Φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Drexel των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου - Ειδήσεις Pancreta

Επίσκεψη στο Δήμο Οροπεδίου πραγματοποίησε ομάδα 20 προπτυχιακών φοιτητών με δυο καθηγητές τους από το Πανεπιστήμιο του Drexel, της Philadelphia των ΗΠΑ στο πλαίσιο μαθήματος που παρακολουθούν με γενικό τίτλο «Στο… Λαβύρινθο: Κρητικός Πολιτισμός».

Το Οροπέδιο Λασιθίου επιλέχθηκε για επίσκεψη καθώς συνδυάζει στοιχεία μυθολογίας, παράδοσης, βιοποικιλότητας και τοπικής οικονομίας τα οποία ενδιαφέρουν τους φοιτητές οι οποίοι και είχαν την ευκαιρία, μέσα από την επίσκεψη τους, να τα γνωρίσουν και βιωματικά.

Ειδικότερα η ομάδα των φοιτητών, με τους καθηγητές Μ. Χναράκη και Θ. Κατερινάκη, κατά την παρουσία τους στο Οροπέδιο Λασιθίου εμπλούτισαν τις γνώσεις τους γύρω από:

-Τη βιοποικιλότητα του Οροπεδίου.

-Τη βασική παραγωγή και ιδιαιτερότητα των προϊόντων της περιοχής.

-Τις προκλήσεις από την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με έμφαση στους ορεινούς όγκους.

-Τις προσπάθειες που καταβάλει το Οροπέδιο Λασιθίου και τους περιορισμούς που υφίσταται λόγω του ορεινού χαρακτήρα του αλλά και της νησιωτικότητας που χαρακτηρίζει την Κρήτη.

-Τη λειτουργία της οικογένειας και της κοινωνίας στο ορεινό Οροπέδιο Λασιθίου.

-Και τέλος τη στρατηγική του Δήμου προκειμένου ο τόπος να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Στους φοιτητές μίλησε ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Γιώργος Χαριτάκης λύνοντας απορίες τους σχετιζόμενες με την παραγωγή και οικονομία της περιοχής.

Επίσης  σύντομη παρέμβαση έκαναν ο Δήμαρχος, Γιώργος Αθανασάκης, ο οποίος, επιπλέον, τους καλωσόρισε και ευχήθηκε καλή ευόδωση των σπουδών τους, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών Ανάπτυξης Πολιτισμού Τουρισμού και Αθλητισμού, Μάνος Περισυνάκης, και η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Κλεάνθη Βερίγου.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου βρέθηκε και ομάδα μαθητών του λυκείου της περιοχής που στο τέλος της παρουσίασης συμμετείχε στον κύκλο γνώσης μέσω ερωταπαντήσεων.

Να σημειώσουμε πως το εν λόγω πρόγραμμα, με βάση το οποίο οι Αμερικανοί  φοιτητές επισκέφθηκαν το Οροπέδιο Λασιθίου, ιδρύθηκε και διευθύνεται από τη Δρ. Μαρία Χναράκη.

Το Πανεπιστήμιο του Drexel στη Φιλαδέλφεια είναι ένα διακεκριμένο ανώτατο  εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο φέρει, και ελληνική υπογραφή αφού οφείλει τη «διαιώνιση» του στον αείμνηστο 11ο Πρόεδρο του Κωνσταντίνο Παπαδάκη, απόφοιτο του ΕΜΠ, από τα Μεσκλά Χανίων.

H  Κρήτη είναι πανταχού παρούσα  στους χώρους του Drexel, στη Φιλαδέλφεια καθώς το Πανεπιστήμιο διαθέτει το κτίριο «Μπεχράκη», το αθλητικό κέντρο «Δασκαλάκη», την έδρα Επιχειρηματικής Ηθικής «Στρατάκη», το κτίριο Ολοκληρωμένων Επιστημών «Παπαδάκη», το πρόγραμμα υποτροφιών «Βιδαλάκη» κ.ά.


Πηγή: pancreta.gr