Σταθερή σοσιαλιστική πορεία και γυναίκες έδωσαν τη νίκη στον Πέδρο Σάντσες - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο Ισπανός σοσιαλιστής Πεδρο Σαντσες από πολύ νωρίς διεμήνυσε ότι είναι απρόσκοπτα συνδεδεμένος με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα αντίστοιχα σοσιαλιστικά κόμματα των χωρών της Ευρώπης άρα και το Κίνημα Αλλαγής
 
Στη χώρα μας, είναι αξιοσημείωτη η ροπή της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τις θέρμες “πολιτικές αγκαλιές”. Ο πρωθυπουργός μας με ευκολία όλα αυτά τα χρόνια αγκάλιασε και αγκαλιάζει κυριολεκτικά και μεταφορικά το κόμμα των ΑΝΕΛ και τα στελέχη τους, ακροδεξιούς ενώ παλιότερα αγκάλιαζε και τους Ισπανούς συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos και τον Pablo Iglesias που τώρα παριστάνει ότι δεν γνωρίζει!

Όμως η πολιτική δεν είναι σφιχταγκαλιάσματα αλλά ιδεολογία, αρχές και αξίες, οι οποίες διαμορφώθηκαν ιστορικά και μάλιστα πολλές φορές με αιματηρούς αγώνες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ισπανός σοσιαλιστής Πεδρο Σαντσες από πολύ νωρίς διεμήνυσε ότι είναι απρόσκοπτα συνδεδεμένος με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα αντίστοιχα σοσιαλιστικά κόμματα των χωρών της Ευρώπης άρα και το Κίνημα Αλλαγής από την χώρα μας προκειμένου να αποφύγει διάφορους “πολιτικούς περιφερόμενους”, οι οποίοι κατά περίπτωση υποδύονται τους σοσιαλιστές. 

Ο Πεδρο Σαντσες πέρασε δια πυρός και σιδήρου διατηρώντας σταθερά ίσες αποστάσεις από το Ισπανικό Συντηρητικό κόμμα Partido Popular αλλά και τους λαϊκιστές Podemos διαμορφώνοντας έναν αυτόνομο πόλο με σαφή ριζοσπαστικό προοδευτικό προσανατολισμό όπως αρμόζει στα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.

Η πορεία του επιβραβεύτηκε από τους Ισπανούς πολίτες δίνοντας του την πρώτη θέση στην εκλογική αναμέτρηση της 28ης Απριλίου καταποντίζοντας τους Podemos στην 4η θέση και μετριάζοντας -λιγότερο από ότι θα ήθελε ωστόσο- την πορεία του ακροδεξιού κόμματος VOX, το οποίο τελικά  εισήχθη στην Ισπανική Βουλή. 

Έτσι, το Ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα αύξησε το ποσοστό του με περισσότερο από 6% από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ξεπερνώντας το 28.5% και καταλαμβάνοντας 39 έδρες παραπάνω στο Ισπανικό Κογκρέσο. Την ίδια στιγμή οι Podemos με 11.95% έχασαν 29 έδρες στο Κογκρέσο, από 71 έδρες στην τελευταία συνεδρίαση του Κογκρέσου σε μόλις 42. Η συντηρητική παράταξη βρέθηκε αποδυναμωμένη στην δεύτερη θέση με 16.70% και το κεντρώο κόμμα  των Ciudadanos στην τρίτη θέση με ποσοστό 15.86%.
 
Ο Ισπανός Πρόεδρος του PSOE δεν στέφθηκε νικητής τυχαία αλλά οικοδόμησε σταδιακά τη στρατηγική του υιοθετώντας μια αξιόπιστη προοδευτική ατζέντα με στόχο την ενίσχυση της δίκαιης ανάπτυξης για όλες και όλους, έκανε πράξη την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% αλλά και δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεσή του σε ακροδεξιά μορφώματα και λαϊκιστικές φωνές.

Ωστόσο ρόλο κλειδί στην στρατηγική του Πεδρο Σαντσες διαδραμάτισε η ενεργοποίηση ενός κρυφού αλλά δυναμικού παράγοντα, του παράγοντα των γυναικών. 

Προσδίδοντας, ως γνήσιος προοδευτικός, διακριτή προτεραιότητα  στην επένδυση στο γυναικείο δυναμικό έκανε τη διαφορά. Με πολιτικές αλλά και με πράξεις στήριξε την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του τοποθετώντας ισάριθμο αριθμό ανδρών και γυναικών υπουργών στην κυβέρνησή του. Οι γυναίκες υπουργοί κατείχαν εξίσου σημαντικά χαρτοφυλάκια όπως το υπουργείο Οικονομικών υπό την Νάντια Καλβίνο. 

Ταυτόχρονα, κινητοποιήθηκαν οι γυναίκες, οι φεμινιστικές οργανώσεις και τα κινήματα για την προάσπιση της ισότητας των φύλων δημιουργώντας έναν ανοιχτό δίαυλο συνεργασίας με το κόμμα PSOE αλλά και την κυβέρνηση του Σαντσες. 

Η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές  κατέδειξε τη δέσμευση της ισπανικής κοινωνίας για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες, τα οποία προασπίστηκε σταθερά η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σαντσες. Η μαζική προσέλευση και στήριξη των γυναικών ήταν καθοριστική και αποφασιστική στη νίκη του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στις εθνικές εκλογές. 

Για πρώτη φορά, το νέο 350μελές Κοινοβούλιο της Ισπανίας θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών βουλευτών στην ιστορία της με 164 γυναίκες από όλα τα κόμματα αγγίζοντας 46,8% των εδρών!

Ζέφη Δημαδάμα

Υποψήφια Βουλευτής Α' Αθηνών ΚΙΝΑΛ 


Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο