Nατιέζντα Προκόφιεβνα Σούσλοβα (1843-1918) - Η πρώτη γιατρός της Ρωσίας - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Οι γονείς της ήταν δουλοπάροικοι, ο πατέρας της χάρη στο μυαλό και την επιμονή του εξαγόρασε την ελευθερία για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στην Αγία Πετρούπολη όπου οι κόρες του Πολίνα και Ναντιέζντα συμμετείχαν ενεργά σε επαναστατικές ομάδες που δρούσαν ενάντια στον αυταρχισμό του τσαρικού καθεστώτος.

Στη Ρωσία από το 1869, μετά από προσπάθειες ακαδημαϊκών και την επιμονή πολλών γυναικών, τα πανεπιστήμια και άλλες ανώτατες σχολές δεχόταν γυναίκες φοιτήτριες ως "ακροάτριες". Οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να παρακολουθούν διαλέξεις χωρίς όμως να τους επιτρέπεται να δίνουν εξετάσεις και να παίρνουν πτυχίο. Οι άντρες - φοιτητές σφύριζαν όταν αυτές εμφανίζονταν στις αίθουσες των πανεπιστημίων και τις ειρωνεύονταν, λέγοντάς τους πολλά υποτιμητικά και κακεντρεχή σχόλια. Αυτές οι συνθήκες δεν σταμάτησαν τη  Ναντιέζντα Σούσλοβα που στόχος της ήταν να γίνει γιατρός. Το 1864, στα είκοσι ένα της χρόνια πήγε στη Ζυρίχη για να σπουδάσει ιατρική.

"Όταν έφτασα στη Ζυρίχη με απέρριψαν κατηγορηματικά, λέγοντάς μου ότι γυναίκα - φοιτήτρια είναι κάτι το ανήκουστο. Οι κύριοι καθηγητές της ιατρικής σχολής σχημάτισαν ειδική επιτροπή για να αποφασίσει για το θέμα μου. Ο καθηγητής Μπρόμερ με χαιρεκακία μου ανακοίνωσε την απόφαση "Δεχόμαστε τη δεσποινίδα Σούσλοβα ως φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο μας μόνο και μόνο γιατί αυτή η πρώτη προσπάθεια μιας γυναίκας θα είναι και η τελευταία". Ω! Πόσο λάθος κάνουν! Θα με ακολουθήσουν χιλιάδες γυναίκες!" (απόσπασμα από το ημερολόγιο της Ν. Σούσλοβα)

Την ίδια εκείνη μέρα που έγινε δεκτή από το πανεπιστήμιο έξω από το διαμέρισμά της στη Ζυρίχη μαζεύτηκαν Ελβετοί φοιτητές που σφύριζαν και έριχναν πέτρες στα παράθυρα του διαμερίσματος της σπάζοντας τα τζάμια. Όταν το 1867 στα είκοσι τέσσερα της χρόνια ήταν έτοιμη να δώσει εξετάσεις για να πάρει τον τίτλο του γιατρού, στη Ζυρίχη έφτασαν επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία για εξετάσουν τις γνώσεις της. Η Ναντιέζντα Σούσλοβα πήρε το πτυχίο της Ιατρικής και τον τιμητικό τίτλο της πρώτης γυναίκας γιατρού στη Ρωσία.

Διαβάστε το άρθρο: Γυναίκες που αγάπησαν την επιστήμη

Ελένη Τσολιά






Αναρτήθηκε από:

Ελένη Τσολιά

Η Ελένη Τσολιά είναι απόφοιτος του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοβ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα master of arts στη Ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία καθώς και PhD στη θεωρητική και ιστορικό - συγκριτική γλωσσολογία. Από το 1993 διδάσκει τη ρωσική γλώσσα ως ξένη σε ιδιωτική σχολή ενώ παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και κουλτούρας.