Ζέφη Δημαδάμα: Λάθος, Λάθος - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 06/09/2016

Κάθε φορά που ξεκινώ να γράψω ένα άρθρο η ίδια σκέψη έρχεται στο μυαλό μου, ξανά και ξανά. Τι είναι αυτό, το οποίο γνωρίζω καλά και μπορώ να εκφέρω άποψη ώστε να ενημερώσω αξιόπιστα όσους/ες το διαβάσουν και ποιες είναι οι δικές μου ενδεδειγμένες προτάσεις; Ασχολούμαι επομένως με θέματα, τα οποία αφορούν στο γνωστικό μου αντικείμενο και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα προνομιακό πεδίο ώστε να αισθάνομαι ασφαλής και ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.
 
Λάθος, λάθος όπως θα έλεγαν αρκετοί φίλοι και θα σχολίαζαν αναλόγως:
 
α) Το θέμα που εσύ γνωρίζεις καλά δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρει τους άλλους
β) τα πολλά λόγια και οι αναλύσεις είναι κουραστικές και κανείς δεν ενδιαφέρεται
γ) αν δεν έχεις «πιασάρικες ατάκες» και τσιτάτα είναι εκ προοιμίου βαρετό και
δ) αν δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά φωτογραφία, ε… πόσο να διαβάσεις.
 
Αν επομένως η στόχευση για τη συγγραφή ενός άρθρου είναι και στο να το διαβάσουν οι άλλοι, τότε μάλλον είναι δύσκολα τα πράγματα, είτε είσαι στο χώρο των media, είτε της πολιτικής, είτε της κοινωνίας των πολιτών και επιδιώκεις να κοινοποιήσεις τις απόψεις σου και να ανοίξεις το διάλογο.
 
Στην εποχή των social media έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να τσακωθείς με κάποιον διαδικτυακά, παρά να αναλύσεις συστηματικά ένα θέμα.
 
Συγχρόνως, τα παραπολιτικά, τα μικρά ή μεγαλύτερα σκάνδαλα, ή μια φωτογραφία με το κατάλληλο ένδυμα ή χωρίς ένδυμα (αναφέρομαι σε άνδρες και γυναίκες), δίνει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να σε παρακολουθούν, να σε διαβάζουν και να σε αναγνωρίζουν. 
 
Αδιαμφισβήτητη είναι η επιρροή του lifestyle και κάθε είδους celebrities που ξαπλώνουν νωχελικά σε μια δημοφιλή παραλία και μιλούν για τα εδέσματα, τα οποία προτιμούν στο βραδινό τους αποτελώντας για πολλούς σπουδαιότερη είδηση από το ότι η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με πολύ υψηλό ρυθμό, λόγω της κλιματικής αλλαγής και χιλιάδες χιλιόμετρα παραθαλάσσιων πόλεων θα βυθιστούν στο νερό.
 
Αν αυτό που επιθυμούμε αρχίζει και τελειώνει σε ένα εύγευστο έδεσμα τότε ας το πάρουμε απόφαση και ας το αποδεχτούμε. Αν όμως προτιμάμε να είμαστε ενεργοί αναγνώστες κειμένων, άρθρων με κριτική διάθεση, διασταυρώνοντας τις πηγές και όχι άβουλοι καταναλωτές επιφανειακών ειδήσεων, τότε ας αναζητήσουμε την ουσία όσων γράφονται, ώστε να έχουμε άποψη για το δικό μας προσωπικό, συλλογικό παρόν και μέλλον.
 

Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο