Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Απειλούν με παραιτήσεις για τις τραγικές ελλείψεις - Ειδήσεις Pancreta

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια απέστειλε η διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ​Ελένη Ιωαννίδου​, με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό νοσοκομείο του νόμου και εφημερεύει κάθε μέρα, καθώς δεν υπάρχει καμία ιδιωτική δομή περίθαλψης στον υπόλοιπο νόμο.

Λόγω έλλειψης κυρίως νευροχειρουργικής κλινικής οι διακομιδές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι σχεδόν καθημερινές. Επίσης, η παθολογική κλινική έχει έξι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 10 θέσεις ειδικευόμενων, αλλά αυτή τη στιγμή στην κλινική υπηρετούν μόλις τρεις ειδικευμένοι επιμελητές και πέντε ειδικευόμενοι παθολόγοι.

Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου, είχαν προκηρυχτεί δύο φορές μόνιμες θέσεις ειδικών παθολόγων, αλλά και τις δύο φορές οι θέσεις έχουν βγει «άγονες», δηλαδή δεν έχει υποβάλλει κανείς υποψηφιότητα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια, η λίστα των ειδικευόμενων έχει «αδειάσει» με αποτέλεσμα παρά τη βοήθεια από αγροτικούς γιατρούς (που πραγματοποιούν κάποιες εφημερίες) και μίας παθολόγου η οποία έχει μετακινηθεί προσωρινά από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. 

Οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες ενώ συχνά οι εναπομείνασες γιατροί καλούνται να καλύψουν άλλες ελλείψεις, όπως της Πνευμονολογικής και της Ουρολογικής κλινικής.

Τον Ιούνιο του 2019, στα πλαίσια της μεγάλης προκήρυξης σχεδόν 1000 γιατρών, είχαν προκηρυχτεί 12 θέσεις μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και υπήρχε η υπόσχεση της επαναπροκήρυξης των άγονων θέσεων, μεταξύ αυτών και δύο θέσεων παθολόγων. Όπως επιβεβαιώνει η ίδια, αυτές οι θέσεις «πάγωσαν» και παρά τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Πριν τρεις μήνες περίπου, έγινε μετακίνηση μιας παθολόγου από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου προκειμένου να μπορέσει να μείνει ανοιχτή η Παθολογική κλινική. Το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι, κατά την κα. Ιωαννίδου, είναι η πιθανή μετακίνησή της σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

Η διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου τονίζει πως σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, οι εναπομείνασες γιατροί θα υποβάλλουν παραίτηση «ως πράξη ευθύνης προς τους ασθενείς».

Τέλος στην επιστολή της, η κα. Ιωαννίδου ζητάει:

  • Να προκηρυχθούν 2 θέσεις μόνιμων παθολόγων με επιπλέον κίνητρα όπως η αναστολή αγροτικού διπλή προϋπηρεσία κλπ για τις συγκεκριμένες θέσεις.
  • Να μετακινηθούν παθολόγοι από γειτονικούς νόμους μέχρι να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα.
  • Να δοθούν κίνητρα (στέγασης, οικονομικά  κλπ) στους γιατρούς  και από την τοπική κοινωνία

Πηγή: pancreta.gr