Το μετέωρο βήμα του συγκροτήματος - Ειδήσεις Pancreta

Από χθες το απόγευμα στις 7 ο ιστορικός ΔΟΛ, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, κατέβασε ρολά. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη χθεσινή γενική συνέλευση να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους κάποια χρήματα, τουλάχιστον το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου συν το δώρο των Χριστουγέννων.

Μέχρι τότε δεν θα εκδίδονται οι εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα της Κυριακής», στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» θα μεταδίδεται μόνο μουσική, ενώ δεν θα ανανεώνονται οι ιστοσελίδες «tanea.gr», «tovima.gr» και «in.gr». Φυσικά δεν θα κυκλοφορήσει και κανένα από τα περιοδικά του Συγκροτήματος.

«Η απεργία κηρύσσεται καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντελώς παράνομη, αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας του ΔΟΛ, η οποία τους οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές, που αντιστοιχούν στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και α' δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΠΕΛ και της ΕΤΕΡ.

Η συνέλευση

Στη γενική συνέλευση το κλίμα ήταν εκρηκτικό, με τους εργαζομένους να δείχνουν ως αποκλειστικά υπεύθυνους για την κατάσταση την ιδιοκτησία του ΔΟΛ και τον Σταύρο Ψυχάρη προσωπικά. Ο Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής του «Βήματος της Κυριακής», μετέφερε στον κόσμο το μήνυμα πως δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για να καλυφθεί ένα μέρος του δώρου των Χριστουγέννων.

Αλλωστε κι ένα μικρό ποσό που κατατέθηκε την Παρασκευή, δεσμεύτηκε από τις τράπεζες λόγω χρεών του Οργανισμού προς αυτές. O Καρακούσης πρόσθεσε ότι ο Σταύρος Ψυχάρης αδυνατεί να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια δανείων του στις τράπεζες, με αποτέλεσμα αυτές από την 1η Ιανουαρίου 2017 να παίρνουν τον έλεγχο του δημοσιογραφικού ομίλου. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση (εν λειτουργία;) με σκοπό να πουλήσουν το μαγαζί σε όποιον ενδιαφερόμενο.

Οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του Σταύρου Ψυχάρη έχουν ξεκινήσει εδώ και δυο-τρία χρόνια περίπου. Οσο περνούσε ο καιρός, η ιδιοκτησία πρόσθετε και μερικές ημέρες τράτο στις πληρωμές, μεταφέροντας αυτές όλο και αργότερα.

Στην αρχή 15 ημέρες, μετά ένα μήνα κ.ο.κ. Πέρυσι τέτοιο καιρό η καθυστέρηση έφτανε κοντά στους τρεις μήνες, με τον Σταύρο Ψυχάρη να διαβεβαιώνει τους εργαζομένους πως σύντομα θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Η απόφαση για απεργία είχε ήδη ληφθεί και απέμεινε, όπως συνέβη τώρα, απλώς η ενεργοποίησή της από τα σωματεία Τύπου.

Τον Σεπτέμβριο φέτος, που πάλι πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση για το ίδιο θέμα, ο Σταύρος Ψυχάρης είχε στείλει ένα μικρό σημείωμα. «Εμείς πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς να ανταποκριθούμε στις γνωστές φωνές των Σειρήνων, στων οποίων τα κελεύσματα, αν είχαμε υποκύψει, δεν θα ήμασταν τώρα εδώ», έγραφε. «Ο ΔΟΛ έχει μια ιστορία όχι μόνο πολιτική αλλά και επιχειρηματική.

»Ως και τα τελευταία χρόνια ο ΔΟΛ ήταν η μόνη δημοσιογραφική επιχείρηση στην Ελλάδα που πλήρωνε προκαταβολικά τους μισθούς. Δεν θα γίνουμε τώρα μπαταχτσήδες. Αν το καράβι πέσει σε ξέρες, στα αμπάρια του θα υπάρχουν όσα χρειάζονται για να τελειώσει μια συνεργασία κ.λπ.

»Οπωσδήποτε ελπίζουμε ότι θα έχουμε λύσει το πρόβλημα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου». Τρίτη 20 Δεκεμβρίου σήμερα και όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα, αλλά ο ΔΟΛ έβαλε λουκέτο αφήνοντας στον αέρα εκατοντάδες εργαζομένους. Μια θλιβερή ημέρα για τον Τύπο στην Ελλάδα κι ένα δημοσιογραφικό Οργανισμό που μετράει 94 χρόνια ζωής, σχεδόν έναν αιώνα παρουσίας.

Συντάκτης: Δημ.Κανελλόπουλος  πηγή


Πηγή: pancreta