Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τον σταθμό μετατροπής της Δαμάστας - Ειδήσεις Pancreta

Την πάγια θέση της να μη δεχθεί το Σταθμό Μετατροπής στην περιοχή της επαναβεβαίωσαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής της Δαμάστας σε σχετική Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων και με την παρουσία φορέων και βουλευτών του Ηρακλείου, η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Κέντρο Δαμάστας, με κεντρικό θέμα την ενημέρωση για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του σταθμού μετατροπής ρεύματος σε περιοχή πλησίον της Δαμάστας, όπως εμφανίζεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ariadne Interconnection για την μεγάλη ενεργειακή καλωδιακή σύνδεση Αττική – Κρήτη.

Μεταξύ αυτών που παρέστησαν ήταν ο Δημάρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και του ΜέΡΑ25 Γεωργίος Λογιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου Σπύρος Καλλέργης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Πετούσης και Μπάμπης Κουτσογιάννης και ο εντεταλμένος σύμβουλος Γρηγόρης Περισυνάκης.

Όπως τονίστηκε, οι κάτοικοι της Δαμάστας εδώ και καιρό έχουν ταχθεί υπέρ του έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, αν και δεν υπήρξε σχετικός διάλογος με την τοπική κοινωνία, το οποίο όμως, όπως υπογράμμισαν, θα πρέπει να υλοποιηθεί με τρόπο βιώσιμο.

Επίσης τόνισαν πως δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στη Δαμάστα υπάρχει ήδη τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εικοσιπενταετή λειτουργία του Λατομείου Δαμάστας.

Τον λόγο πήραν αρκετοί παρεβρισκόμενοι, ωστόσο στο τέλος πάρθηκε η απόφαση να διεκδικηθεί με κάθε μέσο και τρόπο η ματαίωση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης που περιλαμβάνει τη Δαμάστα.

Μάλιστα, ψηφίστηκε και σχετικό ψήφισμα, με το οποίο προαναγγέλουν κινητοποιήσεις για το θέμα.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

«Σύσσωμη η κοινωνία της Δαμάστας αποφασίζει τις ακόλουθες δράσεις, που προκύπτουν από την βούληση της Λαϊκής Συνέλευσης:

  1. Να εξουσιοδοτούν το Συντονιστικό των φορέων της Δαμάστας να προβούν σε κάθε νόμιμη δράση και ενέργεια κατά της εγκατάστασης του Σταθμού Μετατροπής της Μεγάλης Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτη-Αττική στη Δαμάστα
  2. Να ζητηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης η σύγκλιση Έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστας και να συζητηθεί εκ νέου το επίμαχο ζήτημα
  3. Να προσλάβουν τεχνικό και νομικό σύμβουλο για την υποστήριξη των θέσεων τους σε συνεργασία με την επιτροπή Ενέργειας του Δήμου και την Δημοτική αρχή Μαλεβιζίου.
  4. Να προβεί σε ακόμη πιο δραστικές κινητοποιήσεις και επιτόπου αν χρειαστεί».

Υπενθυμίζεται πως οι φορείς της περιοχής αλλά και της Περιφέρειας προκρίνουν τη δημιουργία σταθμού στην Κορακιά, περιοχή η οποία έχει ήδη χαρτογραφηθεί, ωστόσο το σημείο της δημιουργίας του σταθμού άλλαξε, με το πρόσχημα ότι «οι αρχαιολογικές υπηρεσίες δεν επιτρέπει να προχωρήσουν τις εργασίες στην Κοράκια, ενώ τίθεται ζήτημα εκτίναξης του κόστους του έργου».

Σημειώνεται πως στις αρχές Ιουνίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης είχε γνωμοδοτήσει θετικά για το έργο, με τον όρο να εξαντληθούν τα περιθώρια για μεταφορά της χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής του έργου από την περιοχή Δαμάστας που προβλέπεται τώρα, στην περιοχή της Κορακιάς, καθώς στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, η όποια επιβάρυνση αναμένεται να είναι πολύ μικρή.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr