ΜΑΡΟΚΟ - Ειδήσεις Pancreta
Το Κατάρ τις τελευταίες μέρες έχει (δικαίως) μια πολύ αρνητική πολιτική δημοσιότητα. Έβαλε το χεράκι της βέβαια και μια ημέτερη ευρωβουλεύτρια.
 
Στο Κατάρ όμως παίζεται και μπάλα και καλή. Πιο πολύ όμως απασχολεί το κοινό η έκπληξη που λέγεται Μαρόκο. Από το πουθενά το Μαρόκο έφτασε στα ημιτελικά αντιμετωπίζοντας με επιτυχία ποδοσφαιρικές δυνάμεις όπως η Κροατία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τώρα στους "4" αντιμετωπίζει την Γαλλία, την (ακόμη) πρωταθλήτρια κόσμου.
 
Μη ρωτάτε ποιον υποστηρίζω. Συνήθως επηρεάζομαι από μη ποδοσφαιρικά κριτήρια.
 
Για παράδειγμα δεν μου αρέσει που το Μαρόκο είναι ακόμη μια συνταγματική μοναρχία με κοινοβούλιο της πλάκας. Δεν μου αρέσει που συμπεριφέρεται ως περιφερειακός τσαμπουκάς και κατέχει με το "έτσι θέλω" τη γη των Σαχραουί, γνωστή ως Δυτική Σαχάρα. Δεν μου αρέσει επίσης που (και εκεί) οι γυναίκες δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει.
 
Από την άλλη το Μαρόκο ήταν για μισό αιώνα προτεκτοράτο της Γαλλίας. Η αποικία λοιπόν αντιμετωπίζει τη μητρόπολη.
 
Πιο πολύ κι από τους παίκτες όμως συζητιέται ο προπονητής του Μαρόκου. Ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί (έτσι λέγεται, δεν τον ήξερα πριν) ανέλαβε την ομάδα 2-3 μήνες πριν το μουντιάλ. Ασφαλώς δεν τους έμαθε μπάλα, ό,τι ήξεραν, ήξεραν. Λέγεται όμως ότι τους έκανε ομάδα, τους ανέπτυξε το ομαδικό πνεύμα, τους έκανε μια γροθιά. Ωραίος!
 
Διαβάζοντας έπεσα και σε κάτι γνωστό: Την περασμένη σεζόν 2021-22 προπονούσε την Wydad Casablanca. Πρόκειται για μια από τις δύο μεγάλες ομάδες της Καζαμπλάνκα (η άλλη είναι η Raja). Με τον Ρεγκραγκί στο τιμόνι η Wydad κατέκτησε το πρωτάθλημα Μαρόκου και το Αφρικανικό Champions League. Δεν είναι λίγο!
 
Όσοι παρακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς στην TV νομίζουν ότι εκτός Ευρώπης και Ν. Αμερικής δεν παίζεται ποδόσφαιρο ή τουλάχιστον δεν το παρακολουθούν και πολλοί. Κι όμως! Η κερκίδα της Wydad είναι η πιο εντυπωσιακή κερκίδα που έχω δει. Δεν έχω φάει τα γήπεδα με το κουτάλι αλλά είτε ζωντανά, είτε στην τηλεόραση, είτε στο διαδίκτυο, έχω δει όπως όλοι εκατοντάδες κερκίδες. Τίποτε δεν μοιάζει με την κόκκινη κερκίδα της Wydad. Ούτε πολλά καπνογόνα, ούτε πολλές σημαίες. Λαός και μόνο λαός σε έναν απόλυτο (ίσως και ανατριχιαστικό) συντονισμό.
 
 
Δείτε το βιντεάκι:
 

Πηγή: pancreta.gr