Και αν δεν ήταν όμορφη... θα ήταν περισσότερο ένοχη; - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Την ώρα που ένα μεγάλο σκάνδαλο ξετυλίγεται στις Βρυξέλλες και στο Καταρ με την εμπλοκή της Ελληνίδας ευρωβουλευτίνας συνεχίζονται ασταμάτητα τα δημοσιεύματα που προσδιορίζουν την Εύα Καιλή ως την όμορφη πολιτικό...

Άλλωστε αυτό αναδείκνυαν χρόνια τώρα ως βασικό προσόν της Εύας τα εγχώρια και όχι μόνο μέσα ενημέρωσης.

Είναι αυτό το κριτήριο αρκετό για να επιλεχθεί κάποιος ή κάποια ως εκπρόσωπος της παράταξης ή της χώρας στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή; Αποτελεί επιβαρυντικό στοιχείο ή ελαφρυντικό η ομορφιά σε κάθε περίπτωση; 

Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται κατά τις προεκλογικές περιόδους για τις γυναίκες υποψήφιες...; Υπενθυμίζω τίτλους δημοσιευμάτων “Οι όμορφες των κομμάτων”, “Οι σέξι υποψήφιες των εκλογών” κλπ χωρίς να υπάρχει καμιά αντίδραση από καμιά και κανέναν λες και ψηφίζουμε για τα καλλιστεία...

Ως κόμματα, ως κοινωνία πολιτών αλλά και ως γυναίκεια κινήματα έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε το στερεότυπο της όμορφης γυναίκας  υποψήφιας, η οποία ψηφίζεται γιατί είναι απλώς ελκυστική. 

Είναι κακό πράγμα η ομορφιά; Όχι φυσικά. Αλλά δεν είναι κριτήριο για να στηρίζουμε μια υποψήφια ή έναν υποψήφιο. Εξάλλου σπανιότατα ακούμε για έναν όμορφο άνδρα υποψήφιο στις εκλογές. Οι χαρακτηρισμοί για αυτούς είναι δυναμικοί, στιβαροί, αποφασιστικοί και ηγέτες.

Και έτσι ακριβώς αναπαράγουμε άλλο ένα στερεότυπο. Το στερεότυπο της όμορφης υποψήφιας, η οποία μπορεί ωστόσο να είναι ταυτόχρονα και έξυπνη, και εργατική, αποφασιστική αλλά κανείς δεν το αναφέρει και κάνεις ενδεχομένως δεν νοιάζεται για αυτά τα χαρακτηριστικά της.  

Άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια και να εχουν τις ίδιες ευκαιρίες να επιλέγονται ως  υποψήφιοι στις λίστες των κομμάτων αλλά στη συνέχεια να ψηφίζονται από τους πολίτες.

Τώρα να γίνει η αρχή. Γιατί μην γελιόμαστε η επιλογή αρκετών υποψηφίων γίνεται λόγω γνωριμιών με τους αρχηγούς των κομμάτων, με επιλογή παλιών ή νέων συνεργατών, με το κριτήριο της νεότητας που από μονό δεν αρκεί ή με βάση κομματικά κριτήρια εξ ου και τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.

Η Εύα Καιλη θα κριθεί (σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας) από τη βελγική δικαιοσύνη. Το ίδιο και όσοι άλλοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Καταρ από τους σοσιαλιστές ή από το λαϊκό κόμμα ή από οπουδήποτε αλλού.

Όμως, η πολιτική, τα κοινά, η χώρα, η Ευρωπη εχουν ανάγκη ένα αξιόπιστο, ικανό, εκπαιδευμένο προσωπικό, άτομα με αρχές, αγώνες αλλά και επαγγελματική εμπειρία για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν στο συλλογικό καλό. Ας το ξανασκεφτούμε. 

Ζέφη Δημαδάμα






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο