Αφανείς ήρωες ενός λησμονημένου αγώνα για γη και ελευθερία - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 11/01/2017

Το 1952 άρχισε στην Κένυα η εξέγερση των Μάου-Μάου, ανταρτών από τη φυλή Κικούγιου, που απαιτούσαν την επιστροφή της γης τους και την ελευθερία τους από τον αποικιακό δεσμό. Η δρακόντεια απάντηση της αποικιακής κυβέρνησης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ήταν να μαζέψει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σχεδόν ολόκληρη τη φυλή, 1,5 εκατ. άτομα, και να βασανίσει και να θανατώσει δεκάδες χιλιάδες. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν την πρωτοφανή βαναυσότητα της καταστολής της εξέγερσης και τον ηρωισμό των θυμάτων.

του Μιχάλη Γιαννεσκή

Δουλοπάροικοι στην πατρική τους γη

Ευρωπαίοι, κυρίως Βρετανοί, άποικοι άρχισαν να καταφθάνουν στην Κένυα από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ιδιοποιήθηκαν τις πιο εύφορες περιοχές και περιόρισαν μεγάλο μέρος του γηγενούς πληθυσμού σε εκτάσεις οριοθετημένες για τις διάφορες φυλές. Απαγόρεψαν στους Αφρικανούς να ασχολούνται με τις πιο κερδοφόρες καλλιέργειες (όπως καφέ και τσάι). Διόρισαν γηγενείς συνεργάτες τους ως αρχηγούς στα χωριά, παραμερίζοντας τα υπάρχοντα παραδοσιακά συμβούλια των γερόντων. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αναγκάστηκε να καλλιεργεί τη γη των αποίκων, ουσιαστικά επιβιώνοντας ως δουλοπάροικοι.

Οι άποικοι δήλωναν ότι ο στόχος τους ήταν ο «εκπολιτισμός» των Αφρικανών. Ωστόσο από τα πρώτα χρόνια της αποίκησης εξόντωσαν τον πληθυσμό πολλών χωριών. «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βελτιωθούν οι Κικούγιου, [και] αυτός είναι να εξολοθρευτούν», είχε γράψει τότε ένας άποικος.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί Κικούγιου στρατολογήθηκαν και πολέμησαν με τους Βρετανούς στη Μέση Ανατολή και στην Βιρμανία. Μετά το τέλος του πολέμου, η αποικιακή κυβέρνηση προσέλκυσε με παροχές γης και κονδυλίων αποστρατευμένους Βρετανούς στην Κένυα. Αντίθετα, οι αποστρατευμένοι Κενυάτες επιστρέφοντας στη χώρα τους αντιμετώπισαν συνθήκες πολύ χειρότερες από εκείνες που  είχαν πριν από τον πόλεμο.

Η εξέγερση των Μάου-Μάου

Η καταπίεση και η οικονομική εξαθλίωση οδήγησε τους Κικούγιου να αρχίσουν ένα κίνημα κατά της αποικιακής κυβέρνησης και των γηγενών συνεργατών της, το οποίο ονομάστηκε Μάου-Μάου.  Η ονομασία Mau-Mau προέρχεται από το ακρωνύμιο του σκοπού της εξέγερσης στη γλώσσα Σουαχίλι: Mzungu Arudi Ulaya, Mwafrika Apate Uhuru - [εάν] ο λευκός επιστρέψει στην Ευρώπη, ο Αφρικανός θα μπορούσε να ελευθερωθεί.

Το κίνημα άρχισε το 1943 και μέσα σε μερικά χρόνια η πλειοψηφία των Κικούγιου είχε δώσει τον «όρκο ενότητας» με τον απελευθερωτικό αγώνα των Μάου-Μάου. Οι στόχοι του αγώνα τους ήταν «γη και ελευθερία»: ανάκτηση της πατρικής τους γης και απαλλαγή από τον αποικιακό ζυγό.

Η εξέγερση των Μάου-Μάου ξεκίνησε το 1952 με επιθέσεις (μερικές από τις οποίες ήταν όντως βάναυσες) κατά Αφρικανών που συνεργάζονταν με τις αποικιακές αρχές, και μετέπειτα κατά λευκών αποίκων. Περίπου 20.000 αντάρτες, εξοπλισμένοι με μαχαίρες ή αυτοσχέδια και παμπάλαια όπλα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με 4 τάγματα και ένα σύνταγμα τακτικού στρατού, μαχητικά αεροπλάνα και βομβαρδιστικά, και ένα μεγάλο αριθμό ενόπλων αποίκων και γηγενών συνεργατών τους

Τελικά το 2013 η βρετανική κυβέρνηση «εξέφρασε τη λύπη της» για τα συμβάντα και πρόσφερε αποζημίωση 3.800 στερλίνων στο καθένα από τα 5.228 θύματα που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την ευθύνη για τις πράξεις της αποικιακής διοίκησης στην Κένυα. Μια νέα δίκη για τη δικαίωση άλλων βασανισμένων Μάου-Μάου ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2016.

Μέχρι σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί την ιστορική της ευθύνη για την πρωτοφανή βαναυσότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η εξέγερση των Μάου-Μάου. Όπως επισήμανε πρόσφατα ένας απόστρατος
Βρετανός συνταγματάρχης, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι παρόμοιες ακρότητες είχαν διαπραχθεί και ακόμα διαπράττονται στην καταστολή πολλών εξεγέρσεων, αλλά τις παραδέχεται μόνο όταν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις την αναγκάζουν. Ούτε η Κένυα έχει αναγνωρίσει πλήρως τον αγώνα των Μάου-Μάου, παρότι οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία της στις  θυσίες τους.

---------

Σημείωση - Οι παρακάτω πηγές καλύπτουν λεπτομερώς τα γεγονότα που αναφέρονται παραπάνω από διαφορετικές σκοπιές:

Anderson, D. (2005). Histories of the Hanged: Britain’s Dirty War in Kenya and the End of Empire. Weidenfeld & Nicholson, London.

Benest, D. (2011). Atrocities in Britain's Counter-Insurgencies. The Royal United Services Institute Journal, vol. 156, part 3, pp. 80-87.
Elkins, C. (2005). Britain’s Gulag: The Brutal End of Empire in Kenya. Jonathan Cape, London.

Kitson, F. (1960). Gangs and Counter-gangs, Barrie and Rockliff, London.

Εκτενέστατη βιβλιογραφία στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Warwick:

http://www2.warwick.ac.uk/fac/arts/history/students/modules/mau_mau/mm_reading_list_2016-17.pdf (τελευταία πρόσβαση 21 Δεκεμβρίου 2016).

Ντοκιμαντέρ «Kenya: White Terror» του BBC (Νοέμβριος 2002):

http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/correspondent/2416049.stm
Αναρτημένο ολόκληρο και σε τμήματα στο YouTube (τελευταία πρόσβαση 21 Δεκεμβρίου 2016):

Ντοκιμαντέρ «The Last Battle» του Al-Jazeera (Μάιος 2013):

http://www.aljazeera.com/programmes/witness/2013/05/201352110394421881.html
(τελευταία πρόσβαση 21 Δεκεμβρίου 2016).

πηγή






Αναρτήθηκε από: