Κυριάκος Πιερρακάκης: Η οικονομία θα ανοίξει πιο ψηφιακή - Ειδήσεις Pancreta

Όπως και όλες οι υπόλοιπες εξισώσεις σχετικά με την πανδημία, έτσι και τα ερωτήματα σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας επηρεάζονται από πολλαπλές μεταβλητές. Μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού, οι εκτιμήσεις μας θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Αυτή η παραδοχή συνεπάγεται ότι πρέπει να εντείνουμε τον σχεδιασμό μας για την οικονομία, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε οι βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες μας να έχουν άμεσα αποτελέσματα και οι μεσοπρόθεσμες να χαρακτηρίζονται από την απαραίτητη ευελιξία.

Όταν η οικονομία λειτουργήσει ξανά σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας, θα είναι περισσότερο ψηφιακή από πριν: οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τους τελευταίους μήνες έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει (και εξακολουθεί να αποκτά) εμπειρία και τις συνακόλουθες ψηφιακές δεξιότητες.

Όσο για τη δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας να ακολουθήσει αυτή τη μετάβαση, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι από όσο ήμασταν πριν από την πανδημία. Και αυτό διότι είδαμε ότι οι πολίτες «αγκάλιασαν» τις ψηφιακές δυνατότητες – είτε μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες, είτε για ιδιωτικές συναλλαγές – αποδεικνύοντας ότι είναι έτοιμοι για την είσοδο στην ψηφιακή εποχή. Ταυτόχρονα, η βοήθεια του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος σε όσους δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες ανέδειξε την ψηφιακή αλληλεγγύη σε πυλώνα της μετάβασης.

Το ελληνικό κράτος πρέπει να αλλάξει αιώνα. Πριν από έναν χρόνο η συζήτηση επικεντρωνόταν στο ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πλέον, παρά το γεγονός ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά και σημαντικά βήματα, έχουμε πίστη ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα ακόμα και από χώρες με πλουσιότερη τεχνολογική παράδοση από εμάς. Αρκεί να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μεθοδικά, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και μέριμνα ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

Όταν τον Φεβρουάριο του 2020 ο κορωνοϊός «χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας, η χώρα διέθετε διάσπαρτες περίπου 500 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Επιπλέον, είχαμε περίπου 70 εκκρεμείς νομοθετικές και διοικητικές ενέργειες για να φτάσουμε στη δημοπρασία του φάσματος για το 5G.

Σήμερα, τον Ιανουάριο του 2021, η Ελλάδα διαθέτει ήδη περισσότερες από χίλιες ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο – το gov.gr – και έχοντας σημειώσει αρκετή πρόοδο στην απλοποίηση των διαδικασιών της και τη διασύνδεση των μητρώων της. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται με ταχύτητα τα πρώτα δίκτυα πέμπτης γενιάς, με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας, που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα εισφέρουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Φυσικά, έχουμε πολλά και σημαντικά βήματα μπροστά μας. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε πλέον τα εργαλεία – όπως τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας – ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα βήματα με ταχύτητα και ασφάλεια. Και τέλος, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό για να τα φέρουμε όλα αυτά εις πέρας. Η ψηφιακή ενδυνάμωση των πολιτών δεν έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα – αντίθετα, πρόκειται για μια διαρκή και εξελικτική διαδικασία, ώστε να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με το κράτος και μεταξύ τους εύκολα, γρήγορα και με εμπιστοσύνη.

* O Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης


Πηγή: cnn.gr