Ανοιχτά τα μέτωπα αφορολόγητου και συντάξεων - Ειδήσεις Pancreta

Με άτυπο deadline την Παρασκευή 10 Μαρτίου, αλλά και με ανοιχτά ακόμη τα δομικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ συνεχίζεται, για έκτη ημέρα σήμερα, ο διαπραγματευτικός «μαραθώνιος» του Hilton για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το, πολιτικά ευαίσθητο, κεφάλαιο των εργασιακών και το ραντεβού των δανειστών με την Εφη Αχτσιόγλου κυριαρχεί στη σημερινή ατζέντα, όμως τίποτα δεν αναμένεται να προχωρήσει εάν δεν επέλθει σύγκλιση στα δύο θεμελιώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης – το ύψος και το μίγμα των μέτρων και των αντίμετρων.
 
Ανοιχτό το ύψος και το μίγμα των μέτρων

Οπως αναγνώριζαν κυβερνητικές πηγές μετά και τη νέα, μακράς διάρκειας, χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, η συζήτηση έχει μπει πλέον βαθιά στον πυρήνα των μέτρων – ήτοι στο κατά πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο και ποιες θα είναι οι περικοπές στις συντάξεις από το 2019 και μετά.

Ωστόσο, η απόσταση κυρίως με το ΔΝΤ παραμένει μεγάλη, με το Ταμείο να επιμένει τόσο στην απαίτηση για συνολικά μέτρα 3,6 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ) όσο και στην υιοθέτηση αντίμετρων καθαρά αναπτυξιακού και όχι επιδοματικού χαρακτήρα.

Κατόπιν της, εκ νέου, πιστοποίησης των διαφωνιών η σκυτάλη έχει περάσει ξανά στα τεχνικά κλιμάκια, με ζητούμενο την περαιτέρω «τεκμηρίωση» στοιχείων και προβλέψεων σε τρία βασικά μέτωπα:

*Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2019, που κατά το ΔΝΤ είναι 2% του ΑΕΠ.
*Στο πόσοι Ελληνες καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι περισσότεροι από τους μισούς δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
*Στο ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό με το οποίο χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός το συνταξιοδοτικό σύστημα – πεδίο, στο οποίο η κάθε πλευρά χρησιμοποιεί διαφορετικά στοιχεία υπολογισμού.

Εάν καταγραφεί πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο την Δευτέρα, ενώ μέχρι στιγμής το μόνο δεδομένο όπως τόνιζαν ξανά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές είναι πως δεν συζητείται θέμα μείωσης συντάξεων από το 2018.
 
Τα «αναπτυξιακά» και «επιδοματικά» αντίμετρα

Στα τεχνικά κλιμάκια δόθηκε εντολή να υπάρξει τεκμηρίωση και για τα αντίμετρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στο πλαίσιο του προγράμματος που προτείνει η Αθήνα για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας ως το 2020.

Οι πληροφορίες δε, τόσο από ελληνικές όσο και από ευρωπαϊκές πηγές, αναφέρουν ότι ειδικά στο θέμα των αντίμετρων η διαφωνία είναι δομική, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί πως κάποια από τα «θετικά μέτρα» που προτείνει η Αθήνα είναι επιδοματικού τύπου και πολιτικής στόχευσης και όχι αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο επιμένει στην μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων έναντι της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ που προτάσσει η ελληνική κυβέρνηση.
 
Πίεση για «γρήγορες αποφάσεις»

Η πίεση, πάντως, για επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης εντείνεται από όλες τις πλευρές, με ενδεικτικές και τις χθεσινές τοποθετήσεις τόσο του επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ όσο και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ως προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι προβλέψεις υψηλής ανάπτυξης την επόμενη διετία, ενώ άφησε να εννοηθεί πως εάν προχωρήσουν γρήγορα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια κ.λ.π. – είναι εφικτή μια συμφωνία με τους δανειστές για μείωση των στόχων των πλεονασμάτων στο 2% μετά το 2021.

Από την πλευρά του, και ο Τόμας Βίζερ τόνισε ότι χρειάζονται «γρήγορες αποφάσεις», ενώ εκτίμησε ότι εάν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές η τεχνική συμφωνία μπορεί να κλείσει έως το τέλος της εβδομάδας.
 
Το μήνυμα Τσίπρα

Σε μια έμμεση απάντηση, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε με τη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Documento ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε όμως ότι ο συμβιβασμός πρέπει να είναι «δίκαιος και κοινωνικά βιώσιμος».
 
Και τούτο, όπως δήλωσε, σημαίνει ότι «τα θετικά μέτρα που θα συμφωνηθούν να είναι στοχευμένα ακριβώς προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που θα υποστούν και τις επιβαρύνσεις».
 
«Είναι μια δύσκολη άσκηση», πρόσθεσε, «αλλά νομίζω ότι έχουμε την τεχνική δυνατότητα να φτάσουμε πολύ κοντά σε αυτό το στόχο».

Νικόλ Λειβαδάρη

πηγή


Πηγή: pancreta