«Αγάπη μου τα πόδια μου δεν είναι και τόσο ωραία. Απλώς ξέρω πώς να τα χρησιμοποιώ!» - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

27 Δεκεμβρίου 1901 - 6 Μαΐου 1992. Σχεδόν ένας αιώνας ζωής για τον θρυλικό Γαλάζιο Άγγελο, τη Μαρλέν Ντίτριχ.

Στη βιογραφία της παρουσιάζεται μια ζωή πλούσια, πολυκύμαντη, γεμάτη δόξα και έρωτες. Γεννήθηκε στο Βερολίνο, όπου την ανακάλυψε το 1929 ο σκηνοθέτης του Χόλυγουντ Γιόζεφ φον Στέρνμπερκγ. Από τη συνεργασία τους γεννήθηκε ο Γαλάζιος Άγγελος, έργο βασισμένο στη νουβέλα του Χάινριχ Μαν Ο καθηγητής Άνρατ, με συμπρωταγωνιστή τον Έμιλ Γιάνινγκς. Ήταν αρκετό να τραγουδήσει το Falling in love again για να καθιερωθεί σε παγκόσμιο και αναμφισβήτητο σύμβολο τους σεξ, βοηθούντος και του σταρ σύστεμ της εποχής.

Η ταινία, αν και στην Αμερική είχε προβλήματα με τη λογοκρισία, έσπασε ταμεία διεθνώς. Στη Γερμανία απαγορεύτηκε η προβολή της αλλά ο ίδιος ο Χίτλερ, φανατικός θαυμαστής της, την έβλεπε στην ιδιωτική του αίθουσα προβολών. 

Όταν πήρε την Αμερικανική υπηκοότητα, το 1939, κατηγορήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς ως προδότρια της πατρίδας. Για τη συμμετοχή της στον αγώνα κατά του ναζιστικού καθεστώτος στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου τιμήθηκε με το μετάλλιο της ελευθερίας. Σε βιογραφία της αναφέρεται μαρτυρία του συμπρωταγωνιστή και εραστή της Ντάγκλας Φέρμπανκς Τζούνιορ ότι ζήτησε τη βοήθειά του για να βρει τρόπο να δολοφονήσει τον Χίτλερ, αφού πρώτα τον αποπλανήσει, χρησιμοποιώντας τα θέλγητρά της, πράγμα που δεν έγινε δυνατόν να υλοποιηθεί, όπως γνωρίζουμε από την Ιστορία.

Όταν το 1960, όταν πια επέστρεψε στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά τη φυγή της του 1929, οι συμπατριώτες της, αν και δεν την είχαν συγχωρήσει για την αλλαγή υπηκοότητας, της επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή.

Η αυτοπεποίθησή της ήταν τέτοια που θεώρησε ότι με τη γοητεία της θα αποπλανούσε και τον ίδιο τον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο τον 8ο, ήδη ερωτευμένο με την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, ήρωες και οι δυο τους μιας από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις της εποχής, που οδήγησε στην παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο του για χάρη μιας γυναίκας.

«Πρέπει να του δείξω ότι η Γουόλις δεν είναι η μοναδική γυναίκα στον κόσμο! Απλώς πρέπει να κάνω ένα μπάνιο και να βάλω το σωστό άρωμα», φέρεται να είπε, αλλά, όταν πήγε να τον δει δεν τον βρήκε.

Παντρεύτηκε τον βοηθό σκηνοθέτη Ρούντυ Ζίμπερ, που υπήρξε ο έρωτας της ζωής της, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Είχαν μια σχέση ελεύθερη, ο καθένας ζούσε τη ζωή του, αλλά είχαν συμφωνήσει να ζήσουν μαζί στα γεράματά τους, όταν ο ένας θα είχε την ανάγκη του άλλου σε συντροφικότητα. Οι ερωτικές της σχέσεις ήταν πολλές, με άντρες και γυναίκες. Ανάμεσά τους η Μερσέντες ντε Ακόστα, κοσμική κυρία, συγγραφέας και ερωμένη της άλλης μεγάλης ηθοποιού της εποχής, της Γκρέτα Γκάρμπο.

Ήταν γνωστή, επίσης, η σχέση της με τον Τζων Κέννεντυ, τον μετέπειτα Πρόεδρο των ΗΠΑ, το 1939, όταν εκείνος ήταν μόλις 21 χρόνων κι εκείνη ερωμένη του πατέρα του.  «Ήταν πολύ πλούσιος άνδρας αλλά δεν μου χάρισε ποτέ ένα μικρό δώρο, ούτε ένα μαντίλι», έλεγε για τον πατέρα Κέννεντυ.

Η τελευταία της ταινία ήταν το 1978, με τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Χέμινγκ, το  «Ζιγκολό», με τον Ντέιβιντ Μπάουι.  Η διάρκειας 18 ωρών τελευταία της συνέντευξη, την οποία έδωσε το 1982 στον Μαξιμίλιαν Σελ, ήταν το πολύτιμο υλικό που αποτέλεσε τη βάση για το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Marlene: Α feature», που βγήκε το 1984 και έγινε επιτυχία σε όλον τον κόσμο.

Πέθανε μόνη στις 6 Μαΐου 1992 στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, δυο χρόνια μετά την Γκρέτα Γκάρμπο, κλείνοντας έτσι τον κύκλο μιας γενιάς μεγάλων σταρ που ξεκίνησαν την καριέρα τους από τον βωβό και ασπρόμαυρο κινηματογράφο και έμειναν στην ιστορία.

Γεωργία Καρβουνάκη






Αναρτήθηκε από:

Γεωργία Καρβουνάκη