Το τουρκικό ΣτΕ άνοιξε το δρόμο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - Ειδήσεις Pancreta

Το «πράσινο φως» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δίνει η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε σήμερα.

Το ανώτατο τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης από τις 24 Νοεμβρίου 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο. Το 10ο τμήμα του τουρκικού ΣτΕ είχε συνεδριάσει για το θέμα στις 2 Ιουλίου.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από προσφυγή θρησκευτικής οργάνωσης η οποία ζητούσε την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης του 1934, υποστηρίζοντας ότι η Αγία Σοφία ήταν προσωπική περιουσία του Σουλτάνου Μοχάμεντ του Δεύτερου, που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα η απόφαση του δικαστικού οργάνου είναι θετική ως προς τα αναιρεθεί το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη μετατροπή του και σε χώρο προσευχής. 

Τη μετατροπή του μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε ισλαμικό τέμενος ζητούσε μετ' επιτάσεως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις παρεμβάσεις και πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα και τις ορθόδοξες εκκλησίες από όλο τον κόσμο προς την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Διάγγελμα Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει ομιλία στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας για το θέμα.

Το διάγγελμα Ερντογάν μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

 
Πιστοί έξω από την Αγία Σοφία
AP Photo/Lefteris Pitarakis, FILE
 

Τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ προεξοφλούσαν τις τελευταίες ημέρες τα τουρκικά μέσα, ενώ, χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, είχε δηλώσει ότι «είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από τη Δικαιοσύνη, μια απόφαση που θα ληφθεί από τον πρόεδρό μας, επομένως, θα είναι μια απόφαση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έθνους μας΄. Θα προστατευτεί η πολιτιστική της αξία. Η ιστορική της ταυτότητα θα διατηρηθεί, αλλά πρωταρχικός σκοπός είναι να μετατραπεί σε τόπο λατρείας, είναι η προσδοκία ολόκληρης της κοινωνίας».

Έξω από την Αγία Σοφία είχαν συγκεντρωθεί εν αναμονή της απόφασης εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες οι οποίοι σήμερα θα κάνουν έξω από το κτίριο την απογευματινή προσευχή της Παρασκευής.


Πηγή: efsyn.gr