Μηνύματα και πορείες για το Πολυτεχνείο στην Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta

Πορείες σε όλες τις πόλεις της Κρήτης διοργανώνονται σήμερα για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Καλέσματα από την εκπαιδευτική κοινότητα και συλλογικούς φορείς. Μηνύματα για την σημασία της εξέγερσης από τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Ηρακλείου. Ξεχωριστές συγκεντρώσεις από το ΠΑΜΕ.  

Για το Ηράκλειο το ραντεβού του Εργατικού Κέντρου, των Σωματείων και συλλογικοτήτων δίνεται για τις 6:30 στην Πλατεία Ελευθερίας ενώ στην Πλατεία Λιονταριών στις 6 δίνει ραντεβού το ΠΑΜΕ.  

Στα Χανιά η ΕΛΜΕ και άλλοι τοπικοί φορείς καλούν σε συγκέντρωση στις 6:30 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς ενώ στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων θα συγκεντρωθεί στις 6 το ΠΑΜΕ.

Στο Ρέθυμνο το ραντεβού δίνεται στις 6 μπροστά στο δημαρχείο της πόλης στη Λεωφόρο Κουντουριώτη. 

Το μήνυμα του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη: 

Τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου για τον αγώνα που έδωσαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στη χώρα μας. Οι αγώνες τους αποτελούν ανεκτίμητη ιστορική παρακαταθήκη και διαχρονικό μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία παραμένει επίκαιρο εν μέσω  δύσκολης συγκυρίας για την Ελλάδα. Οι νέοι μας είναι μπροστά στους αγώνες για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους στοχεύοντας σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Το μήνυμα του δημάρχου Ηρκαλείου Βασίλη Λαμπρινού: 

Συμπληρώνονται σαράντα τρία χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η αντίσταση της φοιτητικής νεολαίας τον Νοέμβριο του 1973, υπήρξε η πρώτη αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι στο οποίο είχε βυθίσει την Ελλάδα ένα ανελεύθερο, τυραννικό καθεστώς από τον Απρίλιο του 1967.

Υπερβαίνοντας τους κομματικούς περιορισμούς, με απαράμιλλο θάρρος απέναντι στην βία, οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου συνετέλεσαν στην ανατροπή της Δικτατορίας των συνταγματαρχών και στην επάνοδο της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Τιμούμε τους φοιτητές και όλους τους πολίτες που συμμετείχαν στον Αντιδικτατορικό αγώνα, εκείνους που υπερασπίστηκαν σε δύσκολους καιρούς, την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ισονομία, και την Παιδεία. Το παράδειγμά τους αποτελεί για εμάς ορίζοντα  ευθύνης, αξιοπρέπειας, και υψηλών ιδανικών, στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Το κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ: 

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους την προκλητική απαγόρευση των χθεσινών διαδηλώσεων στην Αθήνα που έγιναν με αφορμή την επίσκεψη του μακελάρη Ομπάμα. Όσο και αν ήθελε η κυβέρνηση να επιβάλει σιγή νεκροταφείου δε τα κατάφερε.
Παράλληλα καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην συγκέντρωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου που οργανώνεται την Πέμπτη 17/11 6:00 μ.μ. στην Πλατεία Λιονταριών από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, φοιτητών, ομάδες γυναικών και την Επιτροπή Ειρήνης.
Για να συνδεθεί ο αγώνας του Πολυτεχνείου με το σήμερα πρέπει:
- Να καταδικαστεί αποφασιστικά η επίσκεψη - πρόκληση του Ομπάμα στην Ελλάδα, παραμονές της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και να κηρύξουμε ανεπιθύμητο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ που η πολιτική τους μακελεύει τους λαούς.
- Να δυναμώσει η παρέμβαση του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επεμβάσεις και πολέμους.
- Να καταγγελθεί για άλλη μια φορά ο εγκληματικός ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
- Να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
- Να βροντοφωνάξουμε:
Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ 17/11 6 μ.μ.

Ανακοίνωση σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, καλώντας τον κόσμο σε μαζική πορεία:

Tα προηγούμενα χρόνια δώσαμε μεγάλους αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και ό,τι αυτές έφερναν μαζί τους. Αγωνιστήκαμε ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία και τους μισθούς πείνας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, ενάντια στον αυταρχισμό των κυβερνήσεων, το φασισμό και τους πολέμους.
Σήμερα 43 χρόνια μετά την εξέγερση του λαού μας ενάντια στη χούντα, ας αναλογιστούμε ότι ο δρόμος του Νοέμβρη είναι ο δρόμος του επίμονου αγώνα. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Τον αγώνα για δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς για όλους, για δημόσια κοινωνικά αγαθά, για το σχολείο που θα μορφώνει και θα εξοπλίζει με κριτική σκέψη τους μαθητές, για τις ελευθερίες μας και την επικράτηση της ειρήνης.
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου συμμετέχουμε μαζικά - Συγκέντρωση 6:00μμ – Δημαρχείο

Λες: Πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δεν μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς.
Άκου λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι: Σαν δε μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις.
Λες: Πολύ καιρό ήλπιζες. Δεν μπορείς άλλο πια να ελπίζεις. Ήλπιζες τi; Πως ο αγώνας θα ‘ναι εύκολος;
Δεν είν’ έτσι. Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες.
Είναι τέτοια που: Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο δεν έχουμε ελπίδα.
Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει θα χαθούμε.
Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε.
Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του
οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση.
Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.
Μπ. Μπρέχτ

Στο Λασίθι ανακοίνωση εξέδωσε το εργατοϋπαλληλικό κέντρο της περιοχής:

Σήμερα που οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη, οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται χάνοντας κάθε ελπίδα για το αύριο και οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά όσο ποτέ.

Την ώρα  που ο λαός μας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με  τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές που τον οδηγούν στην  εξαθλίωση,  αντιμέτωπος με τη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας, τα διδάγματα του Πολυτεχνείου μας δείχνουν πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί.

Μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του. Να δώσει σκληρούς αγώνες για την παιδεία, για το εισόδημα, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά  δικαιώματα, για τις δημοκρατικές κατακτήσεις  που  αμφισβητούνται με βίαιο τρόπο.

Δεν δικαιούμαστε να παραμένουμε θεατές αυτής της πορείας. Ο Νοέμβρης του ’73 χάραξε τον δρόμο του αγώνα και της ενότητας. Αυτό τον δρόμο πρέπει να βαδίσουμε και σήμερα για να βάλουμε ένα τέλος από το ζυγό των δανειστών από τον κατήφορο της χώρας, της οικονομίας, της ζωής μας.

Να αποτινάξουμε το ζυγό των μνημονίων, να εργαστούμε όλοι μαζί να ανοίξουμε δρόμους για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση τη χώρας μας.

πηγή


Πηγή: pancreta