Παιδείας λάθη και πάθη - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Δυο εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις έγραψαν ιστορία. Αυτή του 1917-20 επί Βενιζέλου και η εκείνη του 1964 επί Γ. Παπανδρέου. Η πρώτη με εμπνευστές τα μέλη του Εκπαιδευτικού Ομίλου, Δ. Γληνό Α. Δελμούζο, Μ. Τριανταφυλλίδη καθιέρωσε τη δημοτική, το Κράτος ανέλαβε όλες τις δαπάνες της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ιδρύθηκε η Παιδαγωγική Ακαδημία, η πρώτη μεταπτυχιακή σχολή διετούς φοίτησης, και το Μαράσλειο Διδασκαλείο, το πρώτο πρότυπο σχολείο. Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα ήταν τα βιβλία για τη συγγραφή των οποίων συνεργάστηκαν παιδαγωγοί, λογοτέχνες, γλωσσολόγοι και ζωγράφοι. Απαλλαγμένα από αυταρχισμό από ηθικολογικούς δογματισμούς, ανταποκρίνονταν στην πνευματική και ψυχολογική ηλικία των παιδιών.

Στη δεύτερη με πρωτεργάτη τον Ε. Παπανούτσο γίνεται ο διαχωρισμός Γυμνασίου- Λυκείου, Καθιερώνεται η 9ετής υποχρεωτική εκπαίδευση. Καταργούνται τα δίδακτρα, τα βιβλία διανέμονται δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες, λειτουργούν μαθητικά συσσίτια και οι μαθητές μεταφέρονται επίσης δωρεάν. Ιδρύεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως συμβουλευτικό Όργανο του Υπουργείου Παιδείας. Τέλος αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο τύπου Α και Β.
Να σημειωθεί πως είτε ιστορικών γεγονότων είτε λόγω των λυσσαλέων αντιδράσεων που προκάλεσαν, καμία από τις δύο δεν ολοκληρώθηκε και οι περισσότερες διατάξεις τους έπεσαν σε αχρηστία από τις επόμενες κυβερνήσεις. Ολες οι υπόλοιπες προσπάθειες ήταν πασαλείμματα, δημαγωγικές σκοπιμότητες, βεβιασμένες κινήσεις για να απορροφηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και φυσικά στερούνταν οράματος.
Φωτό: Το Αλφαβητάρι του ήλιου με ζωγραφιές του Κ. Μαλέα

 

«Ο μικρός μαζεύτηκε σε μια γωνιά, χτυπούσε το στήθος του με τις γροθίτσες του και ούρλιαζε μες στους λυγμούς του:
— Θέλω γράμματα! Θέλω γράμματα!
Ο Παπασίδερος τόλμησε κάποτε να ανακατωθεί.
— Το παιδί αγαπά τα γράμματα, είπε. Πρέπει να σπουδάσει αφού είναι θέλημα Θεού.
— Το γένος δεν έχει ανάγκη από πολλά γράμματα, αποκρίθηκε απότομα και ξερά ο γερο-Φραντζής, το γένος έχει ανάγκη από παράδες. Με τους παράδες θα αρματώσουμε καράβια και θα κάνουμε στρατό και θα ξαναπάρουμε την Πόλη και την Αγια-Σοφιά, να γίνει το θέλημα του Θεού.»(Γ. Θεοτοκάς, Αργώ)


Οσο η γνώση δεν είναι αξία και χαρά, τα παιδιά θα συμφωνούν με τους Pink Floyd

Χρύσα Κακατσάκη






Αναρτήθηκε από:

Χρύσα Κακατσάκη

Τα όνειρα είναι πολύ σκληρά για να τ' αντέξεις!!!