Λέων Τολστόι: Η χρυσή εποχή της ρωσικής λογοτεχνίας - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο Λέων Τολστόι, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1828 (28 Αυγούστου, με το παλαιό ημερολόγιο) στη Γιάσναγια Πολιάνα της Ρωσίας.

Το σύστημα εικονοπλασίας του Λ. Τολστόι είναι η λαμπρή, η απαράμιλλη εποχή της ιστορίας της ρωσικής λογοτεχνίας. Ήταν προικισμένος με ένα σπάνιο ταλέντο,με το χάρισμα της εξαιρετικής παρατηρητικότητας. Έκανε λεπτή, εκτενή και λεπτομερή ανάλυση της κάθε ψυχικής κίνησης. Η φαινομενική απλότητα στην ανάλυση χαρακτήρων, η περιγραφή των επιμέρους συνοδεύεται πάντα από την αφαιρετική δύναμη της σκέψης του. Η περιγραφή κάθε χαρακτήρα είναι μια αδιάκοπη, σύνθετη κίνηση γεμάτη αλλαγές. Στην αφήγησή του η κάθε συνηθισμένη μέρα περικλείει την πιο σημαντική ιστορία γιατί πίστευε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι μια μικρογραφία της ιστορίας. Περιέγραφε  ενδελεχώς τα φαινομενικά μικρά γεγονότα, τα τυχαία συμβάντα στη ζωή των ανθρώπων γιατί πίστευε ότι αυτά είναι που ανέλπιστα αφήνουν στην ψυχή ανεξίτηλα αποτυπώματα. Είχε την εξαιρετική ικανότητα να παρουσιάζει τους χαρακτήρες του μέσα στο χρόνο σε διαρκή, αδιάκοπη κίνηση.

"Μια από τις πιο μεγάλες πλάνες όταν κρίνουμε τους ανθρώπους είναι ότι ονομάζουμε έναν άνθρωπο έξυπνο, ανόητο, καλό, κακό, δυνατό ή αδύνατο, ο άνθρωπος όμως είναι όλα αυτά, όλες οι δυνατότητες είναι μια ρευστή, ευμετάβλητη ουσία" 

Λ. Τολστόι

Αυτή ήταν μια από τις  βασικές ιδέες που ανέπτυξε στα έργα του. Η ιδέα για τις τεράστιες πνευματικές δυνατότητες του ανθρώπου που είναι γεννημένος για αέναη κίνηση, για ηθική και πνευματική εξέλιξη. Την ιδέα αυτή ονόμασε" αυτοβελτίωση" (самосовершенствование) 

Ήταν μόλις 24 χρόνων όταν έκανε την πρώτη του δημοσίευση και η ρωσική διανόηση δέχτηκε με θαυμασμό τα διηγήματά του, παρόλο που ο ίδιος δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένος από αυτά. Το τελικό κείμενο του ήταν πάντα το αποτέλεσμα μιας σειράς αλλεπάλληλων δοκιμών και αναθεωρήσεων. Επιδίωκε την κλασική απλότητα για αυτό και ο κόσμος που περιγράφει εκλαμβάνεται σαν πραγματικός παρόλο που κάνει πολλές ιστορικές αναδρομές.