Υπονομεύοντας τη δημοκρατία με μισόλογα και γενικεύσεις - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η θεωρία των ίσων αποστάσεων, όπως η εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού, οδηγεί στην ενίσχυση του αυταρχισμού και της άκρας δεξιάς

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία της Γερμανίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς  πολλές φορές επέμεινε και επιμένει στην προεκλογική του καμπάνια στην καταδίκη της βίας και του ρατσισμού.AdTech Ad

Στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλλιεργείται σταδιακά και συστηματικά μια ισοπεδωτική, λαϊκίστικη και εύπεπτη επιχειρηματολογία, η οποία τείνει να εξωραΐσει το ρατσισμό, δημιουργώντας ωραιοποιημένες εντυπώσεις για την λεγόμενη «γενικευμένη μορφή βίας, από όλες τις πλευρές για όλες τις πλευρές», όπως απροκάλυπτα είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τα επεισόδια στο Charlottesville της Βιρτζίνια.

Οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας,  όχι μόνο δια στόματος Μ. Σουλτς,  εμμένουν στην μάχη κατά της ρητορικής του μίσους και επιμένουν ότι απαιτείται αυστηρότερο πλαίσιο καταπολέμησης οποιασδήποτε ρατσιστικής πρωτοβουλίας ή αναφοράς σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κι όμως αυτή η επίμονη καταδίκη της βίας και του φασισμού ξενίζει ορισμένους. Η θεωρία των ίσων αποστάσεων, όπως η εξίσωση ναζισμού κουμμουνισμού, οδηγεί στην ενίσχυση  της άκρας δεξιάς και του αυταρχισμού.

Με την ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση του διχαστικού λόγου, της ρητορικής του μίσους, της  απάνθρωπης ρητορικής του «εμείς εναντίον αυτών» στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, παρατηρείται μια ιδιόμορφη ανοχή και οπισθοδρόμηση σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δυστυχώς οδηγούμαστε σε έναν εφησυχασμό, στην καλύτερη περίπτωση, ο οποίος αποδυναμώνει δραματικά την παγκόσμια αντίδραση στις παλαιότερες και σύγχρονες  μαζικές θηριωδίες και εγκλήματα. 

Πρόσφατα ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας προέβη σε μια ανατριχιαστική και σκληρή δήλωση υπογραμμίζοντας:  «Η διχαστική διασπορά φόβου είναι επικίνδυνη κινητήριος δύναμη σε διεθνές επίπεδο. Είτε πρόκειται για τον Τραμπ, τον ‘Ορμπαν, τον Ερντογάν  όλο και περισσότεροι πολιτικοί αυτοαποκαλούνται «αντισυστημικοί» και ακολουθούν μια τοξική ατζέντα, η οποία επιδιώκει, να αποκτηνώνει και να μετατρέπει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες σε εξιλαστήρια θύματα».

Επιπρόσθετα, με τη χρήση του διαδικτύου η κατάσταση επιδεινώνεται. Με τη γενίκευση ή την υπεραπλούστευση, ή  τη διασπορά ψευδών  ειδήσεων ίσως η αλήθεια να μην αποκατασταθεί ποτέ ή να χαθεί στα «ψιλά γράμματα».

Παρατηρούμε καθημερινά τις λυσσαλέες επιθέσεις  εναντίον ατόμων ή ομάδων με βάση το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την εθνική καταγωγή, την ιδεολογία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, οι οποίες λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της καμπάνιας «No Hate Speech Movement», το 78% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συναντάει συχνά ρητορική μίσους στο διαδίκτυο. Οι τρεις συχνότερα απαντούμενοι στόχοι της ρητορικής μίσους ήταν: άτομα ΛΟΑΤ (70%), οι μουσουλμάνοι (60%) και οι γυναίκες.

Ως κυβερνήσεις, κόμματα και ενεργοί πολίτες, απαιτείται να εναντιωθούμε στον  ευτελισμό της ναζιστικής βίας. Γιατί αυτός ο ευτελισμός και τα μισόλογα, δημιουργούν επικίνδυνο διχασμό, καλλιεργούν το ψέμα και δυναμώνουν το μίσος.

Αγώνες δεκαετιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την εθνική συμφιλίωση και την ευρωπαϊκή συνεργασία βουλιάζουν σε ανιστόρητα αφηγήματα.

Η λιτότητα, η οικονομική μεγέθυνση, οι ανισότητες, η φτώχεια δεν αντιμετωπίζονται με λαϊκισμό ούτε με τη στοχοποίηση ομάδων ή ατόμων αλλά με ανοιχτές κοινωνίες, με ελευθερία, ισότητα, ανεκτικότητα και αλληλεγγύη.

Όσο και αν λοιδορούνται οι παραπάνω αρχές από όλους όσους –ενδεχομένως- μεγάλωσαν απολαμβάνοντάς  τες, εμείς θα είμαστε εδώ, ως σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλιστές, να τις προασπιστούμε. Με καθαρό πολιτικό λόγο και με μηδενική ανοχή σε κάθε έκφραση ρητορικής μίσους, θα απαντούμε θαρραλέα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό μας χώρο.

Ζέφη Δημαδάμα






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο