Μακελειό στη Μόσχα: Αυξάνονται οι νεκροί - Ειδήσεις Pancreta
Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που συνεχίζουν να έρχονται από τη Μόσχα μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο Crocus City Hall. Το παρακλάδι του ISIS που ανέλαβε την ευθύνη και οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς τη Μόσχα.
 

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 115 τραυματίστηκαν από την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι ρωσικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τους δράστες οι οποίοι, σύμφωνα με την ανάρτηση του ΙΚ στο Telegram, κατάφεραν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, 115 τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών. Η κατάσταση 60 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή, εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων «ενδέχεται να αυξηθεί».

To χρονικό της επίθεσης

Το λουτρό αίματος εκτυλίχθηκε στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συναυλία με χιλιάδες θεατές.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν τουλάχιστον πέντε δράστες, με αυτόματα όπλα και ρούχα παραλλαγής, να ανοίγουν πυρ με αυτόματα τουφέκια στον συναυλιακό χώρο, όπου υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Στο σημείο της επίθεσης ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις, το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και η οροφή κατέρρευσε μετά από ώρες.

Στο κτίριο επρόκειτο να δώσει συναυλία το ροκ συγκρότημα Πικνίκ, με τους μουσικούς να βρίσκονται στο καμαρίνι τους όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

Περισσότερα από 70 ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, ενώ αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την Εθνοφρουρά «η αναζήτηση των εγκληματιών βρίσκεται σε εξέλιξη», με κάποια ρωσικά ΜΜΕ να μεταδίδουνότι οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν με ένα λευκό ΙΧ.

H προειδοποίηση των ΗΠΑ για επίθεση

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, πριν από δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια ασυνήθιστη προειδοποίηση προς τους πολίτες τους στη Ρωσία. “Παρακολουθούσε τις αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια για τη στόχευση μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών”.

Το μήνυμα καλούσε τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες.

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει ότι προειδοποίησε τις ρωσικές αρχές, νωρίτερα τον Μάρτιο, για μια επίθεση που πιθανόν να στοχεύει σε «μεγάλες συγκεντρώσεις» στη Μόσχα.

«Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες για μια επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – που ενδεχομένως στόχευε μεγάλες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών» δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον.

Η Ουάσιγκτον «μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές» πρόσθεσε. Ο Γκόρντον Κορέρα, ανταποκριτής ασφαλείας του BBC, δήλωσε πάντως ότι το Κρεμλίνο απέρριψε αυτές τις προειδοποιήσεις ως «προπαγάνδα».

Παρά την καθυστέρηση της επίθεσης, η ομοιότητα στη φύση του στόχου υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση. Αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι εξτρεμιστές. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, έσπευσε να υποστηρίξει πως δεν εμπλέκεται η Ουκρανία.

Το παρακλάδι του ISIS

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, την ευθύνη ανέλαβε ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, με Αμερικανούς αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν οι New York Times, οι ΗΠΑ συνέλεξαν πληροφορίες τον Μάρτιο ότι το Χορασάν -γνωστό ως ISIS-K- το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύει στο Αφγανιστάν, σχεδίαζε επίθεση στη Μόσχα.

Μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αυξήσει τις εξωτερικές επιθέσεις του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη δεν έχουν επιτευχθεί, οδηγώντας σε εκτιμήσεις ότι η οργάνωση έχει περιορισμένες δυνατότητες.

«Το ISIS-K έχει κολλήσει στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια», επικρίνοντας συχνά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Κόλιν Π. Κλαρκ, αναλυτής στο Soufan Group, μια εταιρεία συμβούλων ασφαλείας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Το ISIS-K κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έχει μουσουλμανικό αίμα στα χέρια του, αναφερόμενο στις επιχειρήσεις της Μόσχας στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία».

Η επίθεση της Παρασκευής στη Μόσχα, όπως και μια επίθεση τον Ιανουάριο στο Ιράν, την οποία ανέλαβε η οργάνωση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «επανεκκίνηση» για την ίδια, αναπτερώνοντας το ηθικό των μελών της για χτυπήματα εκτός της επικράτειάς της.


Πηγή: news247.gr