Κινδυνεύει με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου - Πυρετός τηλεφωνημάτων - Ειδήσεις Pancreta
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι ισραηλινοί αξιωματούχοι στο επίκεντρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
 

Ύστατη διπλωματική προσπάθεια καταβάλλουν οι ΗΠΑ ώστε να αποτραπεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων Ισραηλινών αξιωματούχων αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla και ο αναλυτής Μπεν Κάσπιτ αναφέρει ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται «υπό ασυνήθιστο άγχος» σχετικά με την προοπτική εντάλματος σύλληψης εναντίον του ιδίου, αλλά και άλλων Ισραηλινών από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη.

Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν μία σημαντική επιδείνωση για το διεθνές στάτους του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ηγείται μιας «αδιάλειπτης τηλεφωνικής εκστρατείας» για να αποτρέψει ένα ένταλμα σύλληψης, η οποία επικεντρώνεται ειδικά στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, γράφει η Κάσπιτ.

Την ίδια ώρα ο αναλυτής της Haaretz Αμος Χαρέλ αναφέρει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται με την υπόθεση ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Καν, ενδέχεται να εκδώσει αυτή την εβδομάδα εντάλματα για τη σύλληψη του Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του επιτελείου του IDF.

Οι ΗΠΑ, που όπως και το Ισραήλ, δεν είναι μεταξύ των 124 χωρών που υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έχουν ήδη εμπλακεί στην προσπάθεια να μπλοκάρουν τα εντάλματα σύλληψης, σύμφωνα με τον Χάρελ.

Η τελευταία δημόσια δήλωση του Νετανιάχου σχετικά με τον πόλεμο ανέφερε ότι οι επικείμενες αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αμυνόμαστε. Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα ήταν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους οποιασδήποτε δημοκρατίας πολεμά την εγκληματική τρομοκρατία και την επιθετικότητα», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.


Πηγή: ieidiseis.gr