Κίσσαμος Χανίων, 5,7 εκατομμύρια χρόνια πριν... - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Σηκώθηκε αργά, πρωτόγνωρα, φοβισμένα,- μάλλον έχασε την ισορροπία του- και να! στάθηκε πρώτη φορά όρθιος στα δυο του πόδια. Δειλά – δειλά έκανε τα πρώτα του βήματα.

~

Η δίποδη βάδιση ενός προγονικού είδους ανθρώπου συνετελέσθη ! Η επίσημη ανακοίνωση των παλαιοντολόγων στριφογυρίζει στο μυαλό μέρες τώρα. «Μάλλον η γης θα το’ χει !» σκέφτομαι.

Εκατομμύρια χρόνια μετά (περί τα μέσα του 18ου αι. μ. Χ.), στην Κίσσαμο πάλι, ο βιολάτορας Στέφανος Τριανταφυλλάκης ή Κιώρος, πρώτος, εκτελεί οργανικά με το βιολί του τις μελωδίες (που - κατά την παράδοση – έφεραν μαζί τους οι τελευταίοι Κρήτες υπερασπιστές της Πόλης) και την ίδια στιγμή Κισσαμίτες χορευτές -αυτοσχεδιάζοντας - αποδίδουν βηματικά, για πρώτη φορά έναν χορό :

~

Μια χορευτική έκφραση ενός πανάρχαιου βηματισμού συνετελέσθη ! Γεννήθηκε ο «χανιώτικος συρτός», ο χορός που τα πόδια σέρνονται στο έδαφος, χωρίς να χάνουν την επαφή τους με τη γη.

Αυτά τα χώματα – που αξιώθηκαν να φιλοξενήσουν την πρώτη απόπειρα του Ανθρώπινου είδους να βαδίσει – συνδέονται ξανά, εκατομμύρια χρόνια μετά, με τον Άνθρωπο –Χορευτή, σε μια συνομιλία που θα του αποκαλύψει τον «βασιλιά» των κρητικών χορών.

Η Ρέα, που δίδαξε τον Χορό στους γιους της Γης, τους Κουρήτες, τσιμογελά…

Γράφει η Γεωργία Ξυλούρη






Αναρτήθηκε από: