Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για «διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας» - Ειδήσεις Pancreta
Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει στην έναρξη τεχνικών συζητήσεων υπό τον στρατιωτικό οργανισμό, ώστε να επέλθει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άμεση απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης , που ήταν να αμφισβητήσει την επίσημη τοποθέτηση Στολτενμπεργκ, έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής για την αντιπολίτευση, η οποία διερωτάται ποιος είναι ο συμφωνηθέντας ρόλος του ΝΑΤΟ αναφορικά με την διαχείριση των ελληνοτουρκικών και ζητά να ενημερωθεί άμεσα για τις εξελίξεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την στάση της εκθέτει διεθνώς την χώρα. Με νεότερες μάλιστα δηλώσεις της η Τουρκία, κατηγορεί την Ελλάδα ότι αποσιωπά εσκεμμένα την συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά προχώρησε μέσω διπλωματικών πηγών στην άμεση διάψευση των ανακοινώσεων περί τεχνικών συζητήσεων που προανήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης ο Γενς Στόλτενμπεργκ και σχολίασε ως ανυπόστατες τις πληροφορίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή οι ίδιες πηγές επεσήμαναν, ότι η Ελλάδα συγκρατεί την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του στρατιωτικού οργανισμού.

Στην πρόθεση μάλιστα που εκδηλώθηκε από τον Γενς Στολτενμπεργκ να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων οι δύο πλευρές, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση αποκλιμάκωσης την άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία από την πλευρά της κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο άνευ προϋποθέσεων, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έφερε στο φως γ.γ του ΝΑΤΟ.

Όπως είναι λογικό η αμφισβήτηση της επίσημης ανακοίνωσης του ΝΑΤΟ, το οποίο η ίδια η ελληνική πλευρά έχει αναδείξει ουκ ολίγες φορές με δηλώσεις της αναδείξει ως σημαντικό σύμμαχο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Μπάχαλο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για μπάχαλο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γνωστοποιούνται οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μέσω τρίτων κι όχι από την ίδια την κυβέρνηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι η εν λόγω κατάσταση όχι μόνο εκθέτει την χώρα αλλά παρακολύει και την όποια προσπάθεια για εθνική συναίνεση, καθώς η αντιπολίτευση αποκλείεται από τις εξελίξεις.

Ιδιαίτερη κριτική ασκείται για την αρνητική διεθνή αντανάκλαση που έχει η κυβερνητική στάση, ζητώντας από την κυβέρνηση «να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει» το εν λόγω «μπάχαλο» που «ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας».

Από την άλλη ζητά να διευκρινιστεί «εάν η μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε», ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την Νατοϊκή ανοχή προς την Τουρκική προκλητικότητα, είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να ενημερώσει την αντιπολίτευση και να μην την αφήνει να λαμβάνει πληροφορίες «εκ των υστέρων και από τρίτους».

Για ενδεχόμενες υπόγειες συνεννοήσεις ή Νατοϊκό εκβιασμό μιλά το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει ότι η αναγγελίας Στόλτενμπεργκ γεννά  ερωτηματικά αναφορικά με την στρατηγική της κυβέρνησης δημιουργώντας την εντύπωση ότι η κυβέρνηση διαψεύδει δεδομένου ότι «έχει συμφωνήσει εν κρυπτώ σε κάτι τέτοιο» ή ότι «το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εκβιάσει καταστάσεις». Το ΚΚΕ επισημαίνει, ότι οποιοδήποτε από αυτά τα δύο πιθανά σενάρια κι αν ισχύει, η κυβέρνηση μένει έκθετη.

«Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ προωθεί επικίνδυνες διευθετήσεις, στη λογική των ίσων αποστάσεων και της συνδιαχείρισης, υποθάλποντας την τουρκική επιθετικότητα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Από τον σχολιασμό του κόμματος δεν διέφυγε και η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με το ΚΚΕ, «“βγάζει λάδι” το ΝΑΤΟ, για το βρώμικο ρόλο που παίζει σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας»

Καταληκτικά υπογραμμίζεται ότι η επικινδυνότητα που φέρει για τον λαό «η πολιτική που εμπλέκει τη χώρα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, των οποίων ο ρόλος συνδέεται με την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και γενικότερα των ανταγωνισμών στην Αν. Μεσόγειο σε βάρος των λαών».

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα το πρωί οι τοποθετήσεις της Ελλάδας είχαν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο διαρροών, μέσω πηγών χωρίς να έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από μέλος της κυβέρνησης.

Με την ύπαρξη τεχνικού έγγραφου αρνείται την ύπαρξη συμφωνίας η Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό οι πρώτες επίσημες δηλώσεις ήρθαν το πρωί της Παρασκευής από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα ο οποίος επικαλέστηκε την ύπαρξη τεχνικού εγγράφου το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο Συνόδου υπό την παρουσία του στρατιωτικού υπεύθυνου.

«Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου», ανέφερε ο Στ. Πέτσας.

Μάλιστα δεν δίστασε να εγκαλέσει τον γ.γ του ΝΑΤΟ, θέτοντας ζήτημα σοβαρότητας.«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση», εκτίμησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πρόθεση της Ελλάδας να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον όρο να αποχωρήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα από τα ελληνικά ύδατα, ενώ διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης διαλόγου, απέχει σημαντικά την δεδομένη στιγμή.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με το μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γ,  Γιεχί, δήλωσε ότι «από τις πολλές, υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν θα συγκρατήσω μόνο μια, αυτή για τον διάλογο, και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

«Η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη μας πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο», συνέχισε.

Τέλος προανήγγειλε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα παραδώσει επιστολή στον γ.γ γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία «εκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας και τις απειλές που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να  συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στην Νέα Υόρκη, με τον γγ. του ΟΗΕ.

Ψέμματα χαρακτηρίζει η Τουρκία τα όσα επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση

Με νεότερη δήλωση του ο Τσαβούσογλου, κατηγορεί την Ελλάδα ότι συμφώνησε και στην  συνέχεια κάνει πίσω, αναιρώντας τις τοποθετήσεις Πέτσα και Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Η Ελλάδα (καθώς δεν ήταν ειλικρινής ως προς τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ) μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι έτοιμη για διάλογο»,ενώ συνέχισε ότι «αν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχθούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί».

Μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα να ζητήσει συγγνώμη.


Πηγή: thepressproject.gr