Παρέμβαση Καλοκαιρινού για το ζήτημα των οφειλών των πολιτών προς τον Δήμο - Ειδήσεις Pancreta

Επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Την άμεση λύση σε ένα πρόβλημα που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδιώκει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος με επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κώστα Χατζηδάκη, την οποία κοινοποιεί στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης – ΠΕΔ και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – Κ.Ε.Δ.Ε., ζητάει την τροποποίηση του πλαισίου ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών, προς τους Δήμους.

Ειδικότερα, με την συγκεκριμένη επιστολή, ο Αλέξης Καλοκαιρινός περιγράφει το μέγεθος του προβλήματος όπως εντοπίζεται στον Δήμο Ηρακλείου, την διαχρονικότητα που το χαρακτηρίζει και τις αδυναμίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους πολίτες, ζητώντας νομοθετική παρέμβαση έτσι ώστε να υπάρξει:

  • Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων.
  • Δυνατότητα διαγραφής του συνόλου των προσαυξήσεων στην εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.
  • Προοδευτική διαγραφή του ποσοστού των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των δόσεων κάθε ρύθμισης.
  • Περιορισμό του ύψους των προσαυξήσεων, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το 100% της αξίας του αρχικού κεφαλαίου.

«Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ορθολογικό και ουσιαστικό, αλλά και με κοινωνική ευαισθησία. Επίσης, οφείλει να αναδεικνύει προβλήματα και να προτείνει λύσεις στο πεδίο ευθύνης της. Αυτό κάνουμε ως Δημοτική Αρχή, για ένα γνωστό πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να λυθεί με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό. Ειδικά σε ό,τι αφορά ευάλωτα νοικοκυριά και μικροοφειλέτες, που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία ανταπόκρισης, πρέπει άμεσα να υπάρξει ειδική μέριμνα από την Πολιτεία» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

Υπενθυμίζεται ότι επειδή η νομοθεσία προβλέπει πλέον την παραγραφή των βεβαιωμένων οφειλών στα 5 έτη, επιτάσσει τη διακοπή αυτής της παραγραφής με την λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εις βάρος των οφειλετών - όπως είναι η κατάσχεση ποσού από τραπεζικό λογαριασμό - για οφειλές άνω των 50 ευρώ. Γι’ αυτό και ο Δήμος Ηρακλείου έχει απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες για ενημέρωση και ρύθμιση των οφειλών τους, παρά το ότι τέτοια υποχρέωση ενημέρωσης δεν προβλέπεται από το νόμο.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ταμειακής Βεβαίωσης στα τηλέφωνα 2813409145, 2813409146, 2813409456, 2813409459 και 2813409257 για να ενημερώνονται για τυχόν οφειλές που βαρύνουν το ΑΦΜ τους. Επίσης συνιστάται η τακτοποίηση των σχετικών ληξιπρόθεσμων οφειλών (εξόφληση ή ρύθμιση) στις περιπτώσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Οι Δήμοι σήμερα, παρέχουν στους δημότες τη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής χρεών σε έως και 24 δόσεις. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου με χρήση κωδικών TaxisNet, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.heraklion.gr/e-services/economic-services/rythmish-ofeilwn-4646a.html όπου εμφανίζεται η ατομική καρτέλα οφειλών κάθε Δημότη.


Πηγή: pancreta.gr