Ο παλιός καινούργιος χρόνος - Στη Ρωσία ο χρόνος αρχίζει δύο φορές - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Στις 13 Ιανουαρίου στη Ρωσία γιορτάζουν τον καινούργιο χρόνο με το παλιό ημερολόγιο.

Ο ρωσικός χειμώνας είναι ντυμένος στα λευκά. Το χιόνι πέφτει άλλοτε σφυρίζοντας  μαζί με τον παγωμένο αέρα και άλλοτε απαλά φωτίζοντας τα πάντα με το λευκό του χρώμα και τη γαλήνια ομορφιά του. Σπίτια και δρόμοι βυθίζονται στην απεραντοσύνη του λευκού. Οι νιφάδες του χιονιού  λαμποκοπούν και στροβιλίζονται στα φώτα των δρόμων, τα παιδιά γλιστρούν στα μικρά έλκηθρα, παίζουν χιονοπόλεμο και φτιάχνουν χιονάνθρωπους ενώ στο σπίτι περιμένει το γιορτινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Η πρωτοχρονιά, η χειμερινή αυτή γιορτή, είναι η αγαπημένη γιορτή των Ρώσων.

Ωστόσο το έθιμο να γιορτάζεται η αλλαγή του χρόνου τον Ιανουάριο άρχισε το 1700 μετά από τσαρικό διάταγμα. Ο τσάρος Πέτρος Α', ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές συνήθειες, άλλαξε το χρονολογικό σύστημα που ακολουθούσε μέχρι τότε η Ρωσία, δηλαδή το Βυζαντινό σύστημα χρονολόγησης από κτίσεως κόσμου.

Έτσι έκτοτε στη Ρωσία, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η χρονολογία άρχισε να μετριέται από τη γέννηση του Χριστού. Για πρώτη φορά η πρώτη μέρα του χρόνου γιορτάστηκε την πρώτη Ιανουαρίου του 1700. Η αρχή του 17ου αιώνα και η πρωτοχρονιά του  1700 γιορτάστηκαν  με μεγαλοπρέπεια, όπως ήταν η επιθυμία του τσάρου: με τις καμπάνες των ναών της Μόσχας να χτυπούν χαρμόσυνα, με κανονιοβολισμούς και με  πυροτεχνήματα. Μέχρι τότε στη Ρωσία η έλευση του νέου έτους γιορταζόταν το Σεπτέμβριο, μετά το θέρος και τις προετοιμασίες για το χειμώνα.

Η καινούργια αυτή γιορτή και η αλλαγή του χρόνου στη μέση του χειμώνα, δεν έγινε αμέσως δεκτή. Αρχικά, κατόπιν τσαρικού διατάγματος, γιόρτασαν στη Μόσχα, στολίζοντας κλαδιά από έλατα στις πόρτες των σπιτιών και συγχαίροντας ο ένας τον άλλον για τον καινούργιο χρόνο. Στους εορτασμούς που έγιναν στην κόκκινη πλατεία  συμμετείχε και ο τσάρος, έτσι εορτασμοί για την υποδοχή του νέου έτους πήραν κοσμικό χαρακτήρα. Οι επόμενοι αυτοκράτορες όχι μόνο υιοθέτησαν την καινούργια αυτή γιορτή αλλά πρόσθεσαν και νέες συνήθειες: αντάλλαζαν δώρα και ευχετήριες κάρτες, στόλιζαν έλατο και διοργάνωναν στο παλάτι χορούς.