Ηράκλειο: Διπλό “μέτωπο” για τις αγροτικές διεκδικήσεις – Άλλοι στο συλλαλητήριο και άλλοι στα υπουργεία - Ειδήσεις Pancreta

Διπλό «μέτωπο» διεκδίκησης ικανοποίησης των αιτημάτων τους από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης που ένα μέρος τους ετοιμάζεται να δώσει «παρών» στο αυριανό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και ένα άλλο, με διαφορετική ατζέντα, συναντιέται σήμερα με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη των συλλόγων που πρόσκεινται στην πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, αλλά και άλλοι μεμονωμένοι, ετοιμάζονται να μεταβούν με τα πλοία της γραμμής, από το Ηράκλειο και τα Χανιά στον Πειραιά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, στην πλατεία Συντάγματος.

Ήδη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου καλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους που θα μεταβούν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Τρίτη σε προσυγκέντρωση τη Δευτέρα στις 7:30 στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οι προσκείμενοι στην πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων αγρότες ζητούν:

1. Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών, μεταφοράς των προϊόντων μας και κατάργηση του ΦΠΑ.

2.Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ’ αυτήν.

3.Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, όπως ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και στα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

4. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

5.Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

6.Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

6) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

7.Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας

Με άλλη ατζέντα στους υπουργούς

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου και  Σελίνου Χανίων σήμερα θα έχουν συναντήσεις με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα οριστεί σύσκεψη και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι επαφές αυτές έρχονται μετά την πρόσφατη ευρεία συνάντηση που είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Ηράκλειο με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα από όλη την Κρήτη, όπου είχαν τεθεί όλα τα βασικά θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς του νησιού.

Όπως είναι γνωστό, οι τέσσερις σύλλογοι Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου και Σελίνου, έχουν διαμορφώσει διαφορετική ατζέντα αιτημάτων και προτάσσουν τον διάλογο με τους αρμόδιους υπουργούς, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί το αν θα προχωρήσουν ή όχι σε δυναμικές κινητοποιήσεις στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, στα θέματα που βάζουν είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, η απλούστευση των διαδικασιών για την απασχόληση εργατών γης από τρίτες χώρες, η εντατικοποίηση των ποιοτικών ελέγχων στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα κ.α.


Πηγή: ertnews.gr