Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πανδημία - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η πανδημία δεν κατάφερε να ελεγχθεί από την κυβέρνηση. Παρακολουθούμε το τρίτο κύμα του κορονοιού να προελαύνει με χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες διασωληνωμένους και θανάτους.

Γιατί δεν καταφέραμε να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα μετά από ένα χρόνο υγειονομικής κρίσης; Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για τη μη οργάνωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ως ισχυρού αντίβαρου στην πανδημία.

Κανείς δεν περίμενε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα εξοστρακίσει  τον κορονοιο από τη χώρα μας, με μαγικά κόλπα. Αυτό που το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε ήταν η ανάγκη οργάνωσης ενός συστηματικού σχεδίου με κορυφαία προτεραιότητα την ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΕΣΥ ώστε να αντέξει το βάρος που σήκωσε αποκλειστικά λόγω της πανδημίας. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είναι για έναν ολόκληρο χρόνο στις επάλξεις χωρίς να τους εντάσσουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, έχοντας φτάσει στα όρια των βιολογικών αντοχών τους.

Κι όμως εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Η κυβέρνηση αγνόησε την πρόταση μας να αξιοποιηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Επιμείναμε πολλές φορές την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να οικοδομηθεί ένα “πρώτο τείχος” στην προσέλευση νοσουντων στα νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα προτείναμε την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών αλλά και την οργανωμένη και σταδιακή ένταξη των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, την ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και την αξιοποίηση των ΤΟΜΥ, προκειμένου να αναλάβουν συγκροτημένα την διαχείριση των περιστατικών (COVID και μη COVID).

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μια απαραίτητη ασπίδα για τη μη υπερβολική επιβάρυνση του δημοσίου συστήματος υγείας αλλά και τη διευκόλυνση των νοσουντων σε ένα πρώτο επίπεδο, ενώ καθοριστικός θα μπορούσε να είναι ο ρόλος Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  και στον εμβολιασμό των πολιτών.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν υιοθετήθηκε. Δυστυχώς ούτε και η επίταξη  ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των νέων Covid κλινικών στα Νοσοκομεία πραγματοποιήθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Συγχρόνως συνεχίζουμε να επιμένουμε στην  επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιαίτερα των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές. Καμιά απάντηση απο την κυβέρνηση. Χάνονται ανθρώπινες ζωές καθώς έχουμε δια σωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και σε λίστες αναμονής. Άμεσα πρέπει να ενταχθούν στον όποιο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να συνεισφέρουν, τώρα πριν να είναι αργά.

Όλα τα παραπάνω ενώ οι πολίτες παρακολουθούν φοβισμένοι, μπερδεμένοι τα πολύπλοκα “έξυπνα μέτρα” τα οποία δεν αποδίδουν, με  lockdown ακορντεόν που έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Προτείναμε τεστ σε όλο τον πληθυσμό, η ιεράρχηση κάθε περιοχής με βάση τα κρούσματα και τα επιδημιολογικά δεδομένα, άρα και τη λήψη στοχευμένων  μέτρων για κάθε περιοχή.

Δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς και μικροκομματικές κορώνες. Είναι ώρα για τη στήριξη της χώρας και των ανθρώπων. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη τις προτάσεις μας και να θωρακίσει την υγεία όλων ισότιμα και αποτελεσματικά.

Ζέφη Δημαδάμα






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο