Μέσα στο Σπήλαιο Σκοτεινού της Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta
Λίγο έξω από το χωριό Σκοτεινό Πεδιάδος Ηρακλείου η Kρητική φύση φιλοξενεί ένα από τα πιο σημαντικά θαύματά της.

Πρόκειται για το περίφημο Σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής στο Σκοτεινό. Το όνομά του το οφείλει στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο πλάτωμα πάνω από το σπήλαιο. Το Σπήλαιο στο Σκοτεινό είναι από τα πιο σημαντικά σπήλαια όλης της Κρήτης και από σπηλαιολογική άποψη αλλά και από αρχαιολογική.

Κατά την αρχαιότητα όπως δείχνουν ανασκαφές αλλά και πολλές λαθρανασκαφές το σπήλαιο λειτουργούσε ως λατρευτικό για αιώνες και ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης θα δει παντού σκόρπια θραύσματα από αρχαία κεραμικά αγγεία. Η είσοδος στο σπήλαιο είναι αρκετά εύκολη αφού υπάρχουν σκαλοπάτια που οδηγούν από το δρόμο που φτάνει ως αυτό μέσα στο στόμιο της μεγάλης καρστικής δολίνης όπου ανοίγεται το σπήλαιο.

 
Η είσοδος για το Σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής στο Σκοτεινό.
mikropragmata.lifo.gr
 

Τα σκαλοπάτια κατηφορίζουν ομαλά μέσα στο σπήλαιο ανάμεσα σε ένα άλσος από δέντρα που έχουν φυτευτεί και που φτάνουν μέχρι την είσοδό του. Τα σκαλοπάτια φτάνουν μέχρι και τα πρώτα μέτρα της πρώτης αίθουσας και μετά μετατρέπονται σε ένα πρόχειρο μονοπάτι.Αυτό που προκαλεί δέος στον επισκέπτη αμέσως είναι το μέγεθος της αίθουσας του σπηλαίου που είναι πραγματικά τεράστιο. Το ύψος του σπηλαίου φτάνει μέχρι και τα 37 μέτρα.

Στην μέση της πρώτης μεγάλης αίθουσας βλέπουμε δύο διαφορετικούς μεγάλου μεγέθους σταλαγμιτικούς σχηματισμούς. Ολόκληρη αυτή η τεραστίων διαστάσεων αίθουσα ονομάζεται ‘’ο Μέγας Ναός’’.

Σχεδόν όλοι οι επισκέπτες του σπηλαίου σταματάνε εκεί την περιήγηση στο σπήλαιο. Στην πραγματικότητα όμως το επιβλητικό και πολύ πιο σημαντικό τμήμα του σπηλαίου αρχίζει από εκεί και κάτω. Το συνολικό μήκος του σπηλαίου φτάνει σε ίσια γραμμή τα 170 μέτρα. Το σύνολο όμως των διαδρομών που έχει αν κάποιος το εξερευνήσει πλήρως φτάνει τα 450 μέτρα.

Ο Γάλλος ερευνητής και σπηλαιολόγος Paul Faure είχε διατυπώσει τη θεωρία ότι το σπήλαιο του Σκοτεινού ήταν ο περίφημος Λαβύρινθος της αρχαιότητας.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr