Σπάνε ... τον κύκλο της σιωπής - Τα παιδιά βρήκαν σύμμαχο! - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 09/05/2017

Η κοινωνία της Κρήτης δεν είναι απλώς κλειστή.  Είναι τυφλή, κουφή και αδιάφορη στο δράμα των παιδιών, όταν αυτό υπερβαίνει τα τυπικά δεδομένα. Κι αν οι φιλάνθρωπες διαθέσεις περισσεύουν όταν πρόκειται για προσφορά υλικών αγαθών, όταν τα ζητήματα είναι «λεπτά» όπως αυτά παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή κακοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο, τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά, όπως και οι αντιλήψεις.

Ρεπορτάζ: Μαρία Καλλέργη

Κι επειδή οι γενικεύσεις όχι μόνον δεν ωφελούν αλλά και κάποιες φορές παραποιούν την αλήθεια, η παραπάνω περιγραφή δεν αφορά όλους αλλά δυστυχώς την συντριπτική πλειοψηφία και μια σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον την τελευταία διετία, οι εθελοντές της Όασης του παιδιού. Κι αν αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να προσφέρει μια εθελοντική οργάνωση θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τις πολλές δράσης πρόληψης αλλά και βελτίωσης στη ζωή παιδιών, έχει συμβάλλει ουσιαστικά δίνοντας στις αρχές υλικό για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες κακοποίησης παιδιών σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις. Οι υποθέσεις αυτές ήδη έχουν πάρει το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη και σε κάποιες από αυτές έχουν καταδικαστεί οι ένοχοι.

Μια δυνατή ομάδα

Οι άνθρωποι της ομάδας της Όασης είναι γνωστοί στο Ηράκλειο, καθώς ζουν και ασκούν τα επαγγέλματα τους, στην πόλη. Στην Όαση είναι εθελοντές αλλά αν  δει κανείς πιο προσεκτικά  τη σύνθεση της ομάδας θα διαπιστώσει ότι ασκούν ή σπουδάζουν επαγγέλματα που έχουν είτε άμεση είτε έμμεση σχέση με το παιδί και την οικογένεια. Το βηματισμό δίνει η ενδιαφέρουσα πορεία ως την Όαση του επικεφαλής της ομάδας Ταξιάρχου ε.α  της ΕΛ.ΑΣ Γιώργου Κανάκη. Η ζωή του άλλαξε και το «παιδί» μπήκε δυναμικά και μόνιμα στο κέντρο των ενδιαφερόντων του όταν το 1997  κι ενώ υπηρετούσε ακόμα στην ΕΛΑ Σ του ανατέθηκε το γραφείο ανηλίκων της Ασφάλειας Ηρακλείου. Εκεί είχε την ευκαιρία να εντοπίσει τα προβλήματα και την ανάγκη ενασχόλησης ανθρώπων σε διαρκή βάση, αφού συχνότερα από όσο πιστεύουμε τα  παιδιά πέφτουν θύματα ενεργειών των ενηλίκων όπως κακοποίηση, παιδική εργασία κ.λ.π.

Όπως ο ίδιος λέει : «από κει και πέρα δε σταμάτησα ποτέ να ασχολούμαι με τα παιδιά. Ακόμα κι όταν έφυγα από το Ηράκλειο και ως αξιωματικός της Αστυνομίας βρέθηκα στη Γιουγκοσλαβία στο Αφγανιστάν και αλλού πάντα επεδίωκα να ασχολούμαι με ότι αφορούσε ανθρώπινες ζωές και φυσικά παιδιά». Αποφασίζοντας το 2014, όταν τελειώνει πλέον με τις υποχρεώσεις του στην ΕΛΑΣ να ασχοληθεί με τον εθελλοντισμό βρέθηκε στην Όαση που είχε ιδρυθεί το 2003 και είχε αδρανήσει με τα χρόνια. Ένα «κίνητρο» αν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει έτσι ήταν ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ που προερχόταν από τη δωρεά δύο κυριών και προοριζόταν να διατεθεί για την προστασία παιδιών. Έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ξανά η Όαση κάτι που έγινε πολύ εντατικά από το 2014. Ώσπου να τακτοποιηθούν κάποια διαδικαστικά θέματα οι εθελοντές εργάζονται συστηματικά την τελευταία διετία.

Την ομάδα συμπληρώνουν δύο δικηγόροι, δύο παιδίατροι, δύο κοινωνικοί λειτουργοί,  ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, τρεις επιχειρηματίες, φοιτητές κοινωνικής εργασίας των ΤΕΙ καθώς και ενεργοί πολίτες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με σύστημα, επιμονή και γνώμονα την προστασία των παιδιών. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ιστοσελίδα οι εθελοντές της Όασης ασχολούνται με : «Παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, ασυνόδευτα παιδιά, παιδιά του δρόμου, μικροί καλλιτέχνες, παιδιά των φαναριών, που δεν πηγαίνουν σχολείο, που χρήζουν βασικής ιατρικής φροντίδας, κάθε μικρός συνάνθρωπός μας που βιώνει κοινωνικό ή/και οικονομικό αποκλεισμό όχι μόνο από τα βασικά αγαθά αλλά κι από την παιδική ανεμελιά, την ξεγνοιασιά, το παιχνίδι».

Σπάζοντας τον «κύκλο της σιωπής»

Εκτός από τις άλλες δραστηριότητες τους οι εθελοντές της Όασης με βάση τις εμπειρίες, τις γνώσεις αλλά και τη συνεχή ενημέρωση που προσπαθούν να έχουν, δέχονται και ερευνούν την κάθε καταγγελία, είτε πρόκειται για παιδιά που εργάζονται, είτε για παιδιά που κακοποιούνται είτε ψυχικά, είτε σωματικά. Και δεν είναι εύκολο αφού όπως λέει ο κ.Κανάκης: «αυτοί που έχουν τις πληροφορίες  και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συλλογή των στοιχείων, ώστε να φθάσει μια υπόθεση ως τις δικαστικές αίθουσες, δυστυχώς δεν μιλάνε. Στις περισσότερες περιπτώσεις συναντούμε τη στάση «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω», για να αποδειχθεί αργότερα ότι ήξεραν. Εμείς από την πλευρά μας αξιολογούμε την κάθε περίπτωση και την παρακολουθούμε από κοντά ώσπου να βρούμε την αλήθεια».

Κι όπως αποδεικνύεται τελικά όταν υπάρχει μέθοδος και επιμονή ο «κύκλος της σιωπής» σπάει. Σε πάνω από δέκα σοβαρές υποθέσεις ενεπλάκη η Όαση τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι εθελοντές δεν ασχολούνται φυσικά μόνο με τα κακοποιημένα παιδιά αφού δεκάδες είναι οι υποθέσεις της παιδικής εργασίας – στην ουσία επαιτείας- όπου έχουν παρέμβει σε πολλές υποθέσεις. Παράλληλα λειτουργεί ως πυρήνας για παιδιά παραμελημένα που γυρίζουν στους δρόμους και τα μαζεύει στο κέντρο του Ηρακλείου απασχολώντας τα δημιουργικά στους χώρους των ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. Κατά τη διαδικασία αυτή συλλέγονται σημαντικά στοιχεία για τις συνθήκες ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους και γίνονται ουσιαστικές ενέργειες, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, για την στήριξη τους.

Η Όαση στα σχολεία

Τον τελευταίο χρόνο η Όαση εφαρμόζει με ιδιαίτερη επιτυχία πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε δημοτικά σχολεία προκειμένου να ξεκινήσει από πολύ νωρίς η δημιουργία της παιδείας που θα αναστρέψει το κύμα των τροχαίων στη χώρα μας. Είναι δε τόσο παιδικός αλλά και αποδοτικός ο τρόπος που τα παιδιά μαθαίνουν.  Σε ένα παιχνίδι χωρίζονται σε ομάδες, πεζοί, οδηγοί, τροχονόμοι. Ακόμα καταγράφουν και τα επικίνδυνα σημεία της γειτονιάς τους.

Σε ημερίδα που οργανώθηκε και θα ξαναγίνει στο μέλλον με θέμα «παιδιά σε κίνδυνο» υπήρξαν 480 συμμετοχές όχι μόνον από έλληνες αλλά και από εκπροσώπους άλλων εθνών που ζουν στη χώρα μας. Άλλωστε η  Όαση  συμμετέχει στο Συμβούλιο Μεταναστών – Προσφύγων που μαζί με άλλους φορείς επιχειρούν να ενημερωθούν και να χαράξουν πολιτικές για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους που θα φιλοξενήσει η Κρήτη.

Πως θα βοηθήσετε

Θέλετε να βοηθήσετε την Όαση του παιδιού. Κατ  αρχήν θα μπορούσατε να γίνετε ένας από τους εθελοντές της αν φυσικά είσαστε αποφασισμένοι εκτός από το χρόνο σας να δώσετε κι ένα κομμάτι της ψυχής σας για τα παιδιά, αφού εκπαιδευτείτε κατάλληλα.

Θα μπορούσατε να κάνετε μια δωρεά για την  Όαση του παιδιού.Εκτός από  τις δωρεές που  μπορεί να δεχτεί η Όαση μπορεί να αναλάβει τις μπομπονιέρες για βαφτίσεις όπου με μια χάρτινη κομψή καρδούλα ενημερώνει τους καλεσμένους σας ότι τα χρήματα ξοδεύτηκαν για τα παιδιά. Παράλληλα γίνονται κατά καιρούς διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι δραστηριότητες της Όασης. Φυσικά   για όλα τα παραπάνω υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά αφού η διαφάνεια είναι δεδομένη για τους εθελοντές του σωματείου.

Συνολικά  στις δράσεις του σωματείου εντάσσονται:

Στήριξη, φροντίδα και προστασία κακοποιημένων παιδιών και θεραπευτική παρέμβαση στις οικογένειες

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού

Συνεργασία με συναφή σωματεία και αρμόδιους φορείς και συντονισμός σχετικών προγραμμάτων

Καθιέρωση του σωματείου ως συμβουλευτικό όργανο μέσα στα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα

Επισκέψεις και απασχόληση σε παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα

Λειτουργία γραφείου ψυχοκοινωνικής στήριξης

Παρεμβάσεις σε ΜΜΕ για θέματα παιδιών

Καταγραφή δομών φιλοξενίας για παιδιά στην Κρήτη

Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για παιδιά σε κίνδυνο (2811 117100)

Συνεχής και συστηματική ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών με την οργάνωση συζητήσεων, ενημερωτικών ημερίδων και συνεδρίων σε τοπικό, πανελλαδικό ή διεθνές επίπεδο η ενημέρωση

Αξιοποίηση κρατικών ή κοινοτικών κονδυλίων που τυχόν παρασχεθούν για την επίτευξη των παραπάνω στόχων

Περισσότερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα  oasitoupaidiou.gr

πηγή






Αναρτήθηκε από: