Προϋπολογισμένα μεζεδάκια - του Νίκου Σαραντάκου - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 10/12/2016

Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές γίνεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό -ο οποίος, με βάση το πρόγραμμα, θα ψηφιστεί αύριο το βράδυ- κι αυτό μού δίνει τον τίτλο για τα σημερινά μεζεδάκια, παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κάποιο αξιομνημόνευτο μαργαριτάρι.

Αν και μόλις το έγραψα αυτό άκουσα τον κ. Σαλμά της ΝΔ να λέει «κύριε υπουργέ δεν είμαστε αμπορίτζιναλ» και μπορώ να πω ότι κάπως με πείραξε -δεν φτάνει που οι καημένοι οι Αβορίγινες έχουν τραβήξει τα πάνδεινα από τους λευκούς της Αυστραλίας, έχουν και δήθεν μορφωμένους και πολιτισμένους να τους χλευάζουν. Αλλά ας είναι.

* Η είδηση ενδιαφέρουσα, ο τίτλος μαργαριταρένιος: Στίχοι του Ρίτσου διαβάζουν στο μετρό της Στοκχόλμης.

Τι (και πώς) διαβάζουν οι στίχοι, δεν μας το λέει το άρθρο..

* Φίλος μου στέλνει μια είδηση, την αναγγελία του θανάτου ενός Βρετανού ηθοποιού, του Πίτερ Βόγκαν, «ο οποίος πρόσφατα ενσάρκωσε τον Αίμον Ταργκάρυεν, τον Μέιστερ στη Νυχτερινή Φρουρά του Μαύρου Κάστρου»

Επειδή μέχρι σχετικά πρόσφατα νόμιζα ότι το Game of Thrones είναι βιντεοπαιχνίδι, δεν ξέρω τι είναι και πώς προφέρονται ο Μέιστερ και ο Αίμον, ξέρω όμως ότι το επώνυμο Vaughan δεν προφέρεται Βόγκαν, αλλά Βον, με μακρό το ο, γι’αυτό και το έγραφαν παλιότερα και Βων.

* Κατά την ορολογία του ιστολογίου, καραβίδες λέγονται οι προτάσεις που περιέχουν αλλεπάλληλα πραγματολογικά λάθη (για την προέλευση του όρου, δείτε ένα παλιό μας άρθρο).

Το ιστολόγιο αρέσκεται να ψαρεύει καραβίδες, όμως είναι σχετικά σπάνιες. Κι έτσι, με χαρά μου ψάρεψα τις προάλλες μια μεσαίου μεγέθους καραβίδα σε άρθρο της Λιάνας Κανέλλη, όπου γίνεται λόγος για το Καλίνινγκραντ:

Το σφηνωμένο μεταξύ Εσθονίας και Πολωνίας κομμάτι ρώσικης εδαφικής κυριαρχίας, γενέθλια και ταφική πατρίδα του Καντ, αποκομμένο μετά την ενδόρηξη της Σοβιετικής Ενωσης από τη σημερινή Ρωσία, είναι το άμεσα συνορεύον έδαφός της, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ …  Το ΝΑΤΟ απ’ τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία ως τη Βουλγαρία και οι Ρώσοι εκτός Καυκάσου και Μαύρης Θάλασσας, μέχρι το Καλίνινγκραντ (μετονομασία του ανατολικοβαυαβρικού Κρόνενμπουργκ προς τιμήν του μπολσεβίκου Μιχαήλ Καλίνιν, μετά τη συμφωνία του Πότσδαμ),

Ας προσέξουμε τον τύπο «ενδόρηξη» που αποδίδει το αγγλικό implosion, και μετά ας περάσουμε στην καραβίδα κι ας αρχίσουμε να μετράμε λάθη.

Σαν προοίμιο, το Καλίνινγκραντ (η πόλη και η επαρχία της) δεν είναι σφηνωμενο «μεταξύ Εσθονίας και Πολωνίας», αλλά μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας. Η Εσθονία είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πάνω, αφού μετά τη Λιθουανία μεσολαβεί και η Λετονία.

Και μετά, προσπερνώντας το τυπογραφικό λαθάκι, ερχόμαστε στο «ανατολικοβαυαρικό Κρόνενμπουργκ», το οποίο δεν είναι ούτε ανατολικοβαυαρικό ούτε Κρόνενμπουργκ! Κένιξμπεργκ (Königsberg) λεγόταν παλιά η γενέτειρα του Καντ, Καινιξβέργη εξελληνισμένο όπως ήταν παλιά η μόδα, το Κρόνενμπουργκ είναι προάστιο του Στρασβούργου. Και βέβαια το Κένιξμπεργκ ήταν πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας, όχι της Βαυαρίας, που δεν ξέρω αν έχει διακριτό ανατολικό τμήμα.

diadema* Το Βήμα, που του τρέχει η αριστεία από τα μπατζάκια, έγραψε τις προάλλες για «κινεζικό διάδημα διαμαρτυρίας» -θα είναι κάποιο μαραφέτι που το φοράνε οι Κινέζοι στο κεφάλι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, φαίνεται.

Λάθος πληκτρολόγησης θα πείτε -και μπορεί να είναι, αλλά το Β και το Δ δεν γειτονεύουν στο πληκτρολόγιο.

Προσέξτε επίσης ότι, σύμφωνα με τον υπότιτλο, ο Τραμπ «ίσχυε από το 1979».

Όταν δημοσίευσα το μαργαριτάρι στο Φέισμπουκ, στον σχολιασμό που ακολούθησε έγινε ένας σπαρταριστός διάλογος ακριβώς με θέμα το μπέρδεμα του Β με το Δ, τον οποίο αναδημοσιεύω πιο κάτω -περιττό να σας πω ότι συμμετείχε και ο φίλος μας ο Μιχάλης

– Επομένως στο εξής να λέμε «Το Δήμα».

– Μα είναι Βημοκρατία!

– Βίκιο έχεις.

– Υπερβιόρθωση!

– Ναι, μα τον Βία! Ή τον Δία;

– Καταβικάζω τον Δία απ’ όπου κι αν προέρχεται!

– ΥπερΔΟΛές.

– Στη Δράση κολλάει το σίδερο!

– Το σίβερο

– Επιδεδλημένη η βιόρθωση!

– Η αρχή της βεβηλωμένης

* Φίλος από τη Λευκάδα μου στέλνει ένα εξωφρενικό κρούσμα ακλισιάς (και όχι μόνο) το οποίο, αν πάρουμε υπόψη και την επικαιρότητα της προηγούμενης εβδομάδας, λειτουργεί άκρως παραπλανητικά. Θαυμάστε τίτλο:

Αντί επενδυτική η διακήρυξη για την εκμετάλλευση του Κάστρο που «βγήκε στα κρυφά»

Διαβάζεις «η διακήρυξη για την εκμετάλλευση του Κάστρο» και σκέφτεται ότι ο Φιντέλ, που κηδευόταν εκείνες τις μέρες, είχε κάνει κάποια πολύκροτη διακήρυξη για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Για το Κάστρο βεβαίως πρόκειται, και για τη διακήρυξη (κάποιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, ίσως) που δημοσιεύτηκε για την εμπορική εκμετάλλευσή του, η οποία κρίνεται «αντιεπενδυτική» και όχι βεβαίως «αντί επενδυτική» που το θέλει ο (και) σχιζολέκτης συντάκτης.

Κι αν σας πω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπει σε εισαγωγικά το «βγήκε στα κρυφά» θα μου πείτε πως είναι παρωνυχίδα -και θα έχετε δίκιο.

* Κι άλλη ακλισιά, που την έχω συναντήσει ξανά, σε άρθρο για την κατάργηση της βίζας εισόδου στην ΕΕ, όπου ο ακλισιάρικος τύπος δίνει και παίρνει («επαναφορά της βίζα», «άρση βίζα» στον τίτλο).

Το κακό είναι πως υπάρχουν φιλόλογοι που τα προωθούν κάτι τέτοια, μου γράφει ο φίλος που το στέλνει, που είναι εκπαιδευτικός και κάτι θα ξέρει.

* Πλαφόν θα πει ταβάνι, και αυτή τη μεταφορική σημασία είχε και στα ελληνικά, αλλά εδώ και καιρό βλέπει κανείς τη λέξη να χρησιμοποιείται σαν να σημαίνει γενικώς και αδιακρίτως «όριο» -κι έτσι διάβασα χτες ότι θεσπίστηκε «κατώτατο πλαφόν» για τις εισφορές των μισθωτών.

Πάω να ανάψω τις πλαφονιέρες δαπέδου.

* Μεφραδάκι από τον κύριο Τάκη (ο όρος ‘μεφραδάκι’, που τώρα τον έφτιαξα, δηλώνει λαθάκι που εμπίπτει στον νόμο του Μέφρι, που θα τον ξέρετε πια):

Αν δεν κάνω λάθος, και ο περυσινός υπουργός, ο κ. Μπαλτάς, είχε καταφερθεί κατά του προγράμματος PISA, ως άντρο της αριστείας.

