Τι σόι πατριώτης βρωμίζει τον τόπο του; Του Φώτη Κοκοτού - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 03/08/2016

Εσείς γίνεστε έξαλλοι όταν βλέπετε τα χιλιάδες σκουπίδια στους δρόμους και τη θάλασσα; Κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας να καθαρίσετε τον τόπο μας; Αν είστε στο χώρο του Τουρισμού, θα ήταν και προς το συμφέρον σας, άμεσα και ξεκάθαρα. Γενικώς, αν είστε πατριώτες, θα έπρεπε να σας εκνευρίζει αυτή η εικόνα.

Φοβούμαι πως, τελικά, δεν είμαστε στην Κρήτη όσο πατριώτες υπερηφανευόμαστε πως είμαστε. Οι δρόμοι και οι θάλασσές μας θα έπρεπε να μας προκαλούν αηδία, αλλά ελάχιστοι είμαστε εμείς που φροντίζουμε εθελοντικά για την καθαριότητά τους. Μπορώ να φανταστώ την έκφραση του προπάππου μου, καπετάν Γιάννη Αϊνικολιώτη, οπλαρχηγού στην επανάσταση του 1897, αν έβλεπε τη σημερινή εικόνα του ομώνυμης πόλης, αλλά και του Μιραμπέλλου ευρύτερα.

Οι πραγματικοί πατριώτες, εκείνοι που χύνουν το αίμα τους για τον τόπο τους, σίγουρα δεν είναι σαν τους σημερινούς ελληναράδες που πετάνε τα σκουπίδια από το παράθυρο του (γερμανικού;) αυτοκινήτου τους, αλλά εκνευρίζονται άμα οι ξένοι επισκέπτες κάνουν παρατήρηση πως «πολύ ωραία χώρα η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν την αξίζουν οι Έλληνες».

Φέτος, εν έτει 2016, ακόμα κι έπειτα από επέμβαση του Λιμεναρχείου για την προστασία της καθαριότητας των θαλασσών, κάποιοι «πατριώτες» καπετάνιοι επιμένουν να αδειάζουν τα λύματά τους απευθείας στη θάλασσα, εξευτελίζοντας κάθε έννοια ναυτοσύνης και αγάπης για το απέραντο γαλάζιο. Ντροπή τους, πρώτα εκείνων, αλλά ντροπή κι όσων συγκαλύπτουν με προφάσεις εν αμαρτίαις «έλα τώρα, μωρέ, έχουμε και πιο σοβαρά προβλήματα».

Εμείς που μαζεύουμε τα σκουπίδια των συμπολιτών μας από τους δρόμους και τις θάλασσες, και το κάνουμε εδώ και δεκαετίες, τόσο το καλοκαίρι που έχουμε τουρίστες, όσο και το χειμώνα που μόνο ντόπιοι κυκλοφορούν, συναντούμε τακτικά αυτούς τους «πατριώτες» που πετάνε τα σκουπίδια. Σας βλέπουμε. Μη νομίζετε πως δε σας βλέπουν και τα παιδιά σας.

Αυτό που λέγεται «περιβαλλοντική συνείδηση» δεν πρέπει να την έχουμε μόνο εμείς οι πτυχιούχοι περιβαλλοντολόγοι, οι τουριστικοί επιχειρηματίες που διατηρούμε τις επιχειρήσεις μας καθαρές, κι όσοι έχουν πραγματική αγάπη για την πατρίδα. Πρέπει να την έχει οποιοσδήποτε θέλει να θεωρείται πατριώτης πραγματικός. Όσοι, λοιπόν, πετάτε σκουπίδια και λύματα, καιρός ν’ αναθεωρήσετε τη μεγάλη εικόνα που έχετε για τους εαυτούς σας. Πατριώτες δεν είστε. Αυτό είναι βέβαιο!

Φώτης Κοκοτός


Αναρτήθηκε από:

Φώτης Κοκοτός

"Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και υπεύθυνος Ανάπτυξης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου, ενώ έχει εκλεγεί και στο Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece AE. Ασχολείται επαγγελματικά με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε, και με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ. Γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Αρθρογραφεί σχετικά με τον Τουρισμό και το Περιβάλλον σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.). Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών. "

Το κανάλι στο youtube Fotis Kokotos