ΔΡΑΣΗ: Πολιτικός Πολιτισμός - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 26/05/2013

Ήταν μοναδική εμπειρία να βρίσκομαι ανάμεσα σε πεντακόσιους συνέδρους, σε μια κατάμεστη αίθουσα, κι ο διάλογος να λαμβάνει χώρα μέσα σε απόλυτο σεβασμό του εκάστοτε ομιλούντα, ακόμη κι όταν κάποιοι τόνοι ανέβηκαν. Αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός και τον δίδαξε η ΔΡΑΣΗ στο μεγάλο της συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου με την εκλογή της νέας Κεντρική Επιτροπής.

Η Δράση έχει πλέον τρεις σαφείς τάσεις: τους φιλελεύθερους, τους σοσιαλδημοκράτες, και τους οικολόγους. Η κάθε τάση εκπροσωπείται με πολλά στελέχη στην Κεντρική Επιτροπή, όπου στις τρεις πρώτες θέσεις ισοψήφησαν εκπρόσωποι από κάθε μία: Ο Τάσος Αβραντίνης (πολλά χρόνια με τους φιλελεύθερους), ο Γιάννος Μητσός (από το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ και πρωτεργάτης του νόμου «Διαμαντοπούλου») και η Λενιώ Μυριβήλη (παλιότερα υποψήφια με τους Πράσινους).

Η ανάγκη να μεγαλώσει τόσο πολύ η κεντρική επιτροπή, από 25 σε 40 και τώρα σε 100 μέλη, είναι απευθείας απότοκος του ότι η Δράση έχει πολλαπλασιάσει τα μέλη της, πλησιάζοντας γοργά τις 3000 ενεργούς πολίτες (και όχι «πελάτες», όπως λέει). Το γεγονός πως η –ας πούμε– Αριστερή πτέρυγα διεκδικεί τόσο έντονα την πρωτοκαθεδρία είναι σίγουρα μια επιτυχία της Αντιγόνης Λυμπεράκη, της μέχρι τώρα Αντιπροέδρου.

Τόσο η κα.Λυμπεράκη, όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος της Δράσης, Αντύπας Καρίπογλου, έκαναν μεγάλες προσπάθειες να διευρύνουν τη Δράση μετά την αποχώρηση του Στέφανου Μάνου από την προεδρία, οι οποίες και έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ένας συγκινημένος Στ.Μάνος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει δάκρυα χαράς όταν είδε στο συνέδριο του κόμματος που ίδρυσε να τον διαδέχεται μια νεολαία από 20ρηδες φοιτητές και 30ρηδες επαγγελματίες που εξέπληξε τους πάντες με τη συγκρότησή της.

Έως και το Σάββατο 1η Ιουνίου θα έχουν εκλεγεί και ο νέος (ή η νέα) Πρόεδρος, καθώς και οι 3 αντιπρόεδροι, ώστε να παγιωθεί η νέα Δράση των πολλών «τάσεων». Ένας από τους υποψηφίους, ο Ευρωβουλευτής του ALDE Θοδωρής Σκυλακάκης, από τη φιλελεύθερη πτέρυγα παλαιόθεν, θεωρείται από πολλούς ως το φαβορί. Σίγουρα, πάντως, η Δράση δεν πρόκειται να είναι ένα κόμμα Αρχηγικό, αλλά ένα κόμμα Συλλογικής Ηγεσίας, όπως αποφασίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Η Δράση θα έχει έναν προεδρείο από «μάνατζερς», κάνοντας μία σαφή στροφή στη νέα εποχή όπου τα μέλη δε θα ακολουθούν απλώς έναν αρχηγό αλλά θα απαιτούν από την ηγεσία τους απτά αποτελέσματα: ακριβώς όπως θέλει  το κόμμα να κάνει και για τη χώρα.

Σε μια χώρα που οι σκηνές βίας και οι διαπληκτισμοί, ακόμη και στο κοινοβούλιο, έχουν αποσπάσει το καθημερινό ενδιαφέρον από τα ζητήματα ουσίας, είναι ανάσα καθαρού αέρα να βλέπει κανείς τους πιο πολιτισμένους και δημοκρατικούς διαλόγους να λαμβάνουν χώρα μεταξύ τόσων πολλών ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως τις μικρές διαφορές τους πρέπει να τις βάλουν στην άκρη προς όφελος της πατρίδας. Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο, είτε ζωντανά είτε μέσω διαδικτύου σε όλον τον κόσμο, γράφουν ήδη πόσο ενθουσιάστηκαν από το επίπεδο σοβαρότητας της Δράσης. Ανήκω σε αυτούς.

Φώτης Κοκοτός


Αναρτήθηκε από:

Φώτης Κοκοτός

"Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και υπεύθυνος Ανάπτυξης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου, ενώ έχει εκλεγεί και στο Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece AE. Ασχολείται επαγγελματικά με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε, και με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ. Γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Αρθρογραφεί σχετικά με τον Τουρισμό και το Περιβάλλον σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.). Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών. "

Το κανάλι στο youtube Fotis Kokotos