα: Μιλάμε για ανθρώπους. Όχι για αριθμούς… - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 22/04/2017

Στο περιθώριο των διήμερων εργασιών του Δικτύου Μετανάστευσης και Ένταξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Migration & Integration Network) και του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, η Ελληνίδα Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Women), Ζέφη Δημαδάμα, συμμετείχε στην εκδήλωση εκπροσωπώντας το γυναικείο τμήμα του PES.

Tόσο στην κλειστή συνεδρίαση μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλήνων εκπροσώπων της σοσιαλιστικής οικογένειας, όσο και στο ανοιχτό συνέδριο που ακολούθησε, με την εισήγηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, η αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, οι δύο βασικοί πυλώνες της συζήτησης, προσεγγίστηκαν από τους ομιλητές βάσει των εμπειριών τους και των θεσμικών ιδιοτήτων τους.

Η Ζέφη Δημαδάμα εστίασε τις παρεμβάσεις της στις ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, αναφερόμενη στην καθολικότητα του προβλήματος.

«Η κατανομή προσφύγων και μεταναστών αφορά όλες τις χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Οι ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τα παιδιά, οι γυναίκες, τα ΑΜΕΑ, και οι Lgtbq, αποτελούν το περισσότερο ευαίσθητο κομμάτι των πληθυσμών» τόνισε, αναφερόμενη στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες αυτές ομάδες, περιγράφοντας εμφατικά επίσης, την εντόνως προβληματική διάσταση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της υποστήριξης και ενίσχυσης των δομών υποδοχής, στη βάση ενός ισχυρότερου κοινωνικού κράτους. Η διάσταση της σωστής πληροφόρησης προσφύγων και μεταναστών από ειδικούς διαμεσολαβητές, όσον αφορά θέματα υγιεινής, τέθηκε από την κ. Δημαδάμα. Ζήτημα που άπτεται των προτεραιοτήτων των PES Women, όπως επίσης και η εξάλειψη της εκμετάλλευσης των γυναικείων σωμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται (σωματική βία, βιασμοί, παράνομη διακίνηση και εμπορία).

Αναφορικά με τον τομέα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπου επί παραδείγματι, το σύστημα της νηπιακής εκπαίδευσης δεν μπορεί να καλύψει ως γνωστόν τις ανάγκες ακόμη και του εγχώριου πληθυσμού, η φροντίδα και η εκπαιδευτική εξέλιξη των προσφυγόπουλων κρίνεται αβέβαιη.

«Αρκεί η οικογένεια των σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών για να δώσει λύσεις; Η ευθύνη θα πρέπει να διαμοιραστεί αναλογικά με άμεση και συλλογική εξεύρεση λύσεων. Η αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο κρίνεται επιτακτική. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι απλά για αριθμούς», επισήμανε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος.

«Με ανθρωπιά, κουλτούρα και εκπαίδευση, αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αλληλεγγύη, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μία αλληλεγγύη που είναι πρωτίστως νομική υποχρέωση της ΕΕ».






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο