Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πολυτεχνείου Κρήτης για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων - Ειδήσεις Pancreta

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με το σχέδιο νόμου για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων.

Ο Σύλλογος καλεί την Σύγκλητο να λάβει ξεκάθαρη θέση για το νομοσχέδιο αυτό και να τη δημοσιοποιήσει με την έκδοση ψηφίσματος αναρτώντας την στο forum του Ιδρύματος.

Αναλυτικότερα, όπως αναφάρεται στην ανακοίνωση:

” Με μεγάλη μας «έκπληξη» βλέπουμε να κατατίθενται από κοινού από τα Υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη – εν μέσω πανδημίας και εκπαιδευτικού lockdown ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 2020, με τα Πανεπιστήμια κλειστά και τα μαθήματα και τις εξετάσεις μέσω τηλεκπαίδευσης, – σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) αποτελούμενη από 1.000 οργανικές θέσεις κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικών φρουρών για την «προστασία» των Ιδρυμάτων και του Πανεπιστημιακού ασύλου. Ένα σώμα που θα δραστηριοποιείται μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου εντελώς ανεξέλεγκτο χωρίς να καμία υποχρέωση ενημέρωσης και αναφοράς σε κανένα Όργανο του (Πρύτανη, Πρυτανικό Συμβούλιο, Σύγκλητο) και το οποίο θα λογοδοτεί και θα παίρνει εντολές από τον Διευθυντή της κατά τόπου Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός αστυνομικού τμήματος μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κανένα έλεγχο, δεν θα λύσει το όποιο πρόβλημα παραβατικότητας συμβαίνει μέσα σε αυτό. Αντίθετα η υιοθέτηση και εφαρμογή τέτοιων πρακτικών παραπέμπουν σε ζοφερές μνήμες πολλά χρόνια πριν (Νοέμβριο 1973) και σε μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.

Γνωρίζουμε ότι το Πολυτεχνείο μας δεν έχει προβλήματα παραβατικότητας αυτού του τύπου και βλέποντας την προσπάθεια του να συνεχίσει να λειτουργεί παρά την σταθερή πολιτική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας, της μείωσης των τακτικών προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων κάθε χρόνο, είναι άξιο απορίας πως βρίσκονται ως δια μαγείας και σε μια νύκτα 30.000.000 € για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, για την στην ουσία αστυνόμευση της λειτουργίας τους. Με το δεδομένο της γνώσης της «δημοκρατικής φιλοσοφίας» και μεθόδων που διαπνέουν τις Αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας μας καθώς και του προσωπικού τους θεωρούμε βέβαιο ότι μόνο περισσότερα και οξύτερα προβλήματα θα δημιουργήσουν παρά θα λύσουν στα Πανεπιστήμια μας.

Σε τελική ανάλυση αν προτίθενται να δαπανήσουν τόσα χρήματα για την φύλαξη και προστασία των Πανεπιστημίων προτείνουμε στα συναρμόδια Υπουργεία, αυτά να δοθούν στους Τακτικούς προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων για να προσλάβουν μόνιμο δικό τους προσωπικό με την ειδικότητα του φύλακα, για να καλύψουν το καθένα τις δικές του ανάγκες και ταυτόχρονα να σταματήσει και η οικονομική τους αιμορραγία με την σύναψη συμβάσεων με εξωτερικούς εργολάβους με τις περισσότερες φορές αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες φύλαξης.
Θεωρούμε ότι εάν υπάρξει αυτή η στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης για κάθε Ίδρυμα δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για λήψη και εφαρμογή πρόσθετων μέτρων με την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας (κάμερες, συστήματα ανίχνευσης κλπ) που πιθανό να άπτονται και θεμάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από μηχανισμούς καταστολής και αστυνόμευσης, έχουν ανάγκη από προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, φοιτητική μέριμνα και χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία τους.

Με αυτά τα δεδομένα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης δηλώνει ότι είναι υπέρμαχος του πανεπιστημιακού ασύλου και αντίθετος με τη ουσιαστική κατάργησή του σε όλα τα επίπεδα, της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα, στη διδασκαλία, την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Καλούμε επίσης την Σύγκλητο να λάβει ξεκάθαρη θέση για το νομοσχέδιο αυτό και να τη δημοσιοποιήσει με την έκδοση ψηφίσματος αναρτώντας την στο forum του Ιδρύματος.

Συντάσσεται και στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών για την παρεμπόδιση ψήφισης και εφαρμογής ενός τέτοιου νομοσχεδίου, ζητώντας την διαχείριση της φύλαξης από το ίδιο το Ίδρυμα με το δημόσιο χαρακτήρα του, με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για το σκοπό αυτό”.


Πηγή: goodnet.gr