Άρση προστασίας των μαρτύρων ζητούν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου - Ειδήσεις Pancreta

Την άρση προστασίας των μαρτύρων Μάξιμου Σαράφη και Αικατερίνης Κελέση, που καλούνται να καταθέσουν και στην προανακριτική για τους χειρισμούς του Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, ζητούν εμμέσως πλην σαφώς οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που συμμετέχουν στην επιτροπή, με επιστολή που παρέδωσαν σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα.

Με την επιστολή, που παρέδωσε το προεδρείο υπό τον Ιωάννη Μπούγα, καλούν τον εισαγγελέα να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, κατά τον τρόπο που τους εξέτασε ο εισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

Επίσης, ζητούν να διασφαλίσει πως θα λάβουν όλα τα έγγραφα που έχουν ζητήσει από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Τέλος, σημειώνουν στην επιστολή: «Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην Επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξετασθούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

«ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων τις παράνομες ενέργειές τους», τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής Δώρα Αυγέρη.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή της: «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αφού καταστρατήγησαν το νόμο, αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέτασή τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειές τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος!

Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τη χρήση μέτρων ηλεκτρονικής προστασίας προκρίνει ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ενώ αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Προανακριτικής Επιτροπής να διατάξει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων.

Νωρίτερα, με έγγραφό του προς την υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ., μετά την χθεσινή υποβολή υπομνήματος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο αντεισαγγελέας καλεί τους πάντες να εφαρμόσουν τα μέτρα εξέτασης για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτά περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη το 2018.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr