Δίκη για το Μάτι: Έφεση εφ' όλης της ύλης άσκησε η εισαγγελία Εφετών - Ειδήσεις Pancreta
φωτο αρχείου
 
Η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολό της σε δεύτερο βαθμό.
 

Μετά από την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, η εισαγγελία Εφετών άσκησε σήμερα έφεση εφ΄όλης της ύλης.

Η έφεση αφορά την αθώωση κατηγορουμένων, τις ποινές που επιβλήθηκαν, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν, αλλά και τα χρηματικά ποσά που ορίστηκαν. Στην έφεση δεν συμπεριλαμβάνεται ο ηλικιωμένος που καταδικάστηκε ως εκείνος που έβαλε τη φωτιά. 

Πρακτικά στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν εκ νέου συνολικά 20 κατηγορούμενοι και οι καταδικασθέντες και εκείνοι που αθωώθηκαν.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να καθαρογραφεί η απόφαση γρήγορα προκειμένου να αρχίσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό, καθώς εκεί θα εξεταστεί η υπόθεση στο σύνολό της.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου

Στις 29 Απριλίου έγινε γνωστή η απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά έφερε και πολιτική κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής ξεπερνούν τα 100 χρόνια , ωστόσο με βάση την απόφαση, εκτιτέα είναι τα πέντε έτη. Επίσης, οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ και η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, οπότε οι έξι ένοχοι αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Η δικαστική απόφαση για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:

  • Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
  • Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης τρία έτη.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους, στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Μεταξύ των 15 κατηγορουμένων που κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ενώ παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αθώοι κρίθηκαν και οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Αθώα κρίθηκαν επίσης τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.


Πηγή: efsyn.gr