Γεώργιος Κωστάκης: Ο Έλληνας συλλέκτης που επαναπροσδιόρισε την ιστορία της τέχνης - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο Γεώργιος Κωστάκης γεννήθηκε στη Μόσχα το 1913 από Έλληνες γονείς που ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι στη Ρωσία. Έζησε στη Μόσχα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, μέχρι το 1977 οπότε και μετανάστευσε στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε ταυτόχρονα με τη ρωσική αβαγκάρντ, όπως μεταγενέστερα ονόμασαν οι ιστορικοί, τα καλλιτεχνικά ρεύματα και κινήματα που εμφανίστηκαν στη Ρωσία στις αρχές του εικοστού αιώνα. Η λέξη αβαγκάρντ είναι στρατιωτικός όρος και σημαίνει εμπροσθοφυλακή. Είχε πνεύμα πολεμικό, πρωτοποριακό και σταδιακά καταργούσε, θρυμματίζοντας την παραδοσιακή ζωγραφική αφήγηση, περνώντας έτσι από την παραστατική τέχνη στη μη παραστατική. Η ρωσική πρωτοπορία, όπως αποδόθηκε ο όρος αβαγκάρντ στα ελληνικά, περιελάμβανε πολλά καλλιτεχνικά ρεύματα που είχαν απόψεις ριζοσπαστικές.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα(1910 - 1930) οι καλλιτέχνες αυτοί στη Ρωσία ονομάζονταν "будущники"(μελλοντιστές) ενώ αργότερα επικράτησε ο όρος "футуристы"(φουτουριστές)

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, του αιώνα της ταχύτητας και της μηχανής,στη Ρωσία η ζωγραφική εξελισσόταν πολύ γρήγορα. Οι ζωγράφοι επηρεασμένοι από τον κυβισμό αλλά και τη ρωσική λαϊκή τέχνη απομακρύνθηκαν απότομα από τον ρεαλισμό. Οι καλλιτέχνες, οι οραματιστές του μέλλοντος, αναζητούσαν καινοτόμες μορφές και κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά τα μέσα έκφρασης.