Ο Ζελένσκι συμφώνησε να παρευρεθεί σε διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία - Ειδήσεις Pancreta

Τη συμφωνία με τη Ρωσία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας  Ζελένσκι, καθώς εξέπνεε το τελεσίγραφο της Μόσχας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ζελένσκι στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat».

Και συνέχισε, σημειώνοντας ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν «χωρίς προϋποθέσεις».

«Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αρχικά πως αντιπροσωπεία της βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία και περιμένει την ουκρανική ηγεσία για διαπραγματεύσεις. Με ένα τελεσίγραφο η Μόσχα κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο να απαντήσει έως τις 14:00 ώρα Ελλάδας αν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την άρνησή του να διαπραγματευτεί σε «εχθρικό» έδαφος, προτείνοντας άλλες πόλεις, και συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα, το Μπακού και τη Βαρσοβία.

«Αυτή τη στιγμή, λέμε όχι στο Μινσκ. Άλλες πόλεις μπορεί να είναι ένα μέρος για συνάντηση. Φυσικά, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – τα έχουμε προτείνει όλα αυτά στη Ρωσία. Οποιαδήποτε άλλη πόλη κάνει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν πετάνε οι πύραυλοι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που οι συνομιλίες μπορούν να είναι ειλικρινείς και μπορούν πραγματικά να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο».

Ωστόσο, στην εκπνοή του τελεσίγραφου της Μόσχας προς τον Ουκρανό Πρόεδρο να απαντήσει έως τις 14:00 ώρα Ελλάδας αν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram, ότι μίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Τη συνομιλία επιβεβαίωσε και η Λευκορωσία.

Το θέμα συζητήθηκε και κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ενώ ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μπένετ θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως διαμεσολαβητής.

Εν τω μεταξύ ο Ρωσικός στρατός επιδόθηκε σε ένα σφυροκόπημα των στρατιωτικών ουκρανικών θέσεων σε όλα τα μέτωπα, αλλά και κρίσιμων εγκαταστάσεων. Το πρωί της Κυριακής οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ενώ οι μάχες και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν στο Κίεβο, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως στη Μαριούπολη κ.α.

Από την πλευρά της η Δύση επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, που είναι πιθανό να φτάσουν ακόμη και στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT, και ανακοινώνει ενίσχυση της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό.


Πηγή: tvxs.gr