Φώτης Κοκοτός: Η τουριστική Ελλάδα «κερδίζει» τα υψηλά εισοδήματα - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 14/08/2023

Συνέντευξη του κ. Φώτη Κοκοτού στο: liberal.gr

Οδεύει προς νέο ρεκόρ φέτος ο ελληνικός τουρισμός κε. Κοκοτέ;

Εμείς στον ΣΕΤΕ προσπαθούμε να καταγράφουμε ρεκόρ αντί να τα προβλέπουμε, άρα θα τα πούμε όταν και αν αυτό έχει επιτευχθεί. Άλλωστε, με περίπου 13-14% συσσωρευμένο πληθωρισμό από το 2019, θα ήταν επισφαλής χαρακτηρισμός ακόμη κι αν εισπράτταμε σε ονομαστικές τιμές περισσότερα φέτος. Αυτή τη στιγμή μετράμε +30% τουριστικές εισπράξεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και βεβαίως δεν θα το προβάλλουμε ως πρόβλεψη στο υπόλοιπο της χρονιάς μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί. Αν περάσουμε το 2022 θα είμαστε ευχαριστημένοι τόσο εμείς όσο και ο κρατικός προϋπολογισμός (που ήταν απαισιόδοξος ως προς αυτό το μέγεθος).

H Εθνική Τράπεζα προβλέπει τουριστικά έσοδα 21 δισ. φέτος, κατά 3 δισ. περισσότερα από εκείνα του 2019. Που το αποδίδετε; Σε μεγαλύτερη ζήτηση συνδυαστικά με τις αυξημένες τιμές;

Ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο δραματικά από το 2019 που οι συγκρίσεις των τωρινών συνθηκών με τις τότε είναι μάλλον άτοπες. Πάντως, σίγουρα έχει αλλάξει το μίγμα πελατείας σε κάποιες σημαντικές αγορές, όπως των ΗΠΑ. Θυμίζω πως στις ΗΠΑ ήμασταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα αεροδρόμια μετά την πανδημία, πράγμα που έφερε πτήσεις με δεκάδες αεροπλάνα που μέχρι τότε στέκονταν παρκαρισμένα.

Όταν μπαίνει ένα δρομολόγιο και γεμίζει, αυτά τα αεροπλάνα είναι πλέον «δεμένα» στον προορισμό. Κάτι παρεμφερές έγινε με τις χρονοθυρίδες («σλοτ») του αεροδρομίου Ηρακλείου, τις οποίες έχασαν το 2022 οι ρωσικές αεροπορικές και αναπληρώθηκαν μόνο το 2023, διότι δεν υπήρξε χρόνος πέρσι για να εκπλειστηριαστούν σε άλλες εταιρείες. Και σε σχέση με τις τιμές που αναφέρατε, αυτό που παρατηρούμε φέτος είναι πως τα καλά προϊόντα πουλάνε σε πολύ αυξημένες τιμές, ειδικά στους μεγάλους και δημοφιλείς προορισμούς.

Αντιθέτως, κάποιοι που δεν προσφέρουν value-for-money παραπονιούνται για μειωμένη ζήτηση. Επιτυγχάνουμε αυτό που για δεκαετίες συζητιόνταν ως στόχος του Ελληνικού τουρισμού: να γίνει προορισμός για «ακριβούς» τουρίστες. Αυτός δεν ήταν ο διακαής πόθος όλων των σχολιαστών του κλάδου;

Η μέση τουριστική δαπάνη έχει αυξηθεί ή μειωθεί;

Ανά άφιξη ή ανά διανυκτέρευση; Το μέγεθος που συνήθως μετράμε είναι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη (ΜΚΔ), δηλαδή ανά άτομο και ανά άφιξη (δηλαδή ανά ταξίδι, είτε αυτό είναι δύο μέρες είτε είναι δέκα μέρες). Γι’ αυτό και πρέπει πάντοτε να την συνδυάζουμε με την διάρκεια παραμονής, ώστε να βγαίνει πλήρες νόημα. Μέση κατά κεφαλή δαπάνη Χ ευρώ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο city break έχει ουσιαστικότερο αποτέλεσμα από την ίδια δαπάνη κατανεμημένη σε διάρκεια μίας εβδομάδας.

Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για «ακριβό» επισκέπτη, ενώ στη δεύτερη για «φθηνό». Αυτό που μετράμε (ως ΙΝΣΕΤΕ) τα τελευταία 10 χρόνια (2012-2021) είναι αύξηση της ΜΚΔ κατά 8,7% και μείωση της μέσης διαμονής κατά -1,6%. Άρα, ναι, έχει αυξηθεί.

Σε επίπεδο αγορών, ποιες διαφαίνεται ότι θα είναι οι καλύτερες φέτος;

Οι κορυφαίες μας αγορές, όπως τις καταγράφει το ΙΝΣΕΤΕ σε σειρά συνολικών εισπράξεων είναι: Γερμανία (+20% μέχρι στιγμής), Ηνωμένο Βασίλειο (+7,5%), ΗΠΑ (+71,5%), και Γαλλία (+37%). Η μόνη αγορά που καταγράφει μείωση είναι της Ρωσίας. Όλα τα άλλα μεγέθη βαίνουν αυξανόμενα.

Το 2023, στο διάστημα για το οποίο έχουμε στοιχεία αφίξεων, η Μύκονος είχε 147.672 διεθνείς αφίξεις και 101.473 αφίξεις εσωτερικού, δηλαδή σύνολο 249.145. Πέρσι ήταν 159.165 (περισσότερες) και 93.316 (λιγότερες), δηλαδή σύνολο 252.481. Συνολική μείωση 3336 αφίξεων, ήτοι -1,3%. Στη Σαντορίνη φέτος έχουμε 237.978 διεθνείς και 259.299 εσωτερικού, ενώ πέρσι 254.519 (περισσότερες) και 206.813 (λιγότερες). Σύνολο φέτος 497.277, ενώ πέρσι 461.332, άρα αύξηση 35.945 αφίξεων, ήτοι +7,8%. Αυτό που βλέπουμε και στις δύο περιπτώσεις είναι μεταφορά αφίξεων από απευθείας πτήσεις εξωτερικού σε πτήσεις εσωτερικού, πιθανότατα διότι επηρεάζονται από την αγορά των ΗΠΑ, οι επιβάτες των οποίων αφικνούνται στην Αθήνα και μεταβαίνουν από εκεί σε άλλους προορισμούς. Καμία ανησυχία λοιπόν.

Ποια η γνώμη σας για το «κίνημα της πετσέτας»;

Είχαμε δει κάτι παρεμφερές και προ δεκαετίας, με το κίνημα των «Αιγιαλίστας». Εκείνο το κίνημα είχε καπελωθεί πολιτικά, οπότε ελπίζω να μην συμβεί κι αυτή τη φορά πολιτικό καπέλωμα, διότι το βασικό αίτημα του παρόντος κινήματος είναι απολύτως ορθό: να εφαρμόζεται ο νόμος άτεγκτα. Κι εμείς του ΣΕΤΕ ανέκαθεν αυτό ζητούσαμε: αυστηρή εφαρμογή του νόμου, ώστε οι νόμιμες επιχειρήσεις να μην υπόκεινται αθέμιτο ανταγωνισμό.

Φώτης Κοκοτός






Αναρτήθηκε από:

Φώτης Κοκοτός

"Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και υπεύθυνος Ανάπτυξης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου, ενώ έχει εκλεγεί και στο Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece AE. Ασχολείται επαγγελματικά με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε, και με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ. Γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Αρθρογραφεί σχετικά με τον Τουρισμό και το Περιβάλλον σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.). Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών. "

Το κανάλι στο youtube Fotis Kokotos