Ο παππούς Χιονιάς και η Χιονούλα - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Στη Ρωσία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο παππούς Χιονιάς μαζί με τη μικρή εγγονή του τη  Χιονούλα φέρνουν δώρα στα παιδιά.

Ο παππούς Χιονιάς, η προσωποποίηση του κρύου χειμώνα, είναι ψηλός και δυνατός γέροντας. Φοράει μακριά ζεστή γαλάζια ή κόκκινη κάπα και η γενιάδα του είναι λευκή σαν το χιόνι. Η εγγονή του η Χιονούλα φοράει μακρύ γαλάζιο με λευκό παλτό και το κεφάλι της στολίζει κοκόσνικ. Κοκόσνικ ονομάζεται το ρωσικό παραδοσιακό κόσμημα για το κεφάλι που μοιάζει με στέμμα και έχει περίτεχνη διακόσμηση.

Ένας θρύλος λέει ότι η Χιονούλα είναι φτιαγμένη από χιόνι, ζωντανεύει μόνο τον χειμώνα και χάνεται με την πρώτη ζέστη της Άνοιξης. Η Χιονούλα είναι η βοηθός του παππού Χιονιά και μικρό κοριτσάκι καθώς είναι ξέρει καλύτερα τι δώρα θέλουν τα παιδιά.

Ο παππούς Χιονιάς ζει στον βορρά της Ρωσίας στην πόλη Βελίκι Ουστιούγκ. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φεύγει από την πόλη του φορτωμένος δώρα πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τρία γοργά άλογα, η πανέμορφη ρωσική τρόικα. Ρωσική τρόικα, έτσι ονομάζεται η ζεύξη με τρία στολισμένα δυνατά άλογα που καθώς καλπάζουν αφήνουν στο πέρασμά τους ήχους κουδουνιών.

Η λαϊκή φαντασία έδωσε πρόσωπο στο ανελέητο ψύχος μετατρέποντάς το σε καλόκαρδο παππού που φέρνει δώρα και πολλές ευχές για να καλοδεχτούν όλοι τον καινούργιο χρόνο με την ελπίδα ότι η καινούργια χρονιά θα είναι καλή για όλους. 

Ελένη Τσολιά






Αναρτήθηκε από:

Ελένη Τσολιά

Η Ελένη Τσολιά είναι απόφοιτος του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοβ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα master of arts στη Ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία καθώς και PhD στη θεωρητική και ιστορικό - συγκριτική γλωσσολογία. Από το 1993 διδάσκει τη ρωσική γλώσσα ως ξένη σε ιδιωτική σχολή ενώ παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και κουλτούρας.