Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Καταρρίψεις εκατοντάδων drones και πυραύλων - Με «σκληρή απάντηση» απειλεί το Τελ Αβίβ - Ειδήσεις Pancreta
«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ. Βρετανικά, Αμερικανικά και Ιορδανικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε αναχαιτίσεις.
 

«Τύμπανα πολέμου» στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ να γίνεται κατά κύμματα. Η επίθεση είναι μαζική με δεκάδες drones και βαλιστικούς πυραύλους, όπως ανακοίνωσε το Ιράν, ως απάντηση στην επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Πάνω από 200 drones και πυραύλους εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό.

Αναλυτές σε διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το Πολεμικό Συμβούλιο δεν θα χρειάζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθούν οι αποφάσεις, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία όταν απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις.

Το Ισραήλ σχεδιάζει «σκληρή απάντηση» στην ιρανική επίθεση, όπως μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV επικαλούμενο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάσθηκε.

πολεμοσ ιραν ισραηλ, drones, επιθεση ιραν

Τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) έγινε γνωστό ότι ένα κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης με drone και πυραύλους. Το κορίτσι τραυματίστηκε είτε από θραύσματα πυραύλου ή από συντρίμμια μέσου αναχαίτισης των IDF κοντά στην πόλη Μπιρσέμπα του νότιου Ισραήλ.

Επίσης, μια στρατιωτική εγκατάσταση υπέστη ελαφρές ζημιές.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό:

  • Περισσότερα από 200 drones και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.
  • Παράλλη, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτησαν περισσότερους από 10 πυραύλους κρουζ και δεκάδες drones εκτός των συνόρων της χώρας.
  • Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους - εδάφους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν.

Οι πρώτες εκρήξεις στην Ιερουσαλήμiran drones, πολεμοσ ισραηλ, χαρτησ

Ηχοι εκρήξεων ακούστηκαν λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με μαρτυρίες. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τις εκρήξεις σε εναέριες αναχαιτίσεις drones με τα οποία εξαπέλυσε επίθεση το Ιράν.

Σειρήνες ήχησαν σε πέντε περιοχές του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας. Εκατομμύρια Ισραηλινοί είναι σε καταφύγια.

Σε ξεχωριστές αναρτήσεις στο Telegram, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι σειρήνες έχουν ενεργοποιηθεί στο νότιο Ισραήλ, στην περιοχή Σομρόν, στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας, στην Ιερουσαλήμ και στο βόρειο Ισραήλ.

Λίγο πριν από τις 00:20, έγινε δήλωση από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν (IRGC) η οποία αναφέρει ότι έχουν εκτοξεύσει «δεκάδες drones και πυραύλους» με στόχο ισραηλινά εδάφη. Λίγο αργότερα, Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, όπως μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μαχητικά της RAF απογειώθηκαν από την Κύπρο, όπου διατηρεί στρατιωτική βάση η Βρετανία.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε ένα ιρανικό drone που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ. Ωστόσο, δεν αποκάλυψαν πόσα drones καταρρίφθηκαν ή τις τοποθεσίες.

Παράλληλα, μαχητικά της Ιορδανίας κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά drones, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο περιφερειακές πηγές ασφαλείας.

Τα drones αναχαιτίστηκαν ενώ πετούσαν στη βόρεια και κεντρική Ιορδανία, όπως είπαν.

Μπάιντεν: Σιδηρά η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ

biden, επιθεση ισραηλ, πολεμοσ ιραν

Ο Τζο Μπάιντεν είχε συνάντηση με την ομάδα εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέκοψε το ταξίδι του το Σαββατοκύριακο στο Ντέλαγουερ για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για τη συνάντηση.

«Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του είναι σιδερένια», είπε ο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ «πρέπει να μείνουν μακριά» από τη σύγκρουση, λέει η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να μείνουν μακριά» από τη σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, δήλωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.

Σε μια ανάρτηση στο X, προειδοποίησαν ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα γίνει πιο αυστηρή εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί.

«Η στρατιωτική δράση του Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του Σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», ανέφεραν.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σκληρή. Είναι μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του αδίστακτου ισραηλινού καθεστώτος, από το οποίο οι ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ!».

Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) εξέδωσαν δήλωση, απειλώντας οποιαδήποτε χώρα βοηθά το Ισραήλ και επιτρέπει στο έδαφός του για να χρησιμοποιηθεί για επίθεση στο Ιράν.

Το IRGC πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απειλή από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με «απάντηση από το Ιράν».

Γκουτέρες: «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλον πόλεμο»

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα» τη «σοβαρή κλιμάκωση» που αντιπροσωπεύει η επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ από το Ιράν.

Αναρτώντας δήλωση στο X, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Προέτρεψε επίσης «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από όλα τα μέρη μετά την επίθεση, στην οποία ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αφορούσε περισσότερα από 200 drones και πυραύλους.

«Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν έναν νέο πόλεμο», είπε ο κ. Γκουτέρες.

Συρία: Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα, μεταδίδει το AFP.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ

Η αεράμυνα του Ισραηλινού Στρατού τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, μαζί με μαχητικά αεροσκάφη και σκάφη του Ισραηλινού Ναυτικού, όπως ανακοινώθηκε.

«Το IDF παρακολουθεί όλους τους στόχους. Ζητάμε από το κοινό να τηρήσει και να ακολουθήσει τις οδηγίες της Διοίκησης και τις επίσημες ανακοινώσεις του IDF σχετικά με το θέμα», ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός.

idf χαρτησ, επιθεση ιραν, πολεμοσ ισραηλ χαρτησ

Αλί Χαμενεΐ: Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί», σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X (του πρώην Twitter).

Η Τεχεράνη εξαπέλυσε δεκάδες drones και πυραύλους κρουζ εναντίον του Ισραήλ.

«Το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί», ανέφερε ο Αλί Χαμενεΐ στο βίντεο που διαρκεί ενάμισι λεπτό και, όπως σημείωσαν διεθνή ΜΜΕ, είναι εμφανώς απόσπασμα της ομιλίας την οποία εκφώνησε την Τετάρτη.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για «μια μεγάλη επίθεση», όπως δήλωσαν δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Μιλώντας στο αμερικανικό NBC News, οι αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει από το Ιράν να εκτοξεύσει περισσότερα από 100 drones, δεκάδες πυραύλους κρουζ και δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι τα όπλα αναμένεται να στοχεύουν ισραηλινές κυβερνητικές τοποθεσίες, όχι πολίτες ή θρησκευτικούς χώρους. Σε δήλωσή του ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι αναμένει περισσότερα από 100 drones, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συντονίζουν στενά τον τρόπο άμυνας έναντι της επίθεσης, σημειώνεται. «Ήταν έτοιμοι. Οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι», είπε ο αξιωματούχος.

Τα ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι αναμένεται να εκτοξευθούν και βαλιστικοί πύραυλοι προς το Ισραήλ τις επόμενες ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να χτυπήσει και η Χεζμπολάχ για να αποπροσανατολίσει τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές και για κύμα drones που απογειώθηκε από την Υεμένη.

«Το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο»

Το Ιράν εκτόξευσε μια ομοβροντία drones εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Σε τηλεοπτική δήλωση, ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Daniel Hagari λέει ότι το Ισραήλ είναι «καλά προετοιμασμένο για την επίθεση».

«Έχουμε προετοιμαστεί για διάφορα σενάρια. Για να αναχαιτίσουμε αυτές τις εκτοξεύσεις, έχουμε τους κύκλους προστασίας τόσο από το ναυτικό όσο και από την αεροπορία σε πολλά επίπεδα», προσθέτει.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό από τότε που η αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα σκότωσε δύο Ιρανούς στρατηγούς στη Συρία.

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Θα απαντήσουμε»

Σε διάγγεμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές».

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», λέει ο Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, η ακύρωση του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν που έσπευσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να συνεδριάσει με αξιωματούχους του συμβουλίου ασφαλείας τους, «έδειχνε» το εκρηκτικό κλίμα.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Επιπλέον, δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Ταξιδιωτική οδηγία για το Ισραήλ και όχι μόνο

Στο μεταξύ, ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και Ιράν, εξέδωσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ αεροπορικές εταιρείες τροποποιούν προσωρινά τις πτήσεις τους στην περιοχή.

Η Ολλανδία κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη την Κυριακή (14/4/24) για λόγους ασφαλείας και ίσως παρατείνει το κλείσιμό της και τη Δευτέρα, ενώ εμπορικές εταιρείες τροποποιούν τις πτήσεις τους ώστε να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μέση Ανατολή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανανεώνει την οδηγία που έχει δώσει προς τους Έλληνες πολίτες, ζητώντας τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη, το Ιράν και τον Λίβανο, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να ταξιδέψουν.

Το χρονικό της κατάληψης του πλοίου που έφερε την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή

Σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Associated Press, έχει καταγραφεί η στιγμή της εφόδου των Ιρανών, οι οποίοι προσέγγισαν με ελικόπτερο το πλοίο MSC Aries ενώ αυτό έπλεε στα στενά του Ορμούζ.

Στο ίδιο βίντεο ακούγεται μέλος του πληρώματος του πλοίου να φωνάζει «μην βγείτε έξω» και στη συνέχεια να δίνει οδηγίες να κατευθυνθούν στη γέφυρα ενώ συνεχιζόταν η αποβίβαση των Ιρανών.

Σύμφωνα με το Associated Press το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο η οποία αποτελεί τμήμα του Zodiac Group του Ισραηλινού μεγιστάνα, Εγιάλ Όφερ.

Το τελευταίο στίγμα του MSC Aries ήταν στο Ντουμπάι με προορισμό τα Στενά του Ορμούζ καθώς στη συνέχεια ο αναμεταδότης δεδομένων είχε απενεργοποιηθεί, πρακτική συνηθισμένη για πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ και πλέουν στην περιοχή, όπως σημειώνουν οι Times of Israel.

H κατάληψη του πλοίου έρχεται σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για χτύπημα-απάντηση μετά την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία της στη Δαμασκό.

Τι θα συμβεί αν το Ιράν «πατήσει το κουμπί» και κλείσει τα Στενά του Ορμούζ

«Σκληροπυρηνική» ιρανική εφημερίδα που θεωρείται ότι εκφράζει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος του Στενού του Ορμούζ Ιράν τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος του Στενού του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο.

Πρόκειται για τον σημαντικότερο δρόμο μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο και το κλείσιμό του θα είναι «τιμωρία» κατά των χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Άρθρο της 13ης Δεκεμβρίου στην εφημερίδα "Kayhan" αναρωτιέται: «Γιατί η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει χρησιμοποιήσει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμά της μέχρι τώρα, όταν υπάρχει συνωμοσία επιβολής κυρώσεων κατά του πετρελαίου της χώρας μας;».

Το δημοσίευμα έρχεται μία ημέρα αφού Ιρανός νομοθέτης φέρεται να δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ασκήσεις για να εξασκηθεί στο κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ.

Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA επικαλέστηκε τον βουλευτή Parviz Sorouri λέγοντας: «Εάν ο κόσμος θέλει να κάνει την περιοχή ανασφαλή, θα κάνουμε εμείς τον κόσμο ανασφαλή».

Ο Julian Lindley-French, καθηγητής στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία των Κάτω Χωρών, λέει ότι η πρόθεση του Ιράν φαίνεται σαφής. «Εάν η απειλή πραγματοποιηθεί, κατά μία έννοια - άρνηση πρόσβασης μέσω των Στενών του Ορμούζ - τότε το Ιράν θα βρεθεί σε άμεση πορεία αντιπαράθεσης με τη Δύση και με πολλές από τις περιφερειακές δυνάμεις».

Αυτό συμβαίνει επειδή το στενό (εκτείνεται κατά μήκος του Ιράν, αλλά αγγίζει και το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσει το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου στην ανοιχτή θάλασσα.

Εκτιμάται ότι 15,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μεταφέρονται καθημερινά μέσω του στενού, δηλαδή το ένα τρίτο του συνόλου του πετρελαίου που διακινείται στη θάλασσα ή το 17% της παγκόσμιας προσφοράς.

Οποιαδήποτε διακοπή των μεταφορών θα προκαλούσε σοκ στις οικονομίες του κόσμου. Ήδη, η είδηση για την απειλή του Ιράν έχει οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο κατά 3 δολάρια, σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο Theodore Karasik του Institute for Near East & Gulf Military Analysis με έδρα το Ντουμπάι λέει ότι δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το τι θα συμβεί αν το Ιράν κάνει πράξη την απειλή του.

«Οι συνέπειες είναι ότι η διεθνής ναυτιλία, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια, θα σταματήσει και θα ασκήσει τεράστια πίεση στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Θα δείτε την τιμή του πετρελαίου να εκτοξεύεται στα ύψη, πιθανότατα μέχρι και τα 250 δολάρια το βαρέλι».

Το δίκαιο της θάλασσας

Το Ιράν λέει ότι το κλείσιμο δικαιολογείται επειδή κυβερνήσεις όπως των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο θεωρούν ότι αποτελεί βιτρίνα για την ανάπτυξη όπλων και το οποίο η Τεχεράνη επιμένει ότι είναι ειρηνικό.

Το δίλημμα που βάζει το Ιράν αποσκοπεί στο να αποτρέψει τις αυξανόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου του και λέει ότι το ναυτικό δίκαιο υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση.

Ο James Kraska, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Κέντρο Μελετών Ναυτικού Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού Πολεμικού Κολλεγίου, λέει ότι το σχετικό δίκαιο είναι η Σύμβαση του 1982 του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Σύμφωνα με τη σύμβαση, η διέλευση από τα διεθνή στενά είναι εγγυημένη για όλες τις χώρες, οπότε δεν θα υπήρχε νομική βάση για να κλείσει το Στενό. Η διέλευση μέσω του στενού περιλαμβάνει τη διέλευση στον αέρα, στην επιφάνεια και κάτω από το νερό. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση να ζητηθεί η άδεια των παράκτιων κρατών και δεν υπάρχει νόμιμη βάση για τα παράκτια κράτη να παρεμποδίσουν τη διέλευση».

Ούτε το Ιράν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκαταλέγονται στους 150 υπογράφοντες της συνθήκης, αλλά ο Kraska λέει ότι η σύμβαση αποτελεί «εθιμικό δίκαιο» που έχει αναγνωριστεί εδώ και αιώνες. Τα ύδατα στο στενό έχουν διπλό καθεστώς, λέει. Είναι τεχνικά ιρανικό έδαφος, αλλά είναι κι ένα διεθνές στενό, και αυτό δίνει στα ξένα πλοία «υψηλότερο δικαίωμα διέλευσης».

Οι κανόνες ναυτικής ισχύος για τα Στενά του Ορμούζ

Σε περίπτωση που το Ιράν κάνει πράξη την απειλή του και κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, το ερώτημα πλέον είναι αν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να αντιμετωπίσει μια ναυτική δύναμη όπως των ΗΠΑ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα απαντήσει.

Έκθεση του 2008 από το Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής της Ουάσινγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής ανέφερε ότι το Ιράν «έχει τον έλεγχο της παγκόσμιας πετρελαϊκής γραμμής ζωής» και έχει την ικανότητα να «διεξάγει μοναδικό ασύμμετρο πόλεμο εναντίον μεγαλύτερων ναυτικών δυνάμεων». Ο Michael Eisenstadt του Ινστιτούτου λέει ότι ο αποκλεισμός του στενού είναι «κάτι που το Ιράν προετοιμάζει εδώ και χρόνια¬.

«Το Ιράν επενδύει εδώ και δεκαετίες στη δημιουργία μιας ναυτικής ανταρτικής δύναμης που θα έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίζει τουλάχιστον τη ναυσιπλοΐα μέσω του Στενού του Ορμούζ και ίσως να το κλείνει, τουλάχιστον προσωρινά, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ναρκών, μικρών σκαφών, αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ, υποβρυχίων - τόσο υποβρυχίων νάνων όσο και συμβατικών υποβρυχίων - και πιο πρόσφατα βαλλιστικών πυραύλων», λέει ο Eisenstadt.

Από την πλευρά του, ο Karasik του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ανάλυσης για την Εγγύς Ανατολή και τον Κόλπο συμφωνεί. «Η ειδικότητα του Ιράν είναι ο ασύμμετρος πόλεμος», σημειώνει.

«Αυτό είναι που εξασκούν στις προσομοιώσεις και τις ασκήσεις τους. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μικρών πλοίων ή σκαφών, επίσης σκαφών αυτοκτονίας, την ικανότητα υποβρύχιου πολέμου, σε συνδυασμό με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Έτσι, μπορούν να δώσουν ένα χτύπημα, αν είναι σε θέση να βγάλουν αυτά τα όπλα από το έδαφος».

Όπως και ο Karasik, έτσι και ο Eisenstadt λέει ότι αν το Ιράν καταφέρει να αποκλείσει το στενό, θα μπορούσε να το κάνει μόνο για περίπου μια εβδομάδα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι, αν και οι Ιρανοί μιλούν για κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, ίσως έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μόνο για κάποιες ημέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μόλις το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εμπλακεί στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, νομίζω ότι είναι πολύ σαφές ότι το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού και η επαναλειτουργία του στενού». Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η απειλή θα μπορούσε να παραμείνει μόνο απειλή.


Πηγή: ieidiseis.gr