Οι μορφές των γυναικών - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η 8η Μαρτίου στη Ρωσία είναι επίσημη, κρατική γιορτή. Μέρα γιορτής, όλοι κρατάνε λουλούδια είτε για να τα δωρίσουν είτε γιατί τους τα έχουν δωρίσει.

Για πρώτη φορά η μέρα αυτή γιορτάστηκε στην τσαρική Ρωσία το 1913. Οι εργάτριες των εργοστασίων της Αγίας Πετρούπολης, οι γυναίκες που δούλευαν σκληρά, με χαμηλούς μισθούς στα εργοστάσια, χωρίς δικαίωμα στη μόρφωση, αυτές που βίωναν καθημερινά σωματική, ψυχολογική και εργασιακή βία, απαίτησαν κρατική βοήθεια για τη μητρότητα και για πρώτη φορά ζήτησαν δικαίωμα ψήφου.

Στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης η ιδεολογική αυτή βάση μετατέθηκε. Δεν δινόταν πια έμφαση στη διεκδίκηση δικαιωμάτων, αλλά στον ρόλο που διαδραματίζει η γυναίκα στην κοινωνία. Στη Σοβιετική Ένωση δόθηκε έμφαση στις επιτυχίες των γυναικών και προβλήθηκαν τα επιτεύγματά τους. Γυναίκες διακεκριμένες επιστημόνισσες, γυναίκα κοσμοναύτης, γυναίκες που πολέμησαν και δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν  πολλά.

Στην σύγχρονη Ρωσία όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από τα λουλούδια. Τη μέρα αυτή στη Ρωσία είναι συνήθειο οι άντρες να δωρίζουν λουλούδια στις γυναίκες που τους περιβάλλουν: στις συναδέλφους, στις μητέρες, στις συζύγους, στις κόρες, στις φίλες. Συνηθίζεται επίσης  και οι γυναίκες να δωρίζουν λουλούδια η μία στην άλλη. Είναι η μέρα που οι πόλεις της Ρωσίας γεμίζουν με χαμογελαστούς ανθρώπους φορτωμένους λουλούδια.

Λουλούδια που μεταφέρουν κρυφά νοήματα.

Λουλούδια - οι γυναικείες μορφές μέσα από  αιώνες ψυχολογικής και σωματικής καταπίεσης. Λουλούδια για τις γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της ανθρωπότητας αλλά και για αυτές που δεν θα μάθουμε ποτέ το όνομά τους, για αυτές που οι ιστορίες τους είναι γεμάτες αγωνία, φόβο και πόνο .

Κι αν υπάρχει στον κόσμο αυτό έστω κι ένα μικρό ίχνος δικαιοσύνης,  μια μέρα γεμάτη λουλούδια που τα χρώματα και το άρωμά τους ίσως προξενίσουν μια αμυδρή ανάδυση της ανάμνησης των γυναικείων μορφών που βασανίστηκαν και βασανίζονται ακόμα. Λουλούδια που οι μυρωδιά και τα χρώματά τους ανακαλούν μνήμες που ξεχειλίζουν από ζωή, ζέστη, ήχους και μυρωδιές, κι άλλες που είναι κρύες και τρομακτικές.

Πολύχρωμα λουλούδια που έχουν οσμή. Κάποια γλυκιά κι άλλα πολύ πικρή.

Ελένη Τσολιά






Αναρτήθηκε από:

Ελένη Τσολιά

Η Ελένη Τσολιά είναι απόφοιτος του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοβ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα master of arts στη Ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία καθώς και PhD στη θεωρητική και ιστορικό - συγκριτική γλωσσολογία. Από το 1993 διδάσκει τη ρωσική γλώσσα ως ξένη σε ιδιωτική σχολή ενώ παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και κουλτούρας.