Δημοσιεύτηκε
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αποτέλεσε ένα ακόμη κρίσιμο σημείο καμπής στο δρόμο της διάλυσης ενός κράτους που στρουθοκαμηλίζει, που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, που δεν κάνει αλλαγές και παραμένει αμετανόητα πελατειακό.
Επιλέγει την ευκολία της επικοινωνίας, του φαίνεσθαι, της βιτρίνας διογκώνοντας τα υφιστάμενα προβλήματα και αδιέξοδα που μετακυλίονται από υπουργό σε υπουργό από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες.
Το ίδιο έγινε και στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Οι σιδηρόδρομοι της χώρας ξεπουλήθηκαν με εύκολες διαδικασίες, χωρίς διασφάλιση κριτηρίων και απαιτήσεων προς όφελος των πολιτών, χωρίς έλεγχο και με τεράστιες γκρίζες ζώνες στα θέματα ασφάλειας, εκσυγχρονισμού και ουσιαστικής αναδιάρθρωσης.
Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε από πηγές από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λίγες μέρες πριν ανακοίνωσε την απόφαση της να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. λόγω μη τήρησης των κανόνων για τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ε.Ε. χωρίς να είναι επιβεβαιωμένοι οι λόγοι, ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα προς διερεύνηση.
Ο χαμός δεκάδων ζωών στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι ένας ακόμη όλεθρος και ένα ακόμη χαστούκι σε όλους και όλες. Νέα παιδιά, φοιτητές και φοιτήτριες που μετά το τριήμερο τους γύριζαν στα πανεπιστήμια τους “έσβησαν” στις ράγες ενός τυφλού συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς, εν γνώση -όπως φαίνεται- ορισμένων.
Σπαράξαμε, λυγίσαμε, θρηνούμε αλλά είναι αργά για δάκρυα για δικαιολογίες για μια κοινωνία που αρνείται συστηματικά να αντιδράσει. Να αντιδράσει, να επιλέξει, να απαιτήσει, να εναντιωθεί να κρίνει και να κατακρίνει λαϊκιστικές, επιφανειακές, άτολμες κυβερνήσεις που δεν οδηγούν τη χώρα πουθενά και που έχουν ολέθριες συνέπειες στη ζωή των πολιτών, στη δημόσια ζωή, στο περιβάλλον, στο κοινωνικό κράτος.
Ο πρωθυπουργός που μας υποσχέθηκε ότι “θα κάνει ότι περνά από το χέρι του να αποκαλυφθούν οι αίτιες της ανείπωτης καταστροφής” κατά την επίσκεψη του στο χώρο της τραγωδίας. Μόλις λίγες ώρες αργότερα ανέφερε σε μήνυμα του ότι λίγο πολύ υπεύθυνος είναι ο σταθμάρχης, ατομική ευθύνη και αστοχία ενός ανθρώπου, λέγοντας ότι “όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος”.
Ναι, ευθύνεται ο σταθμάρχης, αλλά τα συστήματα ασφαλείας που μένουν χρόνια ατελείωτα απενεργοποιημένα; Η απουσία σύγχρονης τεχνολογίας, τηλεματικής, η έλλειψη συστήματος σηματοδότησης, οι δικλείδες ασφάλειας σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους, ή τα επίσημα έγγραφα των εργαζομένων για ατελείωτες ελλείψεις, αστοχίες που έδειχναν απροκάλυπτα την επερχόμενη καταστροφή πως, πότε και από ποιους αξιολογήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες; Πότε έκανε την έρευνα ο πρωθυπουργός, ποιοι θεσμικοί ή ειδικοί απεφάνθησαν και βγήκε σχεδόν το πόρισμα του ανθρώπινου τραγικού λάθους;
Βιάζεται να μαζέψει το κομματικό ακροατήριό του ο κ. Μητσοτάκης, να χτίσει το επόμενο επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης; Ίσως, σίγουρα όμως δεν μιλά στην καρδιά των πολιτών που θρηνούν σιωπηλά, των γονιών που έχασαν άδικα τα παιδιά τους, των συγγενών, των συμφοιτητών, των φίλων.
Αδυνατώ να βλέπω στρατιές πολιτικών, συνδικαλιστών, στελεχών να επισκέπτονται τον τόπο της καταστροφής, να λένε τα ίδια και τα ίδια, τα τετριμμένα και να μην αλλάζει τίποτε..
Αδυνατώ να οδηγηθώ στην κάλπη χωρίς επιλογή ευθύνης, αδυνατώ και αυτή τη φορά μετά από πολλαπλές και τεράστιες καταστροφές στην πατρίδα μου για δεκαετίες να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω...
Γιατί το πελατειακό κράτος είναι εδώ, ούτε άριστο, ούτε επιτελικό, γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι απλώς η επανεκλογή.
Αλλά η πολιτική δεν θα έπρεπε να είναι επάγγελμα, ούτε η εξουσία αυτοσκοπός και οι πολίτες μπορούν και πρέπει να σκεφθούν καλά γιατί και ποιους θα ψηφίσουν στις εκλογές που έρχονται...
Πρώτη δημοσίευση στο: huffingtonpost.gr