Καρλ Μαρξ 1818 - 1883: 200 χρόνια από τη γέννηση του - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο Μαρξ ίσως να μην περιμένε ότι πλήθος ανθρώπων μετά το θάνατό του θα δήλωναν Μαρξιστές, σήμερα όμως ο Μαρξ μοιάζει πιο ζωντανός από ποτέ. Σήμερα επίσης κλείνουν 200 χρόνια από την γέννηση του. (5 Μαΐου 1818)

Ο Κ. Μαρξ λοιπόν, ήταν γιος εύπορου δικηγόρου σίγουρα όχι προλετάριος. Σπουδάζει νομική και κατά τη διάρκεια των σπουδών του βρίσκει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη φιλοσοφία, η οποία γι' αυτόν ήταν ένα σοκ. Επηρεάζεται από τον Χέγκελ, το μεγάλο δάσκαλο της γερμανικής σκέψης. Η συμμετοχή του σε επαναστατικά κινήματα τον βάζει στο μάτι του πρωσικού κράτους. Εκείνος όμως έχει βάλει στο μάτι τη Τζένη φον Βεστφάλεν, "το ωραιότερο κορίτσι στην Τριτ" όπως έλεγε. Την ερωτεύεται. Ο πατέρας του για να τον συνετίσει τον στέλνει στο Βερολίνο να συνεχίσει τις σπουδές του. Η ανταλλαγή ιδεών που υπήρξε στο πανεπιστήμιο τον έφερε ακόμα πιο κοντά με τη φιλοσοφία και έτσι εγκατέλειψε τη νομική για να σπουδάσει φιλοσοφία. Το 1843 υπογράφει συμβόλαιο γάμου στο Κρώυτσναχ με την Τζένη. Αναγκάζονται να πάνε στο Παρίσι, τη πρωτεύουσα της διανόησης επειδή τα γραπτά του Καρλ λογοκρίνονται. Στο Παρίσι συνάντησε τον Ρώσο επαναστάτη Μπακουνιν, τον Γάλλο σοσιαλιαστή Προυτόν, μα κυρίως στο Παρίσι γνώρισε τον Φρίντριχ Ένγκελς. Ο τελευταίος εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του που ήταν Γερμανός βιομηχανος.

Απόρροια των συναντήσεων τους ήταν ότι... η εξαθλίωση που υπήρχε στο "κόσμο της εργασίας" έπρεπε να αλλάξει! Το μόνο που χρειάζοταν ήταν σκέψη και δράση. Στα τέλη του 1848 γράφτηκε το κομμουνιστικό μανιφέστο - από τους Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Έγκελς. Το έργο αυτό αποτελεί τη "Βίβλο της εξέγερσης" , είναι η ιστορία των κοινωνιών, δηλαδή η ιστορία της πάλης των τάξεων και θα διαβαστεί από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Ένα δριμύ κατηγορώ που το ετοίμασε σε μια βδομάδα. Αργότερα εκδιώχθηκε κι από τη Γαλλία και πήγε στην Αγγλία. Συνεχίζει να εργάζεται με σθένος για την ανθρωπότητα και το 1867 δημοσιεύει το κλασικό του έργο «Το Κεφάλαιο». Το έργο αποτελεί μια προειδοποίηση ότι ο καπιταλισμός τρέφει ψευδαισθήσεις και δημιουργεί ένα «σύστημα απάτης».

Ένα έργο πάντα επίκαιρο ως προς το βασικό πλαίσιο ανάλυσης του. Δείτε σήμερα άλλωστε, όλα αυτά γύρω σου, γύρω μου, γύρω μας, τα προέβλεψε σωστά ο "προφήτης" ας τολμήσω να τον ονομάζω Καρλ Μαρξ. Η κρίση μας μοιάζει τόσο πολύ με εκείνες που έζησε κι αυτός στην εποχή του. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Αυτός άλλαξε το κόσμο με τη σκέψη και τη δράση του εσύ τι θα κάνεις;

Ευγενία Μπακιρλή






Αναρτήθηκε από: