Στην Κρήτη ο Κ. Χατζηδάκης - Υπογραφές για καλώδιο και Χρυσή - Ειδήσεις Pancreta
φωτο αρχείου
 
Στην Κρήτη θα βρεθεί την Τρίτη και την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για την υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Στο επίκεντρο και θέματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης της Νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι).

Σύμφωνα με τρις επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα του Κωστή Χατζηδάκη στην Κρήτη, ο υπουργός, μαζί με μικρή ομάδα στελεχών του Υ.Π.ΕΝ., θα φτάσει στο Ηράκλειο την Τρίτη 9 Ιουνίου. Μαζί με την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, θα επισκεφθούν τη Νήσο Χρυσή και, με τη συνοδεία των υπευθύνων της εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, θα ξεναγηθεί στο νησί και θα λάβει γνώση των προβλημάτων που απειλούν με υποβάθμιση το περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής καθώς και των ενεργειών που πρόκειται να θεσμοθετηθούν για την ανατροπή της δυσμενούς κατάστασης.

Την Τετάρτη, 10 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, παρουσία του υπουργού με τους επικεφαλής των φορέων και οργανισμών που έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία, διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη της Νήσου Χρυσή. Στην κλειστή συνάντηση θα συμμετέχουν, εκτός των εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Περιφέρεια, ο Δήμος Ιεράπετρας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η Κτηματική Υπηρεσία καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας.

 

Νήσος Χρυσή

Στην σύσκεψη θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Διαχείρισης καθώς και οι ενέργειες – δράσεις – έργα τα οποία προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, με ιεράρχηση και οριστικό χρονοδιάγραμμα, μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών χρόνων. Από τη συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της νήσου Χρυσής καθώς και η συμφωνία και δέσμευση όλων των συναρμόδιων για το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που πρόκειται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός θα παραστεί στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Οι υπογραφές αφορούν τη λεγόμενη «μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας, (από το Μαλεβίζι στην Αττική) που θα κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του εταιρεία “Αριάδνη Interconnection”. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα τριών ετών και προβλέπει την πόντιση και σύνδεση διπλού υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, για τη μεταφορά ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής. Ανάδοχοι για τους Σταθμούς Μετατροπής είναι η ένωση εταιρειών Siemens-ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Prysmian, Nexans και «Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ». Το συνολικόκόστος αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ και πρόκειται να καλυφθεί με πόρους του ΕΣΠΑ (έως 400 εκατ.), κρατικούς πόρους (περίπου 200 εκατ.) και τραπεζικό δανεισμό.

Εν μέσω αντιδράσεων 

Στην Κρήτη πάντως τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συνεχείς κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις εναντίον του πρόσφατου περιβαλλοντικού νόμου που φέρει την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη με ποδηλατοδρομίες, με εικαστικά δρώμενα, συμβολικές διαμαρτυρίες στην Κνωσό κτλ. 


Πηγή: efsyn.gr