Κιβωτός του χρήματος: «Φύλλο και φτερό» λογαριασμοί, κονδύλια και ακίνητα - Ειδήσεις Pancreta

Εν μέσω νέων αποκαλύψεων για την «Κιβωτό του Κόσμου», τα οικονομικά της δομής μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών. Η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος μπαίνει στην «Κιβωτό του Κόσμου» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινα αδικήματα, όπως απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω των δραστηριοτήτων της.

Οι ισολογισμοί της Κιβωτού δείχνουν ότι ο οργανισμός είχε ετησίως έσοδα 4 με 5 εκατ. ευρώ. Εμφάνιζε δε, πλεόνασμα μεταξύ 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η «Κιβωτός του Κόσμου» δημοσίευε στο ίντερνετ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πόσα χρήματα είχε συγκεντρώσει για φαγητό, θέρμανση και άλλες δαπάνες.

Και σε αυτές τις αναρτήσεις εμφανιζόταν έλλειμμα εσόδων όταν η οργάνωση είχε πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όσο κι αν αυτή η πρακτική προσέβλεπε στην προσέλκυση περισσότερων δωρεών, αποκαλύπτεται ότι για την πλειοψηφία των παιδιών υπήρχε ζήτημα σίτισης.

Σύμφωνα με καταγγελίες, τα παιδιά υποχρεούνταν σε νηστεία και έτρωγαν σπάνια κρέας ενώ και η ποιότητα του φαγητού φέρεται να μην ήταν καλή. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι υπήρχαν περιστατικά δηλητηριάσεων.

«Έφοδος» της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος

Ο Πρόεδρος της Αρχής, ε.τ. Αντεισαγγελέας ΑΠ Ξεπλύματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης, που τηρούσε στάση αναμονής, για κατεπείγουσα συγκέντρωση όλων των δημοσιευμάτων, καθώς και άλλων στοιχείων, όπως χορηγίες και δωρεές, που αφορούν τα οικονομικά της ΜΚΟ του πατέρα Αντώνιου.

Μετά τον σάλο, που έχει προκληθεί για κακοποιητικές συμπεριφορές στην Κιβωτό του Κόσμου, καθώς επίσης και για αδιαφάνεια ως προς την διαχείριση των εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές και χορηγίες, καθώς και ακινήτων μεγάλης αξίας, που έπαιρνε ο πατέρας Αντώνιος, ο κ. Βουρλιώτης ζήτησε από τους ερευνητές της Αρχής, να συγκεντρώσουν αρχικά όλα όσα έχουν γραφτεί στον Τύπο.

Στόχος της Αρχής είναι να οργανωθούν άμεσα οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ως προς τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της ΜΚΟ, ώστε να διακριβωθεί εάν τυχόν έχουν τελεστεί αξιόποινα αδικήματα όπως η απάτη και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω των δραστηριοτήτων της Κιβωτού.

Οι μεζονέτες σε Ραφήνα και Βραυρώνα

Η Αρχή Ξεπλύματος μαύρου χρήματος ξεκινά έλεγχο τόσο στα οικονομικά της οργάνωσης όσο και στα οικονομικά των υπευθύνων της δομής. Σύμφωνα με το MEGA, ο οργανισμός είχε πλεόνασμα κάθε έτος που κυμαίνονταν από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί ότι ο πατέρας Αντώνης και η πρεσβυτέρα φέρεται ότι έχουν δύο μεζονέτες.

Το ένα σπίτι εξ’ αυτών βρίσκεται στη Ραφήνα και αγοράστηκε το 2004 με το συμβόλαιο να αναγράφει την αντικειμενική αξία των 67.000 ευρώ. Από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς εκτιμάται ότι το σπίτι είχε πραγματική αξία κοντά στις 200.000 ευρώ.

Ένα χρόνο αργότερα, η οικογένεια του πατέρα Αντωνίου προχώρησε στην αγορά ενός ακόμη σπιτιού: Μεζονέτα στη Βραυρώνα. Το συμβόλαιο ανέφερε τιμή αγοράς περίπου 70.000 ευρώ με πραγματική αξία που εκτιμάται στις 210.000 ευρώ.

Το επόμενο έτος, το σπίτι πουλήθηκε σε άτομο – εργαζόμενο στην Κιβωτό του Κόσμου. Αγοραστής εμφανίζεται να ήταν ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του πατέρα Αντωνίου. Η αγορά έγινε μέσω ενός άτυπου δανείου και όχι με επίσημη πράξη, ή τραπεζικό έγγραφο, αλλά με προφορική δέσμευση ότι τα χρήματα θα κρατούνταν από τον μισθό του αγοραστή μέχρι την εξόφληση του δανείου.

Κανένα από τα δύο σπίτια δεν χρησιμοποιήθηκε ως δομή για τη φιλοξενία παιδιών. Αντικείμενο έρευνας θα είναι και τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν. Εάν δηλαδή, προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, ή εάν πρόκειται για χρήματα που ανήκαν στην ΜΚΟ από δωρεές.

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Κιβωτό

Μετά το «ξήλωμα» του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου»:

  • Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
  • Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
  • Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
  • Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
  • Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
  • Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
  • Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Κυρίαρχο μέλημα του νέου ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου είναι η προστασία των παιδιών, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (22/11), ενώ τονίζεται πως η οργάνωση θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα.

Ειδικότερα, η πρώτη ανακοίνωση του νέου ΔΣ αναφέρει:

«Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.

Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.

Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών.
Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις».


Πηγή: ieidiseis.gr