Ιδρύεται τμήμα ΕΚΑΜ στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta
Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης (ΕΚΑΜ) ιδρύεται στην Κρήτη, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Το νέο τμήμα θα έχει έδρα τον Δήμο Ηρακλείου και θα ασκεί τις αρμοδιότητές του στην περιοχή δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης ενώ θα υπάγεται διοικητικά στην ΕΚΑΜ Αττικής

Το τμήμα θα στελεχωθεί από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό ενώ η ίδρυσή του στην Κρήτη θα σημάνει την κατάργηση του τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης, που λειτουργεί για πάνω από μια δεκαετία στην Κρήτη στα πρότυπα της ΕΚΑΜ. 

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) είναι επίλεκτο τμήμα των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει συγκροτηθεί για τη διεξαγωγή εξαιρετικά δύσκολων και απαιτητικών επιχειρήσεων και για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου (τρομοκρατικές ενέργειες, συλλήψεις βαριά οπλισμένων κακοποιών, αεροπειρατείες, απαγωγές ομήρων, κ.τ.λ). Η Ε.Κ.Α.Μ. επεμβαίνει ύστερα από προσωπική έγκριση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον ρόλο της ΕΚΑΜ στην Κρήτη επιτελούσε η ΟΕΑ, Ομάδα Ειδικών Αποστολών, η οποία ιδρύθηκε το 2008.

Το προεδρικό διάταγμα που αφορά την Κρήτη:

«Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 178/2014 (Α’ 281)

  1. Η περίπτωση γ’ της παρ. 2 του άρθρου 33 του π.δ. 178/2014(Α’ 281) αντικαθίσταται, ως εξής:

«γ. Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.), η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης, εδρεύει στο νομό Αττικής, η τοπική της αρμοδιότητα εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια και έχει ως αποστολή τη διάθεση δυνάμεων, κατόπιν διαταγής του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων, όπως τρομοκρατικές ενέργειες, ένοπλες συγκρούσεις, οργανωμένες ληστείες, αεροπειρατείες, απαγωγές προσώπων και γενικά περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται επέμβαση ειδικώς εκπαιδευμένων και πλήρως εξοπλισμένων με σύγχρονα όπλα και υλικά μέσα αστυνομικών δυνάμεων. Η επιμέρους οργάνωση και η επιχειρησιακή τακτική της Υπηρεσίας, η εκπαίδευση, τα προσόντα και η επιλογή του προσωπικού της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στη λειτουργία και τη δράση της Ε.Κ.Α.Μ. και των Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτή ή ασκούν ταυτόσημη με αυτήν αποστολή, ρυθμίζεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δε δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην Ε.Κ.Α.Μ. λειτουργεί Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη γραμματειακή εξυπηρέτηση και γενικά τη διαχείριση θεμάτων διοικητικής υποστήριξης της Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης της Δ.Ε.Α.Δ.

ββ. Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης (Τ.Ε.Κ.Α.Μ.Κ.), με έδρα τον Δήμο Ηρακλείου, το οποίο έχει ταυτόσημη με αυτήν αποστολή, ασκεί τις αρμοδιότητές του στην περιοχή δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και στελεχώνεται από προσωπικό που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση που ορίζεται στην ως άνω απόφαση. Στο Τμήμα λειτουργεί Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη γραμματειακή εξυπηρέτηση και γενικά τη διαχείριση θεμάτων διοικητικής υποστήριξης της Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το αντίστοιχο γραφείο της Ε.Κ.Α.Μ.»

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr