Η ματωμένη ιστορία της λέξης πογκρόμ - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Πογκρόμ ονομάζεται η επίθεση όχλου η οποία στρέφεται εναντίον εθνικής, θρησκευτικής ή φυλετικής μειονότητας. Η λέξη πογκρόμ έχει ρωσική προέλευση και παράγεται από το ρήμα громить (γκρομίτ) που σημαίνει σπάζω, καταστρέφω με πάταγο. Η λέξη αυτή  χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην τσαρική Ρωσία, στην πόλη Κίσινεβ,τη  σημερινή πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου, η οποία το 1903 ήταν μέρος της Ρωσικής αυτοκρατορίας.

Στο Κίσινεβ, τον Απρίλιο του 1903 βρέθηκε σκοτωμένο ένα αγόρι 14 χρόνων. Στη μοναδική τοπική, καθημερινή εφημερίδα δημοσιεύτηκε άρθρο όπου ο συντάκτης ισχυριζόταν ότι το πτώμα είχε ράμματα στα μάτια, στο στόμα και στα αφτιά και ότι από το πτώμα είχε αντληθεί όλο το αίμα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας αυτό έγινε λόγω μιας εβραϊκής τελετής στην οποία χρησιμοποιείται χριστιανικό αίμα. Παρόλο που οι ανακριτές που ανέλαβαν την υπόθεση στη συλλογή στοιχείων και στην έρευνα που ακολούθησε δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να μαρτυρούσε τελετή, και όπως αποδείχτηκε αργότερα, το παιδί είχε σκοτωθεί από το θείο  του για κληρονομικούς λόγους, εντούτοις ο όχλος στράφηκε εναντίον των Εβραίων της πόλης. Πρώτα πετροβόλησε  σπίτια Εβραίων και αργότερα λεηλάτησε τα καταστήματά τους. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η λέξη πογκρόμ από τα έντυπα μέσα που κατηγορούσαν την αστυνομία για ανοχή και ολιγωρία.

Μετέπειτα, το 1915 κατά τη διάρκεια του ρωσογερμανικού πολέμου, στη Μόσχα αρχικά διαδόθηκαν φήμες ότι οι Γερμανοί οι οποίοι ζούσαν στην πόλη, εσκεμμένα μεταδίδουν ασθένειες και δηλητηριάζουν το νερό.