Ernst Mayr - Ειδήσεις Pancreta

Σαν σήμερα, την 5η Ιουλίου του 1904 γεννήθηκε στο Kempten της Γερμανίας ο Ernst Mayr, μια από τις ηγετικές μορφές της Εξελικτικής Βιολογίας και ένας από τους θεμελιωτές της Συνθετικής Θεωρίας.

Ο Mayr σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Griefswald Ιατρική και κατά τη διάρκεια των ιατρικών σπουδών του ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του (1926) στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός επιμελητής του Μουσείου του Βερολίνου μέχρι το 1932 οπότε μετέβη στις ΗΠΑ. Μετά από αρκετά χρόνια στα οποία εργάστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης αναγορεύτηκε καθηγητής Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard, στο οποίο παρέμεινε ως την συνταξιοδότησή του το 1975.

Ως ορνιθολόγος μελέτησε τα πτηνά του Ειρηνικού και συνέβαλλε στην συστηματική κατάταξή τους. Ως εξελικτικός κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και 1950 οικοδόμησε μαζί με τους Τheodosius Dobzhansky, George Simpson και Julian Huxley, την Συνθετική θεωρία, ή Νεοδαρβινισμό, στον οποίο συγκεράστηκε ο πυρήνας της συλλογιστικής του Δαρβίνου, με τον Μεντελισμό και την Γενετική Πληθυσμών.

Ως συγγραφέας ήταν πολυγραφότατος. Εξέδωσε 25 περίπου βιβλία ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα: "Η συστηματική και η Καταγωγή των Ειδών" (1942), "Η Εξελικτική Σύνθεση: Προοπτικές για την Ενοποίηση της Βιολογίας" (1980), "Η Ανάπτυξη της Βιολογικής Σκέψης" (1982), "Προς μια νέα Φιλοσοφία της Βιολογίας" (1988), "Αυτή είναι η Βιολογία" (1997), "Τι είναι η Εξέλιξη" (2001), και "Τι κάνει τη Βιολογία μοναδική" (2004).
Απεβίωσε πλήρης ημερών, την 3η Φεβρουαρίου του 2005.


Πηγή: biology4u.gr