Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Βροντερό «όχι» από την εκπαιδευτική κοινότητα – Χιλιάδες στο συλλαλητήριο της Αθήνας - Ειδήσεις Pancreta

Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν κατακλύσει την Αθήνα στο πλαίσιο του  πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου προκειμένου να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Υπολογίζεται πως πάνω από 10.000 άτομα έχουν κατέβει στους δρόμους της πρωτεύουσας και πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια με τους φοιτητές να κρατούν πανό και πλακάτ ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και φωνάζοντας συνθήματα.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της πορείας, προκλήθηκε ένταση στην κεφαλή της πορείας, μεταξύ φοιτητικών μπλοκ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες.

Το κάλεσμα στηρίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού, με 24ωρη απεργία.

Για διευκόλυνση συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των εκπαιδευτικών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε επίσης στάση εργασίας από τις 11.00πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συμμετοχή στη φοιτητική κινητοποίηση.

Τέλος, το ΔΣ της ΟΛΜΕ ανακοίνωσε πως «στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη (7/2), ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε συνέντευξη Τύπου όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Επίσης, οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Τέλος, ανέφερε ότι οι υποψήφιοι μέσα από τις εξετάσεις των Πανελλαδικών θα μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους για άλλη μια μέρα φοιτητές και μαθητές και στη Θεσσαλονίκη, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Στην κινητοποίηση μεταξύ άλλων συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, αλλά και γονείς από όλη την Κεντρική Μακεδονία.


Πηγή: tvxs.gr