Αν είχε επικρίνει ή όχι το πρόγραμμα PISA ο κ. Μπαλτάς δεν το ξέρω, κύριε Τάκη μου, αν όμως έχεις γκόλφι και σταυρό την αριστεία πρέπει να την εφαρμόζεις και στα κείμενά σου. Οπότε, πρέπει να κρατήσεις το ομοιόπτωτο: ο υπουργός είχε καταφερθεί κατά του προγράμματος PISA ως άντρου της αριστείας, διότι έτσι που το λες είναι σαν να εννοείς ότι ο Μπαλτάς μίλησε ως άντρο της αριστείας ο ίδιος.

Βέβαια, είναι εξοργιστική η ειρωνεία για τον νεκρό Γρηγορόπουλο («κάθε χρόνο ανήμερα την εορτή του Αγίου Νικολάου, οπότε εορτάζεται η μνήμη του ήρωος Γρηγορoπούλου») αλλά έτσι γίνεται όταν είναι κανείς ταγμένος στην αριστεία.

* Και κλείνω με τον Σεραφείμ Πειραιώς, ο οποίος τις προάλλες είχε την ονομαστική του εορτή, αλλά  αποφάσισε να μην εορτάσει και το ανακοίνωσε σε μια διάλεκτο που θυμίζει κάπως τα ελληνικά. Γέλασα πολύ με το:

κατά τήν ἑόρτιον μνήμην τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος Σεραφείμ, ἐπισκόπου Φαναρίου καί Νεοχωρίου τοῦ σούβλῃ διαπερασθέντος ὑπό τῶν ὁμοπίστων τῶν σημερινῶν Ἰσλαμιστῶν,

και με τη φοβερή δοτική «σούβλη διαπερασθέντος», που θα έπρεπε να συμπληρωθεί, όπως έγραψε κάποιος στο Φέισμπουκ και με το «μπούφλη σφαλιαρισθέντος» προκειμένου για τον συντάκτη.

Αλλά αν αντέχετε τα… σπασμένα περσικά του αγ. Πειραιώς προσέξτε ένα υπέροχο μακροβούτι… από το οποίο δεν βγαίνουν όλοι ξανά στην επιφάνεια:

συμμετέχοντες εἰς τήν δοκιμασίαν τοῦ χειμαζομένου ὑπό τοῦ ἀναισχύντου καί ἀναλγήτου συστήματος τῶν διεθνῶν ἀγορῶν, ἐγνωσμένων διά τήν πεισιθάνατον ἐγκληματικήν των δρᾶσιν ἐχουσῶν ὄνομα φθορᾶς καίτοι ὁρισμένοι ἐκ τοῦ καταρρέοντος πολιτικοῦ συστήματος πειρῶνται νά συγκαλύψουν τήν πραγματικότητα ὅταν οἱ πάντες γνωρίζουν π.χ. ὅτι καί οἱ τρεῖς παγκόσμιες ἑταιρεῖες ἀξιολογήσεως τῆς χρηματοπιστοληπτικῆς ἱκανότητος τῶν κρατῶν Standards and Poors, Moody’s καί Fitch ἀνήκουν εἰς ἕν ἐπίλεκτον μέλος τοῦ γνωστοῦ σιωνιστικοῦ λόμπυ, τόν Βαρῶνο Ρότσιλντ, δέν θά ἑορτάσωμεν ἐπισήμως

Πέρα από τον αντισημιτισμό, προσέξτε ότι ξεκινάει «συμμετέχοντες στη δοκιμασία του χειμαζομένου» και δεν μας λέει ποιος είναι ο χειμαζόμενος που δοκιμάζεται! Πρώτο, δεύτερο, τρίτο μακροβούτι, αναδύεται τελικά στην επιφάνεια («δεν θα εορτάσουμε») τρεις αράδες παρακάτω αλλά ο «λαός» (διότι μάλλον αυτόν εννοεί ότι χειμάζεται) απόμεινε στης θάλασσας τον πάτο.

* Ή μάλλον θα κλείσω περιαυτολογώντας, με δυο ανακοινώσεις.

* Καταρχάς, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. γίνεται η παρουσίαση των (εφτά) νέων βιβλίων του εκδοτικού οίκου Αρχείο, στον Παρνασσό. Ένα από τα βιβλία είναι και η συλλογή χρονογραφημάτων του Κώστα Βάρναλη «Αττικά», που το έχω επιμεληθεί και θα το παρουσιάσω εγώ.

* Δεύτερον, και πιο κοντά μας, μεθαύριο Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. μπορείτε να παρακολουθήσετε το μαγκαζίνο της ΕΡΤ3 «All-ΕΡΤ» που είναι αφιερωμένο στο Λουξεμβούργο και στο οποίο μιλάω κι εγώ.

Έχει και τρέιλερ:

πηγή






Αναρτήθηκε από